2080 YILINA ÇOCUĞUMA MEKTUP 2

72
Geleceğe Mektup
Merhabalaaarrr,

Sevgili Erhan Çakırlar(İş Fikirleri Blogu) çok güzel bir etkinlik başlatmıştı hatırlarsanız, “2080 Yılına Mektup” başlığı altında. Ben de bir parça kendi formatıma dönüştürerek bu etkinliğe katılacağımı, mektubumu oğluma ithafen yazacağımı ilan etmiştim. Böyle bir şey üfürürken ne yazacağıma dair zerre bir şey kafamda belirmemişken üstelik. Ama söz konusu evlatsa insan yazacak pek çok şey bulabilir öyle değil mi?

2080 yılında 68 yaşında olacak kuzucuğum. Öncelikle, kendi adına böyle güzel bir şeye vesile olduğu için eminim ki Erhan dedesini şükranla anacaktır. Bana gelince, “en sevdiğine bir mektup yazacaksın ve bu mektup birçok insan tarafından okunacak” deselerdi herhâlde çok garibime giderdi. Aile ortamının genişletilmiş hali olan blogda her şey mümkün olabiliyor demek ki.  Neyse sözü daha fazla uzatmadan yazdığım mektubu sizlerle paylaşayım isterseniz.

Canım yavrum,
Benim yakışıklı ihtiyarım, biricik tatlı meleğim, gıdılarından öpmeye doyamadığım. Acaba o gıdıların 2080 yılında birbiri üzerine katlanmaya başladı mı? Küçükken de var olan o tatlı göbüşün hala yerinde duruyor mu? O sevgi dolu, mülaim gözbebeklerin aynı şefkatle bakıyor mu? O okşamaya, koklamaya doyamadığım yumuşacık, düz saçların muhteşem karizmana eşlik etmeye devam ediyor mu?

Bütün bunları görme şansım ne yazık ki olmayacak. Keşke olabilseydi. Ama ben sana ruhen çok yakın olmaya devam edeceğim, inşallah. En azından öyle olmasını diliyor ve öyle ümid ediyorum. Büyüyüşüne, gelişimine, başarılarına birçok kez tanıklık ettiğim gibi hayatta olmasam da kat ettiğin merhaleleri bir yerlerden izleyebilmeyi hayal ediyorum.

İçerisinde bulunduğun 2080’li yıllarda biz dijital göçebeler, siz dijital yerlilerin gelebileceği noktaları az, biraz kestirebiliyorduk. Ama eminim ki öngöremediğimiz pek çok farklı gelişmenin en yakın tanıklarından ya da en yakın takipçilerinden/uygulayıcılarından birisi olacaksın. Hangi mesleğe atılacağını şu an çok kestiremiyorum. Dört beş yaşlarında trafik polisi, pilotluk, şoförlük, doktorluk gibi her gün farklı bir mesleğe atılma hayalin vardı. Hızla gelişen teknolojiyle birlikte evrileceğin yönü Allah ömür verirse yaklaşık on bir sene sonra görebileceğimi zannediyorum. Anladığım şu ki neyi seçersen seç robotik kodlama, yapay zekâ teknolojilerinden direkt ya da dolaylı olarak faydalanmak durumunda olacaksın. Şimdilerde çok dillendirilmese de bilişimle ilgili etik yetkilisi, uzay turizm rehberi, veri dedektifi, robotik veya holografik avatar tasarımcısı, zihin transferi uzmanı, yapay zeka destekli sağlık teknisyeni, robot teknisyeni, yapay zeka pazarlamacılığı, siber teknoloji mühendisliği, nano tıp doktorluğu, internet mühendisliği, soru bankası tasarımcılığı, duygu tasarımcılığı (duygular da uzaklara iletilebilecek. Bu sayede reklam spotlarının tasarımcılığı en popüler, yaratıcılık gerektiren alanlardan olacak)  gibi pek çok farklı meslek guruplarından birine de yönelmiş olabilirsin.

