YILBAŞI HİNDİSİ PİŞİRELİM Mİ?

59
YILBAŞI HİNDİSİ TARİFİ
Merhabalar Blogcanlar,

Yeni yıla az kaldı. Mükellef bir sofra hazırlama telaşındaysanız olmazsa olmazlardan biri de yılbaşı hindisi kuşkusuz. İnternete girdiğinizde çokça tarif var ama aşağıdaki tarifi Mutfak Sanatları Akademisi’nde (MSA) uzun dönem aşçılık eğitimi alan, medya sektöründe, birçok yemek dergisi ve kitabında içerik çıkaran Alp TUNCER’in sitesinden aldım. Tarifi henüz denemedim (denetmedim J). Daha doğrusu aşçı yamağı rolünde daha becerikli olan bendeniz bu tarifi eşimin hünerli ellerine henüz teslim etmedim. Yeni yıla nasıl girerseniz, bütün yıl öyle geçermiş derler ya hani, yeni yıl arifesinde bu tarifle meşgul alcak olan eşimin, güzel yemeklerinden 2019’da daha çok tatmak için başvurduğum bu küçük hileyi fark etmemesini ümit ediyorum.
Huuuu hindi pişirmek için gözünü karartanlar sizlere sesleniyorum. Siz ya da eşiniz, bu tarifi deneyiniz (denetiniz) ve yorumlarınızı paylaşınız. 
2019’un bütün beklentilerinizi karşılamasını diliyor, gönlünüzden, aklınızdan geçen bütün güzel dileklerin tez vakitte gerçekleşmesini temenni ediyorum.

Az kalorili, leziz sofralarda ağırlanasınız inşallahJ.  

     YILBAŞI HİNDİSİ TARİFİ
     İhtiyaç Listesi
  • 1 adet orta boy bütün hindi (4-4,5 kg.)
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
  • 1 çay kaşığı hardal
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • İç Malzemeleri:
  • 1 dal biberiye
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  • Kestaneli iç pilav için:
  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü (ılık suda bekletilmiş)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1/4 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 su bardağı sıcak et suyu (tavuk suyu)
  • 1 su bardağı haşlanmış kestane
Püf Noktası
İç kısmını temizleyip tütsüledikten sonra bol suda yıkadığınız bütün hindiyi iyice kuruladıktan sonra sosa bulayın. Hindiyi pişirme poşeti içinde pişirmeyecekseniz fırın tepsisine bir miktar sıcak su koymayı ve hindinin üzerini yağlı kağıt ile kaplamayı unutmayın. İki saatin sonunda hindinin üzerini açıp, pişirme işlemini en az 30 dakika daha sürdürün.
Pişirme Önerisi
Sosa buladığınız ve piştikten sonra düzgün bir hal alması için bacak kısımlarını bağladığınız hindiyi büyük boy pişirme torbasında daha kısa sürede pişirebilirsiniz. Kestaneli pilavın tane tane olması için kavrulan pirinçlere 1 tatlı kaşığı kadar taze sıkılmış limon suyu ve 1 çay kaşığı toz şeker ekleyebilirsiniz. Suyunu çeken ve dinlenen kestaneli pilavı, incecik kıyılmış dereotuyla harmanladıktan sonra da servis edebilirsiniz. Arzuya göre kuzu ciğeriyle de pişirebileceğiniz kestaneli iç pilavı, bütün hindinin içinde pişirmeye devam edecekseniz hafif diri bir halde bıraktıktan sonra doldurun. Kabuk kısımlarını çizdiğiniz kestaneleri fırında ya da köz tavasında kısa sürede pişirebilir arzuya göre kaynar suda haşladıktan sonra kullanabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
  1. Temizlenmiş olarak satın aldığınız bütün hindiyi bol suda yıkadıktan sonra üzerini kağıt havlu yardımıyla kurulayın.
  2. Küçük bir kâsede zeytinyağı, bal, domates salçası, taze sıkılmış limon suyu, hardal ve tuzu karıştırın.
  3. Hazırladığınız sosu, bir fırça yardımıyla hindinin her tarafına eşit miktarda sürün. Hindinin iç kısmına biberiye, tane karabiber ve defne yaprağını yerleştirin.
  4. Hafif bir şekilde unlanmış büyük boy pişirme poşeti ya da fırın tepsisine aldığınız hindiyi, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 2,5 saat kadar pişirin.
  5. Kestaneli iç pilavı hazırlamak için; kuru soğanları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.
  6. Tereyağı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları, kısık ateşte hafif bir şekilde soteledikten sonra dirilikleri gidene kadar pişirin.
  7. Dolmalık çam fıstıklarını ekledikten sonra hafif bir renk alana kadar soğanlarla birlikte kavurun. Duru suyu çıkana kadar yıkadığınız baldo pirinci pilav tenceresine aktarın.
  8. Bol suda beklettikten sonra yıkadığınız kuş üzümlerini, karabiber, tarçın, yenibahar ve tuzu katın. Sıcak et suyu ve küçük parçalara ayırdığınız haşlanmış kestaneleri ilave ettiğiniz pilavı, kısık ateşte ve kapağını kapattığınız tencerede suyunu çekene kadar pişirin.
  9. Suyunu çeken kestaneli pilavın üzerine kağıt havlu ya da pamuklu bir mutfak bezi kapatıp demlenmesi için bekletin. 
  10.  Fırından çıkan nar gibi kızarmış hindiyi, porsiyonladıktan sonra kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin. Yılbaşı sofrası ya da davet yemeklerinde sevdiklerinizle paylaşın.

