DAHA İYİ YAZMAK İÇİN 2

38

 DAHA İYİ NASIL YAZILIR?

Merhabalar,

Bir önceki paylaşımımı okuyanlar hatırlayacaktır; konu başlığım ‘daha iyi yazmak’ üzerine idi. Bu konuda dikkat edilecek hususları çeşitli alıntılarla maddeler halinde aktarmaya çalışmıştım. Fakat takdir edersiniz ki tek bir anlatımla toparlanamayacak kadar derin bir mevzu. Yazı çok uzayacak endişesiyle yüzeysel değinmek zorunda kaldığım konuya, gösterdiğiniz itibarı da dikkate alarak bu hafta tekrar değinmek istedim. 

Daha iyi yazmak için göz önünde bulundurmamız gereken hususları yine maddeler halinde fakat bu kez kendi şahsi tecrübelerime, okumalarıma göre özetlemek istedim. Bunlar benim doğrularım, kişisel kritiklerim, yüzde yüz doğrudur, herkese uyun bir reçetedir diyemem elbette.  Okuma zahmetine katlananların ve bu işle iştigal edenlerin kendilerine uygun orijinal bir sentez yakaladıklarına/yakalayacaklarına eminim. 

Yıldızlı sevgilerimle J

Daha iyi yazmak için;

1. Daha iyi yazmak için öncelikle iyi bir okur ve iyi bir gözlemci olun. Yaptığınız işe tutkuyla sarılın.

2. Yolun başındaysanız eğer yalın ifadeler kullanmayı tercih edin. Öznenin, yüklemin, zarfın, edatın birbiriyle bağlantılarının kaybolduğu, teknik/akademik terimlerin çokça kullanıldığı, uzun ve karmaşık cümlelerin peş peşe sıralandığı ifadelerin okuyucuyu bunaltabileceğini unutmayın.

3. Yazma işinde sürekliliğin önemini kavrayın. Körelmemek için bunu bir disiplin meselesi haline getirin. Günde bir sayfa, bir paragraf, bir cümle de olsa mutlaka yazın.

4. Yazmak için ilham beklemeyin. Bu bekleyiş genellikle boşa giden zamandır. Siz bilgisayar başına oturup konsantre olmadıkça ya da kalemi defteri elinize almadıkça kolay kolay ilham gelmez. 

5. Yazınızdaki melodiyi duyun. Olması gereken ritmi o an vermeye çalıştığınız duyguyla örtüşecek biçimde yakalayın. Zaman uyumlarına dikkat edin. Aksak olan yerler kulağınızı tırmalayacak ve düzeltmeniz için sizi zorlayacaktır.  Bu konuda zamanla daha da ustalaştığınızı görün ve kendinizi takdir edin.

6. Türkçe imla kurallarına hâkim olun. Emin olmadığınız durumlarda sık sık sözlüğe başvurun. Türk Dil Kurumu’nun imla kılavuzunu ziyaret etmekten kaçınmayın.

7. Yazarken mantık hataları yapmamaya gayret edin. İçeriğinizin, beş sayfa önceki anlatımlarınızla tutarlı olduğundan, çelişkili ifadeler kullanmadığınızdan emin olun.

8. Başlangıçta kolay olmayacağını bilin fakat zaman içerisinde kendinize özgü bir üslup geliştirin. Eserlerin pek çoğunda şu güne kadar ele alınmamış konu ya da duygu yok gibidir. Konular, duygular aynı olsa da önemli olan o konu ya da duyguya yaklaşım biçiminizdir. Çünkü söylemeye çalıştıklarınız sizin ifadelerinizle, sizin baktığınız yerden yeniden anlam kazanacaktır. Orijinal olması gereken şey de budur. Yani sizin o konuyu aktarış, okuyucuyu kavrayış biçiminizdir.

9. İfadelerinizin akıcı olmasına ve kendi içerisinde bir bütünlük arz etmesine dikkat edin. Yaptığınız şeyle büyük bir sorumluluk aldığınızın farkında olun. Eserinizin, eline ilk kez kitap alacak olan biriyle karşılaşma ihtimalini unutmayın.  Okumaya zaten mesafeli duran kişileri okumaktan tümden soğutmayın.

10. Bir meramınız, bir mesajınız elbette olmalı. Ama bunu okuyucunun gözüne soka soka yapmayın. Sen değil, ben bilirim edası takınmayın. Mesaj verme kaygınızı, başöğretmenlik yapma telaşınızı okuyucu hemen hissedecek ve kategorize edilmekten hoşlanmayacaktır.

11. Samimi olun. –mış gibi yazmayın/yapmayın. Zoraki cümlelerin sırıtacağını fark edin. Üç oradan, beş buradan alıntıladığınız kelimelerle yakışıksız yamamalar yapmayın. Aşina olmadığınız kelimeleri sırf çeşni olsun diye kullanma cesareti göstermeyin. Bu tür blöflerin kaliteli okuma yapanların gözünden asla kaçmayacağını unutmayın.     

12. Yazdıklarınızı paylaşmadan önce mutlaka demlendirin. Birkaç saat, birkaç gün sonra tekrar tekrar okuyun. Göreceksiniz ki her başa sardığınızda düzeltmeniz gereken yerler çıkacak.