Eğer home-office çalışmıyorsan muhtemelen işten eve gelinceye kadar sana gerekli konforu hazırlamış olan akıllı bir evde oturuyor, elektrik ya da su ile çalışan otomobillere hatta uçan arabalara biniyor olabilirsin. Jetgiller'deki gibi uçuşunu tamamladıktan sonra otomobilini katlayıp, James Bond çanta misali eline alıp park sorunuyla uğraşmak zorunda kalmayabilirsin. Hatta ışınlanıyor bile olabilirsin. Belki de evde yemek pişirmeyi zul addedip Amerikan dizilerinde olduğu gibi kese kağıdına sıkıştırılmış hazır gıdalar ve konserve kutularla öğünlerini hızlı, hızlı, annenin kemiklerini sızlata sızlata geçiştirebilirsin. Belki sen ya da senin evlatların belki de torunların tok tutan multi-vitamin haplarla besleniyor olabilir. Temizlik için "x" teyzeyi çağırmak yerine seninle sohbet eden, espri yapan, "oraya basma daha yeni sildim" diyen akıllı robotlar kullanabilirsin.                       

Geleceğe Mektup
Ayrıca gelişen nanoteknoloji sayesinde kirlenmeyen, ter kokmayan, kırışmayan kıyafetler giyiniyor olabilir, dolaysıyla da evinde çamaşır yıkama/kurutma makinasına, ütüye yer açmak, o işlere zaman ayırmak zorunda kalmayabilirsin. Telefon görüşmelerini serçe parmağının ve başparmağının uçlarına takılan çiplerle yapıyor olabilir, pekala uzay turuna çıkabilirsin. Kelliğin, saç boyalarının, obezitenin, cilt kırışıklarının tamamen sona erdiği kaliteli bir yaş alma sürecinin nimetlerinden faydalanabilirsin. Kök hücre nakillerinin sıradan bir apandisit ameliyatı kadar normalleştiği bir sürece tanıklık edebilirsin. Kripto para ile alış veriş edebilirsin. Sinemayı üç boyutlu izlemeyi çok sıradan bulabilirsin.

Bu kadar komplike, bu kadar sanal, bu kadar suni, bu kadar teknolojik bir ortamda bulunuyor olmandan bir anne olarak bir parça tedirgin değilim desem yalan olur. Ama her nesil artısıyla, eksisiyle kendi kaderinin, kendi zamanının, kendi çağının getirdiklerini yaşamak ve onlarla hemhal olmak durumunda. Bir başka deyişle zamanın ruhuna ayak uydurmak zorunda.

Benim tek dileğim ne olursan ol, nerede yaşarsan yaşa, hangi mesleği seçersen seç öncelikle mutlu olmandan yana. Vatana, millete hayırlı, üretken, çalışkan, dürüst, namuslu, vicdanlı, merhametli insan olmayı başarmandan yana. Mesleğe bir şekilde atılacaksın. Teknik donanımları zaten kazanacaksın. Unutma ki, bütün bu meziyetleri; maneviyatınla, insan olmanın gerektirdiği diğer vasıflarla da layıkıyla zenginleştirebildiğinde  tamamlanacaksın. Anne, baba olarak biz de sana bu yolda gereken katkıyı sağlamaya var gücümüzle devam edeceğiz.

Seni her gece uyuturken söylediğim gibi ve son nefesime kadar da söyleyeceğim gibi “gülen yüzün hiç solmasın, ayağına taş, gözüne yaş değmesin benim biricik, tatlı meleğim. Seni çok seviyorum”. Yarım yarım konuştuğun, minicik, masum halinle “ben de seni çoç ama çoç seviyorum” dediğini duyar gibiyim bir yerlerden.....




Yorum Gönder

72 Yorumlar
  1. 2080 yılı ile alakalı harika öngörülerde bulunmuşsunuz Yıldız Hanım, çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzell bir mektup olmuş👏 Okurken insan birçok duyguyu aynı anda hissediyor. Üstelik gelecek hakkında betimlemelerinize de bayıldımm 😊
    Bu yazıyı okurken muhtemelen çoğumuz olmayacak, fakat burdan bende bir not bırakayım ufaklıga 😊
    NOT: Annenin sondan bir önceki paragrafına çok iyi kulak ver🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim, çok teşekkürler. Ufaklığa sevgiler :))

      Sil
  3. Allah ömür versin,beraber okuyun inşaAllah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Yeşim'ciğim :))

      Sevgiler ....