Servis Önerisi
Fırından çıkardığınız bütün hindiyi parçalara ayırın. Pişme esnasında ortaya çıkan soslu suyu hindinin üzerine gezdirdikten sonra kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin.
   
                          Afiyet Olsun 

Yorum Gönder

59 Yorumlar
  1. Hindisiz asla..mutlu yillar

    YanıtlaSil
  2. Ay yılbaşında yaparsın sen bu tarifi ha gayret

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün yıl mutfaktan çıkamazsam diye korkuyorum :))

      Sil
  3. ben pişiremem muhtemelen çok teferuatlıymış ama blogdan biri pişirirse yeriz heral de elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah'tan ümit kesilmez, öyle değil mi? :)))

      Sil
    2. tabiki kesilmez ama açlıktan nefesim kesilebilir :)

      Sil
    3. 😊😊😇😇😇😇😊👍🤚🤚

      Sil
  4. Karda yağdı ki hindi eti süper olur. Eskiler şöyle hindinin ağzı kara değecek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sözü daha önce duymamıştım. Güzelmiş 👍😊🤚🤚

      Sil
  5. iç pilavı için kestane olması oldukça ilgili çekti. muhakkak çok güzel lezzet katacaktır elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kestane girdiği her tarife güzellik katıyor :))

      Sil
  6. Harika gözüküyor gerçekten , ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Hindi pahalı şekerim ben bunu irice bir tavukla yapayım. Tarif için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavukla da çok güzel olacağına eminim. Hindi eti geç pişiyor, sert kalabiliyor. İyi seneler şimdiden canım :))

      Sil
  8. Hindiyi çok severi..Inşallah bur gün tarif ettiğin gibi yapmayı çok isterim.Sirf iç pilavını bile yerim ♥️♥️
    Kalemine sağlık canim.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah yapar yer ve beni anarsın İnciciğim😊😇🌷🌷🌷🤚🤚

      Sil
  9. Kırmızı ve beyaz et tüketmeyelim. Et/süt ürünleri ile beslenme ve kanser/diğer rahatsızlıklara korelasyonunu düşününce, ne kadar et ürünleri tüketirsek, kendi ve dünya refahı için o kadar iyidir.

    YanıtlaSil
  10. Ay kim pişiriyorsa beni de çağırsın koca hindi tek yenmez. Nefiss yahu 😋😋

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok bereketli oluyor hindi eti. Paylaştıkça bereketi de lezzeti de artar. Keşke ikram etmek mümkün olsaydı :))

      Sil
    2. Ama ama mimlendiniz
      https://tigrisdriver.blogspot.com/2018/12/mim-2018.html

      Sil
  11. Kestaneli iç pilavını severim ama hindi hiç yiyemiyorum :( Teşekkürler :) Mutlu yıllar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, ziyaret ve yorum için. Mutlu yıllar :))

      Sil
  12. Hindi sevmeyengillendenim ben az pişmiş et biftek bile yerim ama hindisel şeyleri pek beğenemedim gitti, anlatım on numara olmuş afiyet bal olsun iyi yıllar :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım. Sevgi ve selamlarımla. Hindisiz nice mutlu yıllar :))

