COVID-19 SALGINI SONA ERDİĞİNDE

16

COVID-19 SALGINI SONA ERDİĞİNDE

Merhabalar Sevgili Blog Ailem,

2020 yılı bitmek üzere. Pandemi, doğal afetler, ekonomik kriz gibi pek çok olumsuzluğu arka arkaya yaşamak zorunda kaldığımız bu yıla, 2021 yılının fragmanıydı diyen bazı füturistlere inat iyimserliğimizi korumaya çalışıyoruz.

Öyle bir süreçten geçiyoruz ki geleneksellişmiş davranış kalıplarımızdan, eski normallerimizden, alışkanlıklarımızdan kısmen veya tamamen vazgeçmek zorunda kalabiliriz. Yaklaşan günler bizi ne gibi bir değişim/dönüşüme zorlayabilir diye düşündüğümde aklıma ilk gelenleri aşağıya tek tek sıraladım. İlave etmek isteyeceğiniz maddeleri merakla bekliyor olacağım.

                                                                    Yıldızlı sevgilerimle…

        

-      Artık yanak yanağa selamlaşmak, tokalaşmak, sarılmak tarihe karışabilir.


-     Sonbahar kış ayları geldiğinde herhangi bir salgın ortamı olmasa bile insanlar tedbir olarak tıpkı eldiven, atkı, şapka kullanır gibi maske takmaya devam edebilir.


-      Aşılar tercihe bırakılmaksızın zorunlu hale getirilebilir.


-      Hijyen takıntılı ya da değişik obsesif (saplantılı-takıntılı) davranışlar artabilir.


-   Sosyal fobi, sosyal anksiyete gelişebilir. Salgın sona erse de birçok kişi dışarı çıkmamakta ısrar edebilir. Sosyal medyadaki sanallığa alışanlar, zaten sosyo-fobik eğilimi olanlar, yeniden sosyal ortamlara; okullara, yemekhanelere, işyerlerine, toplantılara, sunumlara, kafelere, eğlencelere, akran ve akraba toplantılarına, misafirliklere dönmekte epeyce zorlanabilirler.


-    Zaman kazandırması, pratik/kolay olması  gibi avantajlara sahip olduğu bu süreçte daha da iyi anlaşılan e-ticarete, elektronik alış-verişe olan ilgi daha da artabilir.


-      İşe gidip gelmek zorunda kalmamanın sağladığı zaman tasarrufu, trafikteki rahatlama, iş yeri (elektrik, ısıtma-soğutma vb.) giderlerindeki azalma dikkate alındığında çalışan insanlara, yeni yasal düzenlemelerle birlikte, en azından haftanın belli günlerinde evden çalışma (home-ofis) imkânı sunulabilir.


-      Örgün eğitim uzaktan (dijital) eğitimle harmanlanabilir.


-      Vize uygulamalarında mevcut önlemlere ek olarak sağlık raporu, aşı belgesi, kan testi gibi ilave önlemler getirilebilir. Bu durum da insan hareketliliği sınırlanabilir.


-      Spora ve sağlığa yatırım artabilir.


-      Temassız ödeme nakit alışverişi unutturabilir.



Yorum Gönder

16 Yorumlar
  1. Sarılıp öpüşmeler, el öptürmeler falan kalsın zaten artık. Olumlu getirileri olacağı gibi pek çok olumsuz getirileri olacak. Özellikle çocuklarda bir takım izler kalabilir.

    YanıtlaSil
  2. Yok canım. Daha neler.
    Ekleme değil çıkarma yaparım, çok rahat hemde. :)))
    Tüm bu dediklerine şuan tüm denilenlere harfiyen uyan azınlık yaparsa yapar sadece. Ve tabi şu kısma katılıyorum. Bu süreçte maalesef bazı insanlar hastalık derecesinde takıntılı oldu.

    YanıtlaSil
  3. Doğru tespitler bence. Hepsi bir anda bir kişi üzerinde olmaz ama insanlarda böyle davranışlar görebiliriz. Sadece 1. madde olmaz gibi geliyor bizim milleti düşününce. Sarılıp, öpmezlerse rahatlayamıyorlar. :) Bundan hoşlanmayan biri olarak biliyorum. Reddetseniz de çekip öpülebilirsiniz. :D

    YanıtlaSil
  4. Eski normal olmayacak diye sürekli bastırıyorlar. Yeni normal bekliyor bizi

    YanıtlaSil
  5. İleride hep bu saydıklarnız olacak gibi ama umarım her şey eskisi gibi olur. Olmazsa da alışmaktan başka çaremiz yok gibi

    YanıtlaSil
  6. Bulunduğum ilçede bugün çarşıya çıktım. İnsanlar PTT, AVM gibi yerlerde birbirine dayanmış şekilde duruyorlar. İnsanlarımızın tedbirsizliğini geçtim, bu kadar kısıtlamaya rağmen yönetim olarak da esnek tutuluyor bazı şeyler. Maalesef kendi sorumsuzluğumuz bu virüs illetini bu memleketten kolay kolay atamaz. Allah yardımcımız olsun.

    YanıtlaSil
  7. iyi şeyler de kötü şeyler de oluyor gibi :)

    YanıtlaSil
  8. Böyle giderse hiç bitmeyecekmiş gibi görünüyor. :( Özellikle de ülkemizde....

    YanıtlaSil
  9. Ne kadar iyimser olmaya çalışsak ta gerçekler gün gibi aşikar. Hiçbir şey eskisi gibi olmaz ama daha kötüye gitmemesi için milletçe elbirliği içerisinde davranmalıyız. O maskeler kolay kolay çıkmayacak. En çok sevdiklerime sarılmayı özledim.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba yıldız bloğunuzu takip ettim bloğuma beklerim. Bu arada bu yeni bloğum diğerini sildim

    YanıtlaSil
  11. Merhaba

    Bloggerlar olarak telegram grubunda buluştuk, yazılarımızı ordan paylaşıyoruz, daha fazla kişiye ulaşıyoruz. Telegramda kimseye numaranızı vermiyorsunuz zaten google plus grupları gibi düşünün. Grubun adı Blogger Türkiye. Eğer katılırsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  12. Valla bu olay hakikaten pisikolojileri alt üst etti.
    İnşallah yeni yıldan sonra güze sorunsuz bir dünya olur.

    YanıtlaSil
  13. Ama her şeye de hızlı uyum sağlıyor insanoğlu sanki. Ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  14. Diğer tahminlerinize bir şey diyemem ama e Ticaret ve uzaktan eğitim konuları pandemi sürecinde ciddi anlamda hayatımızın bir parçası haline gelecek gibi gözüküyor, kaleminize sağlık Yıldız Hanım.

    YanıtlaSil
  15. İllaki bir şeylerin değiştiği ve değişeceği sürece tanıklık ediyoruz. Sağlık olsun.. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  16. Hepimiz için yeni bir hayat başlayacak 🙂

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Üst