Size çok güzel bir haberim var gençleeeeerrrrr !

26




Yaşam süremiz uzuyor farkındaysanız. Medyadan takip edenler bilirler mutlaka. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yaş skalası tekrar güncellendi. Buna göre;


0-17 yaş arası: ERGEN
18-65 yaş arası: GENÇ
66-79 yaş arası: ORTA YAŞ
80-99 yaş arası: YAŞLI


kategorisinde değerlendiriliyor artık.


Yaşlı nüfusunun artması ile ömür süresinin uzamasına yönelik araştırmalara paralel olarak Dünya Sağlık Örgütü de yaş dilimlerini yenilemiş. Osman Müftüoğlu’nun da sağlık köşesinde belirttiği üzere artık 64 yaşındaki biri genç sayılıyor. Hal böyle iken kimse artık çıkıp da bize manavda, pazarda markette teyze, amca, dede hatta abla/abi bile demesin mümkünse.

Peki Türkiye’de ortalama ömür süreci ile ilgili olarak durum nasıl diyecek olursanız şayet;

Türk İstatistik Kurumu Enstitüsü’nün 2017 Mart ayında açıkladığı hayat tabloları 2015 sonuçlarına göre; doğuşta beklenen yaşam süresi;

Türkiye geneli için toplamda 78 yıl,

Erkeklerde 75,3 yıl ve

Kadınlarda 80,7 yıldır.

Görüldüğü üzere genel olarak kadınlar erkeklerden daha uzun süre yaşamakta olup, doğuşta beklenen yaşam süresi farkı 5,4 yıldır.


Kadınların azmi mi, zaferi mi diyelim, cefası mı, sefası mı diyelim bilemedim. Koşullara göre değişir elbette. Önemli olan sağlıklı ve kaliteli bir yaşam ve yaşlılık süreci geçirmek öyle değil mi?


Peki hiç düşündünüz mü? Kadınlar genel olarak neden erkeklere göre 5.5 yıl fark atıyor?
,

Haneler Seri’sinde Asuman Dabak’ın büyük bir başarı ile canlandırdığı aşağıda da bir örneğini izleyeceğiniz üzere halk arasında meşhur “kadın dırdırı” olarak nitelendirilen kadim iç dökme halimizin çok da kötü bir şey olmadığını söyleyebilir miyiz acaba ne dersiniz?






İzlediyseniz eğer kadın, bizlerin 6 ayda konuşacağını 5 dakikada konuşmuş, adeta. Böyle biriyle hayat geçirmek zorunda kalan bir erkeği düşünsenize değil 5,4 yıl fazla yaşamak, biran önce ebedi istiraatgahına kavuşmayı tercih eder.  


Şaka bir yana farklı görüşleri olanlar paylaşırlar mı acaba bizimle düşüncelerini, biz kadınlar neden daha uzun yaşıyoruz dersiniz?


Yorum Gönder

26 Yorumlar
  1. Dır dır ile homurdanmanın savaşı gibi bir durum var o zaman erkek kadın arasında, erkeklerde homurdanırlar biraz.. Dır dır etmek aslında çok tüketici bir durum, deşarj olmak değil. Allah dır dır etmek zorunda bırakılan kadınlara rahmet ediyor belki.. Bilimsel veriler için de diyorum ki, o kadar da zorlamamak lazım..
    Keyifli bir bakış açısı yakalamışsınız,selamlar..

    YanıtlaSil
  2. Evet biraz zorlama gibi 65 yaşa genç genç demek belki ama, boşver, inanalım gitsin. Neye inanırsak onu yansıtırız öyle değil mi ?

