Merhabalar Blogcanlar,
Yeni yıla az kaldı. Mükellef bir sofra hazırlama
telaşındaysanız olmazsa olmazlardan biri de yılbaşı hindisi kuşkusuz. İnternete
girdiğinizde çokça tarif var ama aşağıdaki tarifi Mutfak Sanatları Akademisi’nde
(MSA) uzun dönem aşçılık eğitimi alan, medya sektöründe, birçok yemek dergisi
ve kitabında içerik çıkaran Alp TUNCER’in sitesinden aldım. Tarifi henüz
denemedim (denetmedim J).
Daha doğrusu aşçı yamağı rolünde daha becerikli olan bendeniz bu tarifi eşimin
hünerli ellerine henüz teslim etmedim. Yeni yıla nasıl girerseniz, bütün
yıl öyle geçermiş derler ya hani, yeni yıl arifesinde bu tarifle meşgul alcak olan eşimin, güzel yemeklerinden 2019’da daha çok tatmak için başvurduğum bu
küçük hileyi fark etmemesini ümit ediyorum.
Huuuu hindi pişirmek için gözünü karartanlar sizlere
sesleniyorum. Siz ya da eşiniz, bu tarifi deneyiniz (denetiniz) ve
yorumlarınızı paylaşınız.
2019’un bütün
beklentilerinizi karşılamasını diliyor, gönlünüzden, aklınızdan geçen bütün
güzel dileklerin tez vakitte gerçekleşmesini temenni ediyorum.
Az kalorili, leziz sofralarda ağırlanasınız inşallahJ.
YILBAŞI HİNDİSİ TARİFİ
İhtiyaç Listesi
- 1 adet orta boy bütün hindi (4-4,5 kg.)
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
- 1 çay kaşığı hardal
- 1 tatlı kaşığı tuz
- İç Malzemeleri:
- 1 dal biberiye
- 1 adet defne yaprağı
- 1 tatlı kaşığı tane karabiber
- Kestaneli iç pilav için:
- 2 su bardağı baldo pirinç
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 2 yemek kaşığı çam fıstığı
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü (ılık suda
bekletilmiş)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1/4 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı tuz
- 3 su bardağı sıcak et suyu (tavuk suyu)
- 1 su bardağı haşlanmış kestane
Püf Noktası
İç kısmını
temizleyip tütsüledikten sonra bol suda yıkadığınız bütün hindiyi iyice
kuruladıktan sonra sosa bulayın. Hindiyi pişirme poşeti içinde
pişirmeyecekseniz fırın tepsisine bir miktar sıcak su koymayı ve hindinin
üzerini yağlı kağıt ile kaplamayı unutmayın. İki saatin sonunda hindinin
üzerini açıp, pişirme işlemini en az 30 dakika daha sürdürün.
Pişirme Önerisi
Sosa
buladığınız ve piştikten sonra düzgün bir hal alması için bacak kısımlarını
bağladığınız hindiyi büyük boy pişirme torbasında daha kısa sürede
pişirebilirsiniz. Kestaneli pilavın tane tane olması için kavrulan pirinçlere 1
tatlı kaşığı kadar taze sıkılmış limon suyu ve 1 çay kaşığı toz şeker
ekleyebilirsiniz. Suyunu çeken ve dinlenen kestaneli pilavı, incecik kıyılmış
dereotuyla harmanladıktan sonra da servis edebilirsiniz. Arzuya göre kuzu
ciğeriyle de pişirebileceğiniz kestaneli iç pilavı, bütün hindinin içinde
pişirmeye devam edecekseniz hafif diri bir halde bıraktıktan sonra doldurun. Kabuk
kısımlarını çizdiğiniz kestaneleri fırında ya da köz tavasında kısa sürede
pişirebilir arzuya göre kaynar suda haşladıktan sonra kullanabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
- Temizlenmiş olarak satın aldığınız bütün hindiyi bol suda yıkadıktan
sonra üzerini kağıt havlu yardımıyla kurulayın.
- Küçük bir kâsede zeytinyağı, bal, domates salçası, taze sıkılmış limon
suyu, hardal ve tuzu karıştırın.
- Hazırladığınız sosu, bir fırça yardımıyla hindinin her tarafına eşit
miktarda sürün. Hindinin iç kısmına biberiye, tane karabiber ve defne
yaprağını yerleştirin.
- Hafif bir şekilde unlanmış büyük boy pişirme poşeti ya da fırın
tepsisine aldığınız hindiyi, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 2,5 saat
kadar pişirin.
- Kestaneli iç pilavı hazırlamak için; kuru soğanları küçük parçalar
halinde yemeklik doğrayın.
- Tereyağı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde
kızdırın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları, kısık ateşte hafif bir
şekilde soteledikten sonra dirilikleri gidene kadar pişirin.
- Dolmalık çam fıstıklarını ekledikten sonra hafif bir renk alana kadar
soğanlarla birlikte kavurun. Duru suyu çıkana kadar yıkadığınız baldo
pirinci pilav tenceresine aktarın.
- Bol suda beklettikten sonra yıkadığınız kuş üzümlerini, karabiber,
tarçın, yenibahar ve tuzu katın. Sıcak et suyu ve küçük parçalara
ayırdığınız haşlanmış kestaneleri ilave ettiğiniz pilavı, kısık ateşte ve
kapağını kapattığınız tencerede suyunu çekene kadar pişirin.
- Suyunu çeken kestaneli pilavın üzerine kağıt havlu ya da pamuklu bir mutfak bezi kapatıp demlenmesi için bekletin.
- Fırından çıkan nar gibi kızarmış hindiyi, porsiyonladıktan sonra kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin. Yılbaşı sofrası ya da davet yemeklerinde sevdiklerinizle paylaşın.
Servis Önerisi
Fırından çıkardığınız bütün hindiyi parçalara ayırın.
Pişme esnasında ortaya çıkan soslu suyu hindinin üzerine gezdirdikten sonra
kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin.
Hindisiz asla..mutlu yillar
YanıtlaSilMutlu yıllar Siboş :))
SilAy yılbaşında yaparsın sen bu tarifi ha gayret
YanıtlaSilBütün yıl mutfaktan çıkamazsam diye korkuyorum :))
Silben pişiremem muhtemelen çok teferuatlıymış ama blogdan biri pişirirse yeriz heral de elinize sağlık :)
YanıtlaSilAllah'tan ümit kesilmez, öyle değil mi? :)))
Siltabiki kesilmez ama açlıktan nefesim kesilebilir :)
Sil😊😊😇😇😇😇😊👍🤚🤚
SilKarda yağdı ki hindi eti süper olur. Eskiler şöyle hindinin ağzı kara değecek
YanıtlaSilBu sözü daha önce duymamıştım. Güzelmiş 👍😊🤚🤚
Siliç pilavı için kestane olması oldukça ilgili çekti. muhakkak çok güzel lezzet katacaktır elinize sağlık :)
YanıtlaSilEvet kestane girdiği her tarife güzellik katıyor :))
SilHarika gözüküyor gerçekten , ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkürler 😊🤚
SilOkunması ümidiyle...
YanıtlaSilSelamlar
Teşekkür ederim Selimhan😊🤚
SilHindi pahalı şekerim ben bunu irice bir tavukla yapayım. Tarif için çok teşekkürler :)
YanıtlaSilTavukla da çok güzel olacağına eminim. Hindi eti geç pişiyor, sert kalabiliyor. İyi seneler şimdiden canım :))
SilHindiyi çok severi..Inşallah bur gün tarif ettiğin gibi yapmayı çok isterim.Sirf iç pilavını bile yerim ♥️♥️
YanıtlaSilKalemine sağlık canim.
Sevgilerimle
İnşallah yapar yer ve beni anarsın İnciciğim😊😇🌷🌷🌷🤚🤚
SilKırmızı ve beyaz et tüketmeyelim. Et/süt ürünleri ile beslenme ve kanser/diğer rahatsızlıklara korelasyonunu düşününce, ne kadar et ürünleri tüketirsek, kendi ve dünya refahı için o kadar iyidir.
YanıtlaSilAy kim pişiriyorsa beni de çağırsın koca hindi tek yenmez. Nefiss yahu 😋😋
YanıtlaSilEvet çok bereketli oluyor hindi eti. Paylaştıkça bereketi de lezzeti de artar. Keşke ikram etmek mümkün olsaydı :))
SilAma ama mimlendiniz
Silhttps://tigrisdriver.blogspot.com/2018/12/mim-2018.html
Kestaneli iç pilavını severim ama hindi hiç yiyemiyorum :( Teşekkürler :) Mutlu yıllar :)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim, ziyaret ve yorum için. Mutlu yıllar :))
SilHindi sevmeyengillendenim ben az pişmiş et biftek bile yerim ama hindisel şeyleri pek beğenemedim gitti, anlatım on numara olmuş afiyet bal olsun iyi yıllar :*
YanıtlaSilTeşekkürler canım. Sevgi ve selamlarımla. Hindisiz nice mutlu yıllar :))
Silsaol yaaaa evet lazım oluuur bu tarif. bi de pişirilmişini görelim hihihi :)
YanıtlaSilBu temennini eşime hatırlatacağım Deep :))
SilYılbaşı sofralarının vazgeçilmez tadı..Her ne kadar hindi eti tüketmesek de sevenleri için harika bir tarif :)
YanıtlaSilEvet, deneyip tatmak lazım Yeşim :))
SilHindiye iki gün kaldı :)
YanıtlaSilKaldı kalmasına da baş aşçının başka planları var gibi :))
SilYilbasi hindisi tarifi cok güzel ne yazik ki bizim evdekiler hic sevmiyor 😊
YanıtlaSilEvet Derya geleneksel olarak çok sık tüketmediğimiz bir et, hindi eti. Bir çoğumuzun damak tadına uymayabilir.
