PİJAMALARIN ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ

19


Bilmem farkında mısınız? Ünlüler dünyası, bu günlerde er meydanına pijama stili kıyafetlerle çıkmaya başladı. Ben moda blokçusu değilim, moda ikonu hiç değilim. Kritik etmek haddime değil mutlaka ama hem bir durum tespiti yapmak, hem önce kendim bilgilenmek, hem de öğrendiklerimi aranızda belki durumdan bi-haber olanlarınız varsa paylaşmak için bu konuyu biraz irdeleyeyim dedim. 

Okumalarıma göre; pijama modası ilk olarak pijama paça pantolonlarla başlamış. Sonra Louis Vuitton, Dolce Gabbana ve Emilio Pucci gibi ünlü markalar defilelerinde pijama koleksiyonlarını sergilemeye başlayınca pijamaların uyanış devri başlamış. Tasarımcıların 2016 yaz sezonu için allayıp pullayıp önümüze sunduğu pijama trendinin çıkış noktasının; rahatlık ve umursamazlık olduğu söyleniyor. Üzerinde fazla düşünülmemiş izlenimi veren kıyafetler, saç ve makyaj modelleri bu kadar yükselişteyken, belki de pijamalara bu denli şaşırmamamız gerekiyor.

Özellikle şarkıcı Gülşen’in bu stili sevip sık sık giymesi ve zaman zaman da o anları sosyal medyadan paylaşması üzerine, Burcu Esmersoy, Eda Taşpınar, Işıl Reçber, Merve Özbey gibi diğer bazı ünlüler de bu akıma kısa sürede ayak uydurmuşlar. Üstelik bu ‘Yataktan çıktığım gibi geldim’ imajını kullanan pek çok ünlü başka yıldız da varmış; geçen yıl pijama takımlarıyla gece davetlerine katılan Jessica Alba, Kylie Minogue gibi. İlkbahar yaz koleksiyonlarında pijamayı podyumlara taşıyarak onu yatak kıyafeti olmaktan çıkaran ünlü tasarımcılar arasında Stella McCartney, Tommy Hilfiger, Richard Nicoll, Antonio Marras gibi başka isimleri de saymak mümkünmüş. Yine geçtiğimiz sezon, Vogue Türkiye Stil Danışmanı Ece Sükan, Paris Moda Haftası’nda Marni at HM koleksiyonundan pijamalarla moda blogcularının objektifine takılmış.





Moda ikonları çarşaf çarşaf konun inceliklerini yazmaya devam ediyorlar, bir yandan. Örneğin;

Pijama modasına ayak uydururken yalnızca formlardan değil, desenlerden de destek almalıymışız. Özellikle çizgili, puantiye ve ekose desenler, pijama görünümlü kıyafetlerle çok uyumlu görünüyormuş.

Üstelik,erkekler için bu trende ayak uydurmak daha da kolaymış. Ben cesurum, farklıyım, tarzım diye düşünen ey erkek ahalisi; bunun için Ryan Gosling’in Cannes Film Festivali’ndeki stilinden ilham alabileceğiniz salık veriliyor. Zaten pijama konusundaki en önemli stil ikonu da bir erkekmiş ve Colin Farrell, Matt Damon, Jesse Eisenberg pijama modasının erkek öncüleri arasında imiş, benden söylemesi.

Durun daha bitmedi; modacılara göre; tam olarak yataktan yeni kalkmış gibi görünmek istemiyorsanız dikkat etmeniz gereken başka detaylar da var.

Bu konuda aksesuarlara en büyük yardımcınız olabilir.

Özellikle yaz ayları için şapkalardan, ahşap bilezik ve kolyelerden yararlanabilirsiniz.

Üzerinize geçireceğiz bir ceketle pijamanın gayriresmi havasına biraz ciddiyet katabilirsiniz.

Madalyonun bir de başka yüzü var bu arada;

Kanun çıkarmak gerekmiş
Pijama modası özellikle Amerikan gençliği arasında o kadar hızlı yayılmış ki; iş, konuyla ilgili yasal düzenlemeler yapılması noktasına kadar varmış. Louisiana’daki Caddo Parish bölgesinin yöneticisi Michael Williams, bir gün markette pijamayla dolaşan gençleri görünce kamusal alanda yatak kıyafetiyle dolaşmayı derhal yasaklamış.

Williams fikrini Wall Street Journal’da şu şekilde savunmuş: “Amerika ahlaki çöküntü içinde. Bugün pijama giyenler yarın sokağa iç çamaşırlarıyla çıkar.” Hatta Amerikan medyasındaki tartışmalar böyle yasaklamalar gelmesi halinde hangi kıyafetin pijama sayılıp sayılmadığına kadar bu işi irdelemişler.

Sokakta pijamayla gezmek daha önce Expo 2010 sırasında Şanghay’da yasaklanmış, hatta bunun “Bakın, ben yatarken de güzel ve yeni kıyafetler giyiyorum.” mesajı veren bir zenginlik göstergesi olduğu konuşulmuş. Bu arada “Sosyal Ağ” filminde Mark Zuckerberg karakterinin çoğunlukla pijamayla gezdiğini de hatırlatmadan geçmemek gerek.