      Sil
  4. Hayallerini ve duygularını çok güzel yansıtmışsın. "Yanında olamasam da ruhen hep yanında olacağım..."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Selamlarımla :))

      Sil
  5. Okurken bile tüylerim diken diken oldu, emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Yeşimciğim 🙏😊🌷🤚

      Sil
  6. Ne dokunaklı bir mektup olmuş Cem Karacanın bir şarkısı var doğarken ağladı insan bu son olsun bu son diye o aklıma geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen hatırlatınca şarkıyı yeniden dinledim. Temaya örtülmüş gerçekten de. Çokkkkk teşekkürler canım

      Sil
  7. Benim tek dileğim ne olursan ol, nerede yaşarsan yaşa, hangi mesleği seçersen seç öncelikle mutlu olmandan yana. Vatana, millete hayırlı, üretken, çalışkan, dürüst, namuslu, vicdanlı, merhametli insan olmayı başarmandan yana.

    Yüreğimden geçenleri söylemişsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Handan cığım. Sevgi ve selamlarımı gönderiyorum prenslerine😊🌷🤚

      Sil
  8. Senin satirlarini okurken kendi cocuklarim geldi aklima. Kimbilir neler görecek neler yasayacaklar ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah hayırlı ömürler versin güzel evlatlarına Deryacığım. Yolları açık olsun. Öp onları yerime 😊🌷🤚

      Sil
  9. Ay Yıldız 2080 i goresim geldi ya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güldürdün beni canımmm yaa😀😀😀😀😍🌷🌷🤚🤚

      Sil
  10. Çok duygulu güzel bir anlatımla yazdığınız hislerinize ortak oldum. Dualarınıza da ortak oluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin dualar müşterek. Çok teşekkürler 😊🌷🤚

      Sil
  11. Bir annenin kuzucuğuna yazabileceği en iyi metinlerden birisi. Çok duygulu, çok içten ve biraz da bilim dolu. Tebrikler ☺

    YanıtlaSil
  12. Teşekkür ederim İbrahim. Selamlarımla 😊🤚

    YanıtlaSil
  13. harika olmuş bayıldım...hayalgücünüzü konuşturmuşsunuz adeta...sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  14. Ay bilemedim ya o günlere gelebilirmiyim, inşallah dilediklerini gerçek kılarsın yıldızım :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah canım. Teşekkür ederim ziyaretin ve güzel dileklerin için :))

      Sil
  15. Umarım birlikte okuma fırsatınız olur harika bir düşünce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ziyaret ve yorum için 😀🤚

      Sil
  16. 2080 yılının hayalini bile kurabilmek hayal benim için. 102 yok ben kendimde o performansı göremiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tıp ve teknoloji çok hızlı gelişiyor. Sağlıklı, kaliteli, huzurlu bir yaşam diliyorum.

      Sil
  17. Çocuklarımız bizim gözümüzün nurları. Inşallah hep güzel şeyler yaşasınlar.

    YanıtlaSil
  18. Okurken çok duygulandım umarım gelecekte çocuklarımızı harika bir gelecek bekliyordur:)

    YanıtlaSil
  19. Okurken biri 12 diğeri 8 yaşında oğlum ve kızıma yazıyormuş gibi okudum. Duygulandım ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuzucuklarınızı Allah size bağışlasın.

      Sil
  20. Güzel öngörüler var. O senelere kadar neler değişebileceğini kestirmek zor gibi. Tonolojik gelişmeler çok hızlı olmaya başladı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah insanlığın hayrına olur hepsi de :))

      Sil
  21. Ne tatliş iç ısıtan bi mektup olmuş bu Yıldız :) Teknolojiyi de bi güzel harita misali şekillendirmişsin valla bravo. 68 yaşındaki hafif göbüşlü ılıman bakışlı oğluşun hayali geldi gözümün önüne. Dilerim güzel temennilerin gerçek olur evladının üzerinde. Ya ama şu nanoteknolojili kıyafet şeysileri de şimdi üretilse ne güzel olur. Yıkanmayan kırışmayan felam ohh miiss ! :))) Sevgiler :))