13. Yazdıklarınızı özellikle bir öykü ya da roman taslağı ise mutlaka güvendiğiniz birilerine okutun ve geri bildirim alın.

14. O ki er meydanına çıkmaya karar verdiniz övgülere olduğu kadar eleştirilere de açık olun.  

15. Biliyorum yazdıklarınız biricik ve eşsiz. Kimse bu kadar güzelini yazmadı. Ama madalyonun bir de diğer yüzü var. Yolun başındaysanız eğer, ilk kitabınızsa eğer unutmayın ki sizin gibi acemi bir yazar adayının kitabını basmak için o bilindik, o ünlü yayınevleri sıraya girmez. “Ooooo kitap mı yazdınız efendim? Getirin derhal basalım.” demez. Yeterince tecrübe kazanıp bu işte ustalaşıncaya kadar dosyalarınızın ünlü yayınevlerinden geri dönme ihtimaline hazırlıklı olun. 

16. Son olarak anlattığınız konu hakkında yeterli bilgi ve derinliğe sahip olduğunuzdan emin olun. Hayatın merkezinde durup etrafınızda olup bitenlerden haberdar olun. Toplumsal meseleleri  dert edinip, insanlara ayna tutun. Rol model olduğunuzun farkında olun ve üretimlerinizi tüm bunların sorumluluğunu alarak yapın.

 

 


Yorum Gönder

38 Yorumlar
  1. ellerıne saglık yıldızım cok haklısın bazen cok dıkkat edemıyorum ımlaya ama oda tuzu bıberı anlaşılıyor olmak onemli (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ziyaret ve yorum için sevgili Kokoş😊🤚

      Sil
  2. Çok faydalı bir yazı olmuş. Günümüzde artık o kadar yazar o kadar kitap var ki seçmekte zorlanıyor insan ve hayal kırıklığına uğratan kitaplar da oluyor. Keşke herkes dikkat etse bunlara. Emeğine sağlık. :)
    Ben hissederek yazmayı önemsiyorum. Bir karakteri yazarken sen tüm yönleriyle hissedemiyorsan okurdan da bunu içselleştirmesini, karakteri anlamasını bekleyemezsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hissederek yazınca karşı tarafa geçmemesi mümkün değil zaten. Teşekkür ederim Duygu, değerli katkın için 😊🤚

      Sil
  3. Blogda yazan herkesin az çok kabiliyeti vardır bence. Çok teşekkürler ziyaretiniz için 😊🤚

    YanıtlaSil
  4. 10. Madde icon seni öpüyorum. Benim genc Turk yazar okumamin tek sebebi hep bir üstten bakma halo var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah bunu kırarız Sevimciğim.😍🤚

      Sil
  5. hımm bencesi de öncelikle iyi okur olmalı ve bir de her gün yazmalı :) bencesi bir deee mizah öğrenmeli :)

    YanıtlaSil
  6. Evet mizah konusunda çok haklısın Deep. Bu konuda içerik daha az. İnşallah zamanın ruhuna uygun, seviyeli, nitelikli mizah yazan ve okuyan sayısı artar. Zira ülke olarak da buna çok ihtiyacımız var. 😊🤚

    YanıtlaSil
  7. Kişisel deneyim ve tecrübeleriniz sadece roman ve hikaye yazacaklar için değil, tüm arkadaşlar için kaynak olacak, dikkat edilmesi gereken hususlar 🙏 Her maddeyi dikkatle ve tekrar başa dönerek okudum, inanın eve gidince de yazacağım tamamına yakınını 😅🙏 Teşekkürler bu güzel paylaşım için 🙏🙋‍♂️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 😀😀🙏🙏Ne güzeeeelll, eğer faydalı olabileceksem ne mutlu bana Sezgin Bey. Gerçi siz zaten bu konuda yeterince hünerlisiniz. Ve bu yeteneğinizi bir gezi kitabı ile taçlandırmalısınız. Teşekkür ederim ziyaretiniz ve samimi yorumunuz için 🙏😊🤚

      Sil
    2. Ben teşekkür ederim, çok naziksiniz 🙏🙋‍♂️☺️

      Sil
  8. Ben de devamlı sade ve anlaşılır yazmaya çalışıyorum. Tabi benimkiler deneme. Senin gibi hikaye yazamıyorum. Ben de o yetenek yok :)

    YanıtlaSil
  9. Düzgün ve anlaşılır cümleler kurabilen herkes yeteneklidir Cem. Dileyen herkes bu yeteneğini daha da geliştirebilir bence😊🤚

    YanıtlaSil
  10. Pek hikayeye yazdığım söylenemez, bir iki sayfalık hikaye benzeri yazdığım içerikler var. Genel olarak bilgi vermek kastı ile üretilmiş içerikler oluşturuyorum. Yazınızın bir önceki kısmını da okumuştum. Özellikle yeni yazmaya başlayanlar için çok faydalı olacaktır. Yazmaya şu sıralar ara vermek durumunda kaldım ama en kısa sürede kendimi toplayıp tekrar yazacağım, inşallah. Bu metinde sanırım en önemli kısımda burası yazmayı bırakmamak; alışkanlığa dönüşmemiş hiçbir eylem başarı elde etmiyor. Kaleminize, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgi veren yazıları çok değerli buluyorum. Ziyaretçiler eli boş dönmemiş oluyor. Evet, bu işte işleyen demir ışıldar misali süreklilik çok önemli. İnşallah en kısa zamanda ara verdiğiniz yerden tekrar yazmaya başlarsınız. Değerli katkınız için çok teşekkür ederim 😊🤚

      Sil
  11. Faydalı yazı olmuş, çok seviyorum böyle yazıları :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Dada🙏😊🌺🤚

      Sil
  12. Hepsi de birbirinden güzel tavsiyeler ama ben yazdıklarımızın demlendirilmesi fikrine çok değer veriyorum. Ne güzel bir yazı olmuş bu Yıldız Hanım. Size Yıldızlı Pekiyi verdim.:) Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Tavsiyelerini bir bir not aldım. Çok teşekkür ederim. Zaten ilk kitabımı çıkarmak konusunda da yardımlarını görmezden gelemem. Umarım bu güzel yazılar binlerce kalemin ışığı olur. Pazar günü gazetede!

    YanıtlaSil
  14. Çok teşekkür ederim İremciğim, çok naziksin. İnşallah ilgi duyanlara küçük de olsa bir katkısı olur. Kitabın uzun zamandır okunacaklar listemde. Gençlere çok güzel bir örneksin,onlara motivasyon kaynağısın. Yolun hep açık olsun. 😍

    YanıtlaSil
  15. Hepsi de önemli bilgiler. Devamlılık gerçekten önemli.

    YanıtlaSil
  16. İyi bir okur olmanın en önemli madde olduğu düşüncesindeyim. Emeğinize sağlık :)
    Hepimiz için faydalı bir yazı oldu yine.🌸

    YanıtlaSil
  17. Bu seriyi sevdim . Teşekkür ederim bana faydası olacağına inanıyorum.
    Seri devam etmeli bence çünkü çok faydalı.
    Tebrik ederim

    YanıtlaSil
  18. Ben mesela ruhuma dokunan bir şarkı olmadan yazamıyorum aklımı ruhumu tetikleyen mutlaka bir şey olmalı. İşim çok zor ama sonuç hep içime siniyor. Önerilerin çok güzeldi kalemine sağlık yıldızcım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Esracığım. Seni neyin motive ettiğini bilmen ve uygulaman çok önemli. Dram yazdığım sayfalarda bazen ben de slow müzikler açarım. Dediğin gibi işe yarıyor. Güzel bir fotoğrafa bakarak, bazen doğayı izleyerek, dinleyerek de motive olabiliriz. Sevgi ve selamlarımla 😍🤚

      Sil
  19. İlkaycıgım çok teşekkür ederim bu güzel yorumun ve katkın için🙏😊. Yazmak uzun soluklu bir yol. Bu yolda tutku ile, aşk ile yürüyenler, sebat edenler, samimi olanlar ödülünü bir şekilde mutlaka alıyorlar.Bence blog ortamındaki harika pratiklerinle, gözlemci, tutarlı, seviyeli, mantıklı yaklaşımlarınla emeğinin karşılığını, ödüllerin en büyüğünü alacak olanlardan biri de sensin. Sevgi ve selamlarımla 😍🤚

    YanıtlaSil
  20. çok faydalı bir yazı olmuş tatlım. Gerçekten de dikkat etmek gerekiyor

    YanıtlaSil
  21. Ben teşekkür ederim Lerzancığım 😍

    YanıtlaSil
  22. Güzel öneriler gerçi ben blog yazmaktan başka bir şey yazmıyorum hani bir kitap roman gibi ama her geçen gün yeni şeyler öğrenip kendimizi geliştiriyoruz. ben bile ilk yazılarımla son yazılarımı karşılaştırdığımda dağlar kadar fark görüyorum. Hatta bazılarını beğenmeyip kaldırıyorum. Yazalım ama her zaman gelişime açık olmalıyız.

    YanıtlaSil
  23. Yazı yazmak benim için bambaşka bir şey, ortaokuldayken başladım küçük küçük yazmaya:))) Lisede edebiyat öğretmenim ''yazmayı hiç bırakma demişti'' Öyküler yazarım, içimden gelenleri yazarım başka bir defterde. İyi bir kitap okuyucusu olmak da önemli benim için kelime hazinem açısından. Uzun zamandır aklımda kitap çıkarma düşüncesi var ama üzerine iyice çalışmam gerekecek. Şu an yazdığım bir hikaye var hazırda, eksiklerim çok, tekrar düzeltmem gereken yerler var:) Sizin yazınız da benim için güzel bir rehber oldu, yazının önceki bölümünü okumadım. Bu yazı için kendi adıma teşekkür ederim:))) Emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı oluyorsa ne mutlu bana
      İnşallallah birgün kitabını okuma şansına erişiriz. Yolun açık olsun 🙏😊🤚

      Sil
Yorum Gönder
Üst