Pijamayla işe gitmek tembelliktir, saygısızlıktır.” diyenlerden tutun da
“Obezlere bol bolamat dolaşmak için gün doğacak” diye karşı çıkanlara kadar ortalık böyle kaynarken;


Benim ne eksiğim var deyip peşinden terlikler gelmiş;

Pijama takımlarının moda olmasıyla birlikte, onları tamamlayan aksesuarlar da yükselişe geçmiş. Pijamalar sokağa çıkar da terlikler evde durur mu hiç, ayakların da rahat etmesi gerek öyle değil mi ama?

‘Lounge’ yani dinlenme odası ayakkabısı da denilen ayakkabılar pijama takımlarının altına giyiliyormuş. Hatta bu ayakkabıları kırmızı halıda giyen pek çok ünlü isim de varmış. Pijamayla sokağa çıkmayı fazla iddialı buluyor, yine de rahatlık modasını bir ucundan yakalamak istiyorsanız eğer bu ayakkabılarla yetinmeniz de mümkün elbette. Charlotte Olympia, Tibi gibi markalarda yer alan ev ayakkabılarını yeni sezonda Topshop, Koton, Zara gibi mağazalarda uygun fiyatlara  bulabileceğiniz söyleniyor, meraklısına duyurulur.

Gel gelelim bunca laftan, sözden sonra işin en zevkli kısmına; tabiri caizse işin geyiğini yapmaya; Ben sokaktaki görüntüden çok evdeki görüntülerle ilgili birkaç saptamada bulunmak istiyorum izin verirseniz;

Şimdi söz gelimi evde oturuyoruz. Çat kapı misafir geldi. Üzerlerinde çizgili, ekoseli, pijama takımlarıyla duran, son derece kendinden emin bir aile ile göz göze geldiğimiz o ilk anda aklımızdan neler geçebiliriz onu düşündüm;

-        Acaba sohbete mi geldiler, gece yatısına mı?

-       Acaba, bizim çocuklar bizden habersiz pijama partisi mi düzenledi?

-        Acaba günlük kıyafetleri şu an çamaşır makinesinde yıkanmaktalar mı?

-   Acaba bakkala giderken bir koşu pijama ile iş kotarma çabamızın bir ürünü mü bu?

-        Acaba Gaffur’un akrabalarının istilasına mı uğradık? 
    
 Acaba bizim oğlanın karate hocaları kuşağını bizde mi unuttu?


-      Acaba biraz mısır patlatıp hemen bir romantik komedi filmi mi ikram etmeliyim?


-        Acaba kaçırdığım bir şeyler mi var?


Acabaları çoğaltmak mümkün elbette. Sizin acabanız ne olurdu merak ediyorum.

Benim gibi geleneksel yönü ağır basan biri için oldukça iddialı bir tercih olduğunu belirterek bugünkü yazımı burada sonlandırıyor, mutlu günler diliyorum.

(Kısmen faydalanılan kaynak: http://www.milliyet.com.tr/yataktan-yeni-cikmis-gibi-siklik/cumartesi/haberdetay/17.03.2012/1516436/default.htm)



Yorum Gönder

19 Yorumlar
  1. oh iyi modaymış, uygun valla :)

    YanıtlaSil
  2. Ayy bu moda,tam benlik miş😍

    YanıtlaSil
  3. Anlaşıldı Deep ve İnci, siz de rahatına düşkün olanlardansınız :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle canım. Önce rahatlık sonra şıklık:)

      Sil
  4. derya nın blog keşif etkinliğinden buldum bloğunuzu.. emeğinize sağlık takipçinizim:) bana da beklerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "İki valiz dört ayak" bu başlığı sevdim. Ben de takipteyim :))

      Sil
  5. Okulda bazı arkadaşlar pijamayla gelirdi de gülerdik onlara. Meğer modayı önden takip ediyorlarmış, bilemedik :)

    YanıtlaSil
  6. Bazıları çok ileri görüşlü olabiliyormuş demek ki :))

    YanıtlaSil
  7. Ben pek sevemedim galiba.
    Bir garip gibi sanki...
    Çok güzel bir yazı olmuş ama ♥

    YanıtlaSil
  8. pijama falan bilmem de arada üniversiteye aklıma estikçe eşofmanla gidiyorum ben :D

    takibinize döndüm.Emeğinize sağlık!

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Elif ve Sevgili Nur, Sevgili Özlem, evime hoşgeldiniz. Takibiniz ve yorumlarınız için çok teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  10. Sokakta giyebilecegimi sanmam 😄😄😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Derya, ben de seninle aynı görüşteyim :))

      Sil
  11. Bu akımı yeni duydum ama çok sevdim yaa. :D Ne güzel rahat rahat. :D

    YanıtlaSil
  12. Esmaaaaa, bloguma hoşgeldinnnn. Yorumun için teşekkür ederim :))

    YanıtlaSil
  13. Ama gerçekten cok rahatlar💘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloguma hoş geldin güzel kelebek. Teşekkür ederim yorum için :))

      Sil
  14. Gaffur Pijaması ile sokağa çıksam beni gözleriyle oyar bu millet :)

    YanıtlaSil
  15. Güldürdünüz beni. Evet ne olacağını garanti edemeyiz ))

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Üst