    YanıtlaSil
  22. Canımmmm çok teşekkür ederim. İnşalla Aminnn. Evet biz de istifade etsek iyi olurdu nano-tekstil ürünlerinden. Öpüyorum seni. Sevgilerimle :))

    YanıtlaSil
  23. Çok etkilendim okurken güzel dileklerini de canı gönülden katılıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım 🙏😊🌷🌷🤚

      Sil
  24. 2080 yılına mektup olayı güzelmiş,öngörüler çok iyi olmuş,çok beğendim mektubu..✔😊

    YanıtlaSil
  25. Bu konsepti yeni duydum gerçekten çok harika görünüyor, çocuğunuz içinde böyle bir şeyi düşünmeniz ve bizlerle paylaşmanız çok duygu verici.

    YanıtlaSil
  26. harika bir mektup olmuş ama bir kısmı beğenmedim. İnşallah o zamana sağlıklı bir anne olarak sizde görürsünüz yavrunuzu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah canım inşallah 🙏🌷😍🤚

      Sil
  27. Emeğinize yüreğinize sağlık sayfamıza da hoşgeldiniz mavi ay danışma odasi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ziyaret ve yorum için 😊🤚

      Sil
  28. Çoç ama çoç seviyorum :) ne masum cümle öyle emeğinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Arsel😊🌷🌷🤚🤚

      Sil
  29. yaa işten girebilmişsin yaaa ilginç yanii, ne zaman çözülcek ki bu yaa, bi sen giremiyon yani bi sorun var herhalde ama nee.

    YanıtlaSil
  30. Birçok duyguyu aynı anda hissettim okurken :) yüreğinize dilinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Hoşgeldin. Seni takibe aldım 😊🌷🤚

      Sil
  31. 2080 yılına mektup etkinliğinde bence yazılan en keyifli mektubu sen yazdın canım yaa. Ne kadar içten ve samimi. Duygulandım okurken...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çokkkkk teşekkür ederim canımmm😍🌷🌷🤚🤚

      Sil
  32. Harikasın Yıldız kızım. Hem ağladım hem de bazı yerlerde karnımı tuta tuta güldüm. Nerede güldüm? bak kopyaladım"Jetgiller'deki gibi uçuşunu tamamladıktan sonra otomobilini katlayıp, James Bond çanta misali eline alıp park sorunuyla uğraşmak zorunda kalmayabilirsin. Hatta ışınlanıyor bile olabilirsin."
    Ben bu etkinliğe katılamam, zira torunum bile 22 yaşında. Daha küçük biri yok ailemde. Torunum da okumaktan sanırım evlenmeye vakit bulamayacak. Keşke Erhan Bey çıtayı biraz aşağıda tutsaydı :((
    Tebrikler kızım. Mükemmel bir sunumdu, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  33. Ama böyle duygulu şeyler yazınca ben kendimi zor tutuyorum ağlamamak için. Her ebeveyn blogu olmasa dahi geleceğe armağan edeceği cümleleri bir yerlere iliştirmeli, yeri geldiğinde dönüp o günler anılmalı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şiir gibi konuşmuşsun bilge Erhan Dede. Çokkkkk teşekkür ederim bu güzel yorum için

      Sil
  34. Uzun uzun ömürler dilerim. Oğluşunla gülerek okursun inşallah. Harika bir mektup olmuş. Acaba ne kadarı gerçek olacak gerçekten bu kadar teknolojik mi olacaklar ... İnşallah ayakları hala toprağa bassıN, ORGANİK BESLENSİNLER :)

    YanıtlaSil
  35. Ben de sizin başlıktan esinlenerek Torunuma Mektup Başlığı ile bir yazı kaleme aldım. Benim yazıma da bir göz atmanızda fayda var bence. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "2080 Yılına Mektup" yazınızı beğenerek okumuş ve yorumlamıştım. Daha farklı bir paylaşımsa eğer "Torunma Mektup" blogunuzda rastlayamadım.

      Selamlar

      Sil
  36. bir annenin akıp giden sevgisi, her cümlenizde var..duygulandım..

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Üst