    Teşekkürler yorum için :))

    YanıtlaSil
  3. Sağlık Örgütünün araştırmasını biliyordum ama kadınlar 2 yıl uzun yaşıyor diye aklımda kalmış.Demek ki farkı açmışız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet onca çileye, onca..... rağmen açmışız arayı, :))

      Sil
  4. Bu durum dırdır edene göre değisiyor. Bazı ailelere bir bakıyorum adam çökmüş kadın taptaze kalmış 😂 kadin adamın ömrünü yemiş ama ciddi ciddi yemiş. Fenanın teki. Ama tam terside cok oluyor. 😁

    Yaa ben abla abi demeyi cok severim bunu saygi ve samimiyet olarak benimsiyorum ama bazilari bozulmuyor da degil yani 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ailedeki dominant faktör önemli elbette :))

      Teşekkürler bu samimi yorum için :))

      Sil
  5. Güzelmiş:)
    Ama bençabuk yaşlanırım gibi geliyor :))

    YanıtlaSil
  6. Fotoğrafın hiç öyle söylemiyor ama İnci'cik :))

    YanıtlaSil
  7. Ömür uzuyor gibi görünse de kalite azalıyor. Kırkından sonra pek çok hastalıklar çıkıyor. Mesela 50li yaşlardaki kadınlar yere oturamıyor, otursa da kalkamıyor. Bu nasıl gençliktir. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın canım. Sermayeyi biraz dikkatli kullanmakta fayda var :))

      Sil
  8. :) hihi iyiydi sonuuuu :)

    YanıtlaSil
  9. Yazıyı okurken bu soruya geldim;
    "Peki hiç düşündünüz mü? Kadınlar genel olarak neden erkeklere göre 5.5 yıl fark atıyor?"
    Bu sorunun cevabı olarak aklımdan kadınların çok konuşması fikri geçiyordu ki, az aşağıda bu cevabın yazılı olduğunu gördüm ve yanılmadığımı anladım (:
    Bence erkeklerin ömürlerinin daha kısa olmasının, kadın dırdırı haricinde iki nedeni daha var. Birincisi erkekler kendilerini çabuk salıveriyorlar. Yani bir kadın kadar özen göstermiyorlar, kendilerine bakmıyorlar. İkinci neden ise geçim sıkıntısı. Maddi olarak yük daha çok erkeğin üzerinde olduğu için bazen bu yükü kaldırmakta zorlanıyor erkekler. Bu da strese ve dolaylı olarak ömrün kısa olmasına yol açıyor.
    Benim kanaatim bu yönde (:

    YanıtlaSil
  10. Evet kesinlikle çok doğru tespitler. Çok teşekkürler yazıyı okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için. Sevgilerimle :))

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Hello From Poland Dear!
    You are amazing!
    I love Your blog,so
    I follow U, maybe U follow me back?

    https://nataliazarzycka.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  13. Merhaba, blogunuzu yeni keşfettim takibe aldım banada beklerim blogum ilginizi çekerse sevgiler :) bu arada sayfanızı ve yazılarınızıda çok begendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim nazik ziyaret için. Ben de takipteyim :))

      Sil
  14. Hahahaha bu duruda 5 ocakta tam 60 olacak ben genç mi oluyorum şimdi? Hihihihi:)))))ya valla insanları gaza getiriyorlar ama ben kendimi hiç genç hissetmiyorum yahu. Ah nerede gençliğim? Nerede sahi 25 yaşım? Yüzüm kırış kırış oldu:(
    Emeğine sağlık.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacığım yorumun denetime takılmış geç fark ettim kusura bakma. Eminim ki yüzündeki narin çizgiler güzelliğine derin manalar ekliyordur :))

      Sil
  15. İnsan hissettiği yaştadır diyenlerdenim. Bana göre kadınlar erkeklere oranla dış dünyayla çabuk adapte olma özelliğinden dolayı hep bir hareket ve enerjik olma iç güdüsü sebebiyle negatif enerjiyi kolay atabilme özelliğinden olsa gerek. Erkekler biraz daha içe dönük, hislerini kendi yaşamaları, çok fazla sık dokuyup ince elemelerinden olsa gerek diye düşünüyorum..:)

    YanıtlaSil
  16. Evet Hanife bu dediklerinin payı çok. Teşekkür ederim uğradığın için 😊🌷🤚

    YanıtlaSil
  17. Kadınlarda bir çene var acıyorum bazen erkeklere adamlar çlelimde kurtulalım diyor galiba:))

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Üst