KİŞİNİN KENDİSİYLE İLETİŞİMİ

44

 

İÇSEL İLETİŞİM

Heyyyy kendimm,

Merhaba, orada mıyımmmm?

 

Göze, kulağa bir tuhaf geliyor değil mi?

Fakat aslında içimizde hep olagelen bir durumdan; yani insanın dış ortamla olduğu kadar kendisiyle de sıkı bir iletişimde olma halinden bahsediyorum.

Peki insanın kendisiyle iletişimi ne demek?

İnsan kendisiyle nasıl iletişim kurar?

Ya da insan kendisiyle iletişim halindeyken tamamen özgür müdür? 

Bakıldığında kişinin çoğu davranışları, aslında içsel iletişiminin bir dışa vurumudur. İletişim uzmanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan’a göre; kendisel iletişim; “Bireyin kendi kendisiyle konuşması, düşünmesi, kendi sorunlarını kafa yorarak çözüm yolu araması/bulması, gündüz ve gece hayal/düş kurması, plan yapması, kendisi ve yaşamıyla ilişkili her şeyi değerlendirmesi.” anlamına gelmektedir. 

Yine Erdoğan’a göre; aslında en sık ve en yoğun iletişim insanın kendisiyle olan iletişimidir. Bu iletişim yalnızca uyku halinde zayıflar. Çünkü rüya görerek kişinin kendi içinden gelen mesajları alması da içsel iletişim örneklerinden biri olarak gösterilmektedir.

İçinde bulunduğumuz koşullar kendimizle olan iletişimimizde belirgin rol oynar. Örneğin yoksul bir ortamda yaşam süren bir insan ile varlıklı bir ortamda yaşam süren bir insanın hayata dair umutları, beklentileri, planları farklı farklı olabilir. “El alem ne der, olmaz, uygun düşmez”  gibi engelleyici bir takım tercihler de aslında kendimizle olan iletişimimize tesir eder.

Kişinin kendisiyle olan iletişiminde; koşullar bazen mücadele etmeyi, bazen karşı koymayı bazen de boyun eğmeyi gerektirebilir. Kişi bazen görmeye bile katlanamadığı birine gülümsemek zorunda hissedebilir. Bu örnek kişinin üzerindeki dış baskının bir tezahürüdür. Dolayısıyla, kişinin kendisiyle olan iletişiminde, devamlı bir tartma-biçme halleri, karar vermeler, vazgeçmeler gibi durumlar söz konusudur. Ve burada kişi tamamen özgür değildir (Erdoğan, 2011).

Bana göre, kişinin kendisiyle olan içsel iletişimi ne kadar sağlıklıysa çevresiyle olan iletişimi de o denli sağlıklı olacaktır. Her zaman dengede olmak elbette mümkün değildir. Fakat bu uğurda çaba sarf etmek gerekir. Bunun için de insanın öncelikle kendisini; becerilerini, güçlü ve zayıf yönlerini tanıyıp bilmesi, buna göre kendine yön vermesi gerekir. Ayrıca kendilerine her zaman uzak-yakın; büyük-küçük; faydalı hedefler koyan insanlar, çevrelerindeki problemlere odaklanmaktan ziyade yaptıkları işle meşgul olarak zihinlerini berrak tutarlar. Zihni berrak olan insanlar, kendilerini daha değerli hissederler. Kendilerini değerli hissedenler ise hem kendileriyle hem çevreleriyle daha güçlü bir iletişim kurarlar.

 

Peki ya sizde durumlar nasıl?

Kendinizle aranız iyi mi?

Sürekli çaba halinde misiniz, şikâyet halinde misiniz, kıyasta mısınız, dengede misiniz?

Kendinizle iletişiminizde yeterince özgür müsünüz?

Öz şefkatiniz var mı? Kendinizi kolaylıkla affedebilenlerden misiniz? Yoksa devamlı kurup kaldıranlardan mısınız?

 

Kaynak: Erdoğan, İ. 2011. İletişimi Anlamak. Pozitif Matbaacılık, Ankara.
Not: Resim Gerd Altmann tarafından Pixabay'a yüklendi 

Yorum Gönder

44 Yorumlar
  1. Genelde gün içerisinde yalnız kaldığım anlarda kendi kendime konuşurum yanlışlarımı dışarı karşı kabul etmese de içime evet ben burada yanlış yaptım diye itirafta bulunurum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman zaman içsel muhasebe yapmak iyi oluyor. Teşekkür ederim yorumun ve ziyaretin için Kalemyazar :))

      Sil
  2. Kendiyle iletişim konusunda enteresan bir dönem geçirmiştim yıllar önce:) İrfan Erdoğan'ın tanımlarından "kendi kendiyle" konuşma alışkanlığını edinmiştim ama sanırım biraz abartmışım:) Hemen her akşam tv karşısında dalardım, eşim seslenir ama duymazdım. Ne izlediğimi sorar onu da hatırlamazdım. Bana sürekli dudaklarımı oynatıp, mimikler yaptığımı, kendisini duymadığımı sıkça söylemeye başlayınca kendime geldim :) Önce kulaklarımda birşey vardır diye doktora bile gittim, ancak odyometri testleri son derece iyi çıkınca, kendimle yüzleşmek zorunda kalmıştım:))) Artık "kendi kendiyle konuşma", "sorunlara çözüm bulma", "hayatı değerlendirme" işini, birlikte zaman geçireceğimiz kaliteli vakitler yerine, onlar yokken tek başıma bir odada ütü yaparak hallediyorum:)

    Şikayet ve kıyas işine pek girmem ama sürekli bir çaba içerisindeyim:) Hayat bunu gerektiriyor diye düşünüyorum Sibel Hanım. Çok uzun bir yorum oldu ama kendimle aram iyi ve dengede olduğuma inanıyorum:) Güzel ve düşünmeye sevk eden bir yazı olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlahi Sezgin Bey güldürdünüz beni😀😀😀. Çok içten, bir yorum olmuş. Çok teşekkür ederim samimiyetinize. Şikayet etmeyi ben de sevmem. Çünkü neyi konuşursak onu çağalttığımıza inanırım. Çaba ve denge halindeyseniz ne mutlu size. Eminim etrafınıza yansıttığınız bu olumlu halin benzerleriyle ödüllendiriliyorsunuzdur. Daim olsun inşallah. En iyi dileklerimle 🤗🤚

      Sil
  3. Zihnim pek berrak sayılmaz. Sürekli kafamda bir şeyleri tartışıyor gibi gergin hissediyor ve dışarıya odaklanmakta zorlanıyorum bazen. :) Böyle anlarda genelde durgun ve tepkisiz oluyorum. Bir şey mi oldu diye soran da oluyor bu yüzden. Yorucu bir şey, keşke kafam hep berrak olsa. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derler ki zihin sizi kontrol etmesin siz zihninizi kontrol edin. Tabi bu hiç kolay birşey değil. Kendime yaptığım telkinlerle bu içsel konuşmalarımı nispeten azalttığını düşünüyorum. Düşünce bulutları geliyor ve hızlıca geçip gidiyor. Artık onlarla halay çekmiyorum. Çok teşekkür ederim Duygucuğum ziyaretin ve yorumun için. Sevgiler selamlar 🤗🤚

      Sil
  4. Çok güzel, enfes yazılardan birisini daha paylaşmışsınız Sibel Hanım, çok teşekkür ederim. Gerçekten de kendimizle olan iletişimimiz çok önemli ve yazınızda da belirttiğiniz gibi yaşