KELİMELERİN GÜCÜ

38
Kelimelerin gücü, etkisi, yankısı
Uzmanların dediklerine göre Türkçe’deki 111 bin kelimeden günde ortalama yalnızca 300- 400’ünü kullanarak konuşuyormuşuz. Ve yine onların belirttiğine göre bunun en önemli sebebi; eğitim sistemimiz. Çünkü ülkemizde, kutucuk işaretlemeye dayanan test çözme üzerine kurulu bir işleyiş var. Bir diğer neden ise cep telefonları, SMS’ler, mesajlarımızı, meramımızı mümkün olduğunca kısa yoldan gönderme çabalarımız. Bu bilgiler bir tarafta duradursun benim asıl değinmek istediğim bu kadar sınırlı sayıda kullandığımız kelimeleri doğru da kullanamayışımızla ilgili.
Belki duyanlarınız vardır; kullanılan kelimelerin hayatımızı ne kadar etkileyebileceğini irdeleyen, psikolojinin bir alt alanı mevcut: “Dönüşümsel Dilbilgisi/ Psikodilbilim.” Kuruculuğunu Noam Chomsky’nin yaptığı bu alt alan, aslında kullanılan dilin ve ağızdan çıkan cümlelerin zihinsel süreçleri etkilediğini savunuyor. Yaptığım sınırlı okumalara göre “Kelimeler biz onları seslendirene kadar beynimizin içinde var olurlar. Konuştuğumuzda ise hava moleküllerinin titreşmesiyle sese dönüşürler. Belki de hiç farkına varamayız ancak üzerinde düşünülmüş ve doğru seslendirilmiş kelimelerin büyüsü vardır. Sese dönüştükleri andan itibaren kelimeler hayatımıza şekil verirler.” Dileyenler bu anahtar kelimeleri kullanarak konuyla ilgili daha fazla bilgi edinebilirler.  Ya da Anthony Robbins’in “İçindeki Devi Uyandır kitabından da faydalanabilirler.
Hayatımızı kullandığımız kelimeler yönetiyor, kelimelerimiz kaderimiz oluyor. Kelimelerden davranışlarımıza, davranışlarımızdan yarattığımız atmosfere uzanan apayrı ve upuzun bir yolculuktayız her birimiz. Seslerin ve kelimelerin ağzımızdan çıkınca kaybolmadıkları, uzay boşluğunda sonsuza dek yankılanıp durdukları söyleniyor. Albert Einstein’ın “İnsanlar ağzından çıkan kelimelerin ve beyninden geçen düşüncelerin, bütün evreni dolaşıp tekrar onlara geri döndüğünü bilse, eminim çok daha dikkatli olurdu” sözleri de bu ifadeleri destekler nitelikte. Mevlana Hazretleri ise “İnsan her nefeste yeni birisi olur ve her nefes, içini doldurduğumuz kelimelerle bilmediğimiz bir aleme yolculuk eder; sonra da oradan hediyelerle geri döner” diyor. Burada üzerinde durulması gereken ‘geri dönme’ eylemi olsa gerek. Bilinçli ya da bilinçsizce kullandığımız kelimeler bir şekilde bize geri dönüyor. Olumluysak olumlu, olumsuzsak da olumsuz tezahürlerle bize karşılık veriyor.
            Peki bu kadar önemliyse ve özellikle kötü sözler askıda sonsuza dek sallanıp duruyorsa kelimelerimizi daha özenli seçmek, cümlelerimizi daha dikkatli kurmak için neler yapmalıyız? Önce işe farkında olmakla başlayabiliriz. Gün içinde konuşurken ağzımızdan çıkan kelimelere, kendimizi ne şekilde ifade ettiğimize, özellikle hangi olumsuz kelimelere meylettiğimize odaklanmalı ve onları olumlu ifadelerle değiştirmeliyiz. Kullandığımız ifadelerimizi çok ama çok doğru bir şekilde dile getirmeliyiz. Mesela: “Bu gün mutlu olmak istiyorum” dediğimizde, aslında mutsuzluğumuzu haykırdığımızı söylüyor uzmanlar. Zira sadece mutsuz bir insan mutlu olmayı isteyebilir. Onun yerine “Bu gün ne kadar da mutluyum” dediğimizde, hem biz hem de çevremizdekiler bu büyülü kelimelerin enerjilerinden gerektiği gibi faydalanabiliyorlar. Kelimeleri biz yönetemezsek eğer onların bizi yöneteceğini unutmamalıyız. “Asla”, zorundayım, yapamam, başaramam gibi kelimeleri kullanmaktan kaçınmalıyız. 