SilAmazing post, dear! A big hello from Germany!
YanıtlaSilHugs ♥
LIANA LAURIE
Thanks, big hello from Turkey😀🤚
SilMerhabalar.
YanıtlaSil1960'lı yıllarda mutlaka evlerimizde yılbaşında hindimiz olurdu. Aradan yıllar geçti, ne oldu bir türlü anlayamadım, hindi işi evlerimizden kalktı. Bunun sebebini biliyorum. Artık evlerimizde hiç hindi pişirmiyoruz, ne yılbaşılarında, ne de sair zamanlarda.
Çok güzel bir hindi pişirme tarifi paylaşmışsınız. Yılbaşında hindi pişirmek isteyenlere güzel bir kaynak olmuş. Kaleminize ve emeğinize sağlıklar dilerim.
Yeni yılda, umutlarınız gerçek, mutluluklarınız sonsuz olsun. Mutlu yıllar dilerim.
Selam ve saygılarımla.
Her yerde, bıraktığınız yorumlarınızın kalitesi gözümden kaçmıyor. Çokkkkk teşekkür ederim Recep Bey. Nice mutlu sağlıklı yıllar dilerim ben de. 😊🤚
SilMerhaba blogunuzu ziyarete geldim, beklerim.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Fatih. Arada uğruyorum ben sana. Güvenli çocuk yetiştirme serini çok beğendim. Nice mutlu yıllar😊🤚
SilHindi etini bir türlü sevemedim ben. Mutlu yıllar bu arada.
YanıtlaSilSana da nice mutlu yıllar 😀🌷🌷🌷🤚🤚🤚
Silhindi ne durumda :)
YanıtlaSilBenim aşçı çamura yattı Deep. Sen yaptın mı yoksa😇😇🤔🥳🥳🎅🤶🎅🤶🎅🤶
SilHiç hindi pilav pişirmedim yemedim. Bu sene o kadar duydum ki, seneye niyeti kurdum. Bakalım artık.:)
YanıtlaSilSevgiler..
Hindi eti biraz zahmetli pişiyor gibi ama inşallah sağlıkla yapar, mutlulukla yersiniz😊🤚.
Silsenin tarifini okurken farkettim ki 20 yıllık evliyim hiç hindi dolması pişirmemişim :) sanırım yılbaşı kutlamıyor olmamın da buna katkısı var
YanıtlaSilBelki bu kez denersin Lerzan. Yeni yıl yeni başlangıçlar, güzel lezzetler getirsin hayatına inşallah :))
Silharika tarifmiş teşekkürler..musmutlu bir yıl olsunhepimize inşallah...sevgilerimle...
YanıtlaSilİnşallah canım. Teşekkür ederim uğradığın için. Mutlu yıllar 😊🌷🤚
SilBen arada besler büyütür fırınlarım biraz zor oluyor ama iyi oluyor sizede tavsiye ederim. paylaşımınız için teşekkürler efem
YanıtlaSilKendi beslediğini kesip yemek biraz zor olmalı gerçekten.selamlar😊🤚
Sil^_^ bu bir otomatik yorum olduğu için üzgünüm zamanım çok azdı tüm blogger arkadaşlarıma destek olmak için geldim KONULOJİ sizi seviyor tüm blog sahibi arkadaşlara başarılar diliyorum <3
YanıtlaSilAnnemle Babam her yeniyılda pişirir ama ben denemedim bile:))
YanıtlaSilAralık ayına kadar bu yazıya kimse uğramaz diyordum. Cansın 😍❤️🌷😊🤚
SilHiç denemedim bu tarz bir hindi pişirmeyi, aslında evde büyük bir sofrada bulunmadım belki ondandır, kalabalık olunca dışardaydık :)
YanıtlaSilKalabalık sofralar için denemen dileklerimle Esra'cığım :))
Sil