      Sil
  13. saol yaaaa evet lazım oluuur bu tarif. bi de pişirilmişini görelim hihihi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu temennini eşime hatırlatacağım Deep :))

      Sil
  14. Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez tadı..Her ne kadar hindi eti tüketmesek de sevenleri için harika bir tarif :)

    YanıtlaSil
  15. Yanıtlar
    1. Kaldı kalmasına da baş aşçının başka planları var gibi :))

      Sil
  16. Yilbasi hindisi tarifi cok güzel ne yazik ki bizim evdekiler hic sevmiyor 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Derya geleneksel olarak çok sık tüketmediğimiz bir et, hindi eti. Bir çoğumuzun damak tadına uymayabilir.

      Sil
  17. Amazing post, dear! A big hello from Germany!
    Hugs ♥
    LIANA LAURIE

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar.
    1960'lı yıllarda mutlaka evlerimizde yılbaşında hindimiz olurdu. Aradan yıllar geçti, ne oldu bir türlü anlayamadım, hindi işi evlerimizden kalktı. Bunun sebebini biliyorum. Artık evlerimizde hiç hindi pişirmiyoruz, ne yılbaşılarında, ne de sair zamanlarda.
    Çok güzel bir hindi pişirme tarifi paylaşmışsınız. Yılbaşında hindi pişirmek isteyenlere güzel bir kaynak olmuş. Kaleminize ve emeğinize sağlıklar dilerim.

    Yeni yılda, umutlarınız gerçek, mutluluklarınız sonsuz olsun. Mutlu yıllar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yerde, bıraktığınız yorumlarınızın kalitesi gözümden kaçmıyor. Çokkkkk teşekkür ederim Recep Bey. Nice mutlu sağlıklı yıllar dilerim ben de. 😊🤚

      Sil
  19. Merhaba blogunuzu ziyarete geldim, beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Fatih. Arada uğruyorum ben sana. Güvenli çocuk yetiştirme serini çok beğendim. Nice mutlu yıllar😊🤚

      Sil
  20. Hindi etini bir türlü sevemedim ben. Mutlu yıllar bu arada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana da nice mutlu yıllar 😀🌷🌷🌷🤚🤚🤚

      Sil
  21. Yanıtlar
    1. Benim aşçı çamura yattı Deep. Sen yaptın mı yoksa😇😇🤔🥳🥳🎅🤶🎅🤶🎅🤶

      Sil
  22. Hiç hindi pilav pişirmedim yemedim. Bu sene o kadar duydum ki, seneye niyeti kurdum. Bakalım artık.:)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hindi eti biraz zahmetli pişiyor gibi ama inşallah sağlıkla yapar, mutlulukla yersiniz😊🤚.

      Sil
  23. senin tarifini okurken farkettim ki 20 yıllık evliyim hiç hindi dolması pişirmemişim :) sanırım yılbaşı kutlamıyor olmamın da buna katkısı var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki bu kez denersin Lerzan. Yeni yıl yeni başlangıçlar, güzel lezzetler getirsin hayatına inşallah :))

      Sil
  24. harika tarifmiş teşekkürler..musmutlu bir yıl olsunhepimize inşallah...sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah canım. Teşekkür ederim uğradığın için. Mutlu yıllar 😊🌷🤚

      Sil
  25. Ben arada besler büyütür fırınlarım biraz zor oluyor ama iyi oluyor sizede tavsiye ederim. paylaşımınız için teşekkürler efem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi beslediğini kesip yemek biraz zor olmalı gerçekten.selamlar😊🤚

      Sil
  26. ^_^ bu bir otomatik yorum olduğu için üzgünüm zamanım çok azdı tüm blogger arkadaşlarıma destek olmak için geldim KONULOJİ sizi seviyor tüm blog sahibi arkadaşlara başarılar diliyorum <3

    YanıtlaSil
  27. Annemle Babam her yeniyılda pişirir ama ben denemedim bile:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aralık ayına kadar bu yazıya kimse uğramaz diyordum. Cansın 😍❤️🌷😊🤚

      Sil
  28. Hiç denemedim bu tarz bir hindi pişirmeyi, aslında evde büyük bir sofrada bulunmadım belki ondandır, kalabalık olunca dışardaydık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalabalık sofralar için denemen dileklerimle Esra'cığım :))

      Sil
Yorum Gönder
Üst