Kişisel gelişim uzmanı Nilgün Aktaş’a göre; "günlük konuşma dilimizi değiştirdiğimizde çekim yasasını en yüksek seviyede hayrımıza kullanmış oluyoruz. Örneğin; bilinçaltımız “–me” ve “–ma” eklerini tanımaz. Bu yüzden dualarımızda, ......yapma, .....gösterme, .......verme yerine bunların olumlu versiyonları ile dilek ve temennilerde bulunmalıyız. Hastalanmak istemiyorum yerine, ben her zaman çok sağlıklıyım. Mutsuz olmak istemiyorum yerine, ben her zaman çok huzurlu ve mutluyum” gibi ifadelere yönelmeliyiz." 
“Günlük konuşma dilimizi değiştirmek kadar önemli bir diğer şey de yaşam enerjimizi yükseltmek” diyor Aktaş ve ekliyor; “Her güne ayrı bir heyecan, mutluluk ve coşkuyla başlamalıyız. Bunun için de hayatımızda sevgi ve şükran duygularına bolca yer vermeliyiz. Çünkü şükür, mutlu olabilmek için en güçlü sihirlerden biri.
Kişisel gelişim yazarı Muhammed Bozdağ’a göre ise üç tür kelime kullanmaktayız:
Nötr kelimeler: Bunlar, üzerinde hiçbir yük bulunmayan, hiçbir şeyi itmeyen veya çekmeyen, duygu yönü sıfır olan kelimeler; “normal, sıradan, şey, iş, önce, sonra, gün, akşam gibi” Bu tür kelimelerde hiçbir olumlu veya olumsuz çağrışım yoktur. İyi değildirler, kötü de değildirler. 
Zayıflatıcı kelimeler: Zayıflatıcı kelimelerle çirkinlikleri, kötülükleri tanımlarız. Bu kelimeleri her kullandığınızda enerji yükümüz azalır. Kelimeler tekrar edildikçe olumsuzluk yükü artar, kocaman bir duygu çöplüğü oluşur. “Başarısız, çirkin, pahalı, korkunç, zor, acı, öldürücü, tembel, eski gibi.” Zayıflatıcı kelimeler onları dinleyenlerin zihinlerinde coşkuyu azaltan görüntüler oluştururlar. Bu kelimeleri kullandıkça psikolojik gücümüz azalır. 
Güçlendirici Kelimeler: Bu tip kelimeleri kullandığımızda ruhumuzun güçlendiğini görürüz. Bizi dinleyenler kelimelerinizin etkisiyle sihirli bir güce sahip olduğumuzu sanır. Enerji yükü en fazla olan güçlendirici kelimeler: “büyük, farklı, şimdi, hızlı, fırsat, harika, bedava, kazançlı, yeni, kolay, heyecan verici, kesin, sır, başarı, zafer, yapmak, cesaret, önem, sevgi, saygı, barış, oyun, gülmek, yardım, vermek, yükselmek, eğlenmek” gibi. 
“Bu kelimelerin her birinin eş anlamlısı olan onlarca kelime bulabilirsiniz” diyor Bozdağ. Örneğin 'Büyük' kelimesinin yaklaşık eş anlamlıları 'Heybetli, kocaman, koskoca, çaplı, cesametli, devasa, muazzam, çarpıcı, azametli, ihtişamlı, muhteşem, şahane, haşmetli, görkemli, göz kamaştırıcı, göz alıcı, yüce...' gibi.
Olumlu kelimeleri kendimize ısrarla söylemeye devam edersek tüm ruhumuz ona inanacaktır. Çünkü alt bilincimiz neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bilmez. Sadece ona en çok söylediğimizi doğru kabul eder. Bizim tek doğrumuz kendimize sürekli şekilde söylemeye devam ettiklerimizdir. Ne olmak ve nasıl olmakla ilgili net mesajlar gönderdiğimizde beynimiz, tüm gücüyle bizim istediğimiz gibi olmaya çalışacaktır. 
Yazımı yine Mevlana’dan alıntıladığım güzel  bir toparlayıcı cümle ile sonlandırıyorum sevgili dostlar; “Düşüncen konuşmana, konuşman hareketine, hareketin kaderine yansır. Güzel düşün Güzel Yaşa.”

Yorum Gönder

38 Yorumlar
  1. Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık. Bu arada yazı karakteri ve bolt oluşu okumayı zorlaştırıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önerilerinizi dikkate aldım. Çok teşekkür ederim :))

      Sil
  2. Ya ben bu yazıyı kaydedeyim ara ara bakmak gerek gün içinde sürekli konuşunca yanlış kelime secebikiyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sevim'ciğim. Sevgi ve selamlarımla :))

      Sil
  3. Ne kadar güzel bir konuya değinmişsin.Kesinlikle bilinçaltımıza hep olumlu olanları hatırlatmalıyız.
    Yıldızım emeklerine saglik💗❤⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim İnciciğim 🙏🌷🤚

      Sil
  4. Harika bir yazı olmuş. Ben buna çok inanıyorum. Olumlu şeyler düşünelim ve söyleyelim ki olumlu şeyler olsun hep :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Sakuracığım, teşekkür ederim 😊🌷🤚

      Sil
  5. Çok güzel bir yazı gerçekten. Güzel şeyler düşünüp güzel şeyler yaparsak bence karşılığı da güzel olur hep:)
    Teşekkürler paylaşım için:)

    YanıtlaSil
  6. Harika bir yazı, ben de insanların kullandıkları kelimelerin yaşantılarına bire bir etki ettiğine inanan insanlardanım. Bu sebeple konuştuğumuz kelimeler güçlendirici olmalı ve hayata daima olumlu bakmalıyız Yıldız Hanım. Yazı ''on numara, beş yıldız'' olmuş. Ben de yazınıza Yıldız atıyorum.:)))

    YanıtlaSil
  7. Bilgilendirici bir makale. Zevkle okudum. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  8. Mevlananın sözü, yazıyı tek cümleyle özetlemiş. Kelimelerin gücüne inanıyorum. İnanarak söylüyorsan vücut dilin de buna katılır ve bu sonucu direkt olarak etkiler. Olumlama yaparken insanın kendine inanması çok önemli, inanarak kendimize söylediğimiz güçlendirici kelimeler hayatımıza pozitif bir yön verecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Çok teşekkür ederim katkı için :))

      Sil
  9. Konu ve aktarışın muhteşem olmuş. faydalı bilgiler için teşekkür ederim canım

    YanıtlaSil
  10. Harika bir anlatım
    Harika bir konu ve tam anlamıyla tavsiye edilecek. Akademik bir yazı ellerinize saglık

    YanıtlaSil
  11. hele şimdiki nesil... inanılmaz, düştüm, leş bu üç kelime yetiyor kendilerini ifade etmeye.

    YanıtlaSil
  12. Kelimelerin gücüne ben de çok inanıyorum canım.
    Zihninizden geçen ağzımızdan çıkan her kelime önemli.
    Bu yazıyı herkes okumalı:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çokkkkk teşekkür ederim 🙏😊🌷🤚

      Sil
  13. Nefis bir yazı kelimwleri şimdi daha dikkatli kullanmaya çalışacağım.
    Bu arada mimlendiniz
    http://tigrisdriver.blogspot.com/2019/11/hakkmda-bilmediginiz-11-sey-mim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Yapmaya çalışacağım mimi. Sevgi ve selamlarımla 😊🤚🌷

      Sil
  14. Tam da olumsuz cümlelerle cedelleşirken, olumlu cümlelerin yardımına ihtiyacım varmış; bunu yazınızı özellikle de son paragrafınızı okurken fark ettim.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ziyaret ve yorum için 😊🤚

      Sil
  15. Yanıtlar
    1. Beğendim, gerçektennnn. Emeğine sağlık :))

      Sil
  16. hıms ilgi alanıma giren iyi bi yazı. türkçede 111 bin kelime mi varmış. ben daha az sanıyodum. demekki artmış biraz. yine de az yaa. ingilizcede 2 milyon kelime var ve hergün de artıyo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet İngilizce'de çok daha fazla kelime sayısı Deep. Teşekkür ederim güzel yorumun için :))

      Sil
  17. Hep olumlu konuşmalı zayıf sözcükler kullanmamalı eğitim sistemimizi gözden geçirmeli zengin dilimizi korumalıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel özetlemişsin cannnn👍👏👏😊🌷🌷🤚

      Sil
  18. Ne detaylı anlatmışsın canim. Güzel Türkçemiz maalesef katledildi son yıllarda.

    YanıtlaSil
  19. Son zamanlarda olumlamaya çok dikkat ediyorum. Ne düşünürsek, ne söylersek aslında onu üzerimize çekiyoruz. Onun için olumsuz, yazıda da bahsettiğiniz gibi Zayıflatıcı kelimelerden uzak durmak gerek.. Buna çabalıyorum.

    YanıtlaSil
  20. Merhabalar,

    Etkili bir iletişim kurmanın yollarından birinin de doğru kelime seçimi olduğunu düşünüyorum. Karşımızdaki kişiyle iletişim kurarken kelimelerimizi ne kadar özenle seçersek kurduğumuz iletişim de o oranda başarılı olur. Hem günlük hayatta hem de çalışma hayatında etkili iletişim kurmak ilişkilerimizin ve işlerimizin yolunda gitmesine yardımcı olur. Bu nedenle kelimelerimizi doğru seçmeliyiz ve iletişim kurduğumuz insanları itmemeliyiz. Bazen şu kelimeleri kullanmak iletişimin gidişatını büyük oranda etkiliyor; aynen, şey, yani gibi. Örnekleri çoğaltmak mümkün. İzninizle ben de etkili iletişim kurmanın önünde engel oluşturabilecek kelimelerden oluşan yazımı okumanız için sizinle paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kullanmamaniz-gereken-6-kelime/

    güzel okumalar dilerim,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Üst