GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ

9
Merhaba Arkadaşlar,

Geçen hafta (25 Ağustos Cuma) gazeteci Ayşe Arman'ın Tuba ve Ezra ile yaptığı röportajı okumuşsanız eğer şimdi yazacaklarımdan haberdarsınız demektir. Eğer okumamışsanız buyrun burdan okuyun;

Konumuz “giyilebilir teknoloji”;

Öncelikle “giyilebilir teknoloji” ne demek oradan başlayalım isterseniz;

İnsan vücuduna giyilerek veya takılarak kullanılabilen teknoloji ve teknolojik aletlerin tümü. Hayatımızı daha kolay, hızlı ve konforlu hale getireceği söylenen ürünler. Dediklerine göre; neredeyse tüm büyük şirketler, stil sahibi teknoloji ürünleri ortaya çıkarmak için sıraya girmişler.

Bu teknolojiyi görünür ve kullanılır kılmaya çalışanlardan biri de Tuba ve Ezra çifti. Tekstille uğraşan bir anne-babanın kızları. Kumaşlar ve eskizlerin arasında büyüyorlar. İkisi de güzel sanatlar okuyor, 2006’da güçlerini birleştirip ‘ezra+tuba’yı kuruyorlar. Tüm dünyadaki moda haftalarına katılmışlar, New York Times’ta haklarında şahane yazılar çıkmış 2012’den sonra ise giyilebilir teknolojiye yönelmişler. Yüzyılın 100 keşfi arasına giren “Kelebek Elbise”leri tüm dünyada sükse yaratmış. Şimdi ise kalp krizinin risklerini gösteren bir tişört geliştirmeye çalışıyorlarmış.

Özelliği nedir bu Kelebek Elbise’nin derseniz?

Bir gelinlik aslında. Gelin, sevdiği adama “Evet” derken, gelinliğin içine yerleştirilen çipler sayesinde gelinliğin üzerindeki kelebekler uçuşuyor ve müthiş bir görüntü ortaya çıkıyormuş. Çok da ilgi görmüş, dünyanın her yerinden sipariş alıyorlarmış. 
Kelebek Gelinlik


Daha önce bir firma için gün ışığı depolayıp, gece renkleri değişen bir nevresim koleksiyonu yapmışlar, şu an Türkiye’nin en önemli cam üreticilerinden biri için, teknoloji içeren tasarımlar yapmak üzere bir anlaşma imzalamak üzerelermiş. Aynı zamanda içinde hiç insan olmayan ve tamamen yapay zekâ ile çalışan, bir butik projeleri varmış. Yaptıkları işten muazzam keyif alan, kendi tabirleri ile “yürünmeyen yollarda yürümeye çalışan iki kadın”onlar.

Kuantum fizikçisi ve fütürist (gelecek bilimci) Prof. Dr. Kaku’ya göre; 2100’de her şey yazılım olacakmış. Vücudumuzda, implant olarak kullandığımız teknolojilerle yaşayacakmışız. Tasarımını internetten satın aldığımız ve 4D yazıcılarla evde bastığımız eşya ve giysilerin dönemi başlayacakmış.

Bizim ömrümüz yetmez tabii bunları görmeye ama, gelecek nesillerin, teknoloji ile bize göre çok daha fazla haşır neşir olacağı aşikar. Bunların artıları, eksileri tartışılabilir elbette.

Son söz olarak şunları söylemek istiyorum. Bu iki müteşebbis ruhlu kadını gerçekten yürekten kutluyorum. Ülkemizin onlar gibi vizyon sahibi, üretken, atılımcı insanlara çok ama çok ihtiyacı var. Gençler için önemli bir rol modeller, hayal kuruyorlar, hayallerinin peşinden koşuyorlar, ilham veriyorlar ve ülkemizin geleceğine dair ümit aşılıyorlar. Sizce de öyle değil mi? 




Yorum Gönder

9 Yorumlar
  1. Kadinlarin böyle ta lolar sergilemesine bayılıyorum ve gurur duyuyorum.

    Ayrica bayildim gelinlige yaaa ne cici öyle dimiii 😄💕

    YanıtlaSil
  2. Evet çok gurur verici gerçekten. Gelinliklerin en çirkini bile güzel. Giyilince hele daha da güzel :))

    Teşekkür ederim yorumunuz için :))

    YanıtlaSil
  3. Yürünmeyen yollarda uçuşarak yol almışlar adeta ;) Kesinlikle muhteşem bir proje.Böylesi enteresan, yaratıcı fikirleri üretenleri kutlarım.Sayenizde haberdar oldum.Çok güzel, teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Aytül, bloguma hoşgeldin. Bu güzel projeyi paylaşmak benim için zevkti. Beğenmene sevindim. Yorumun için çok teşekkür ederim. Mutlu bayramlar :))

    YanıtlaSil
  5. ilk defa senden duyuyorum ve gerçekten hoşuma gitti ^_^ yazılarında çok hoş artık burdayım ;)

    YanıtlaSil
  6. Great post!

    You have a nice blog!

    Would you like to follow each other? (f4f) Let me know on my blog with a comment! ;oD

    Have a great day!

    xoxo Jacqueline
    www.hokis1981.com

    YanıtlaSil
  7. Kelebek elbiseyle evlenmek ilginç olabilirdi aslında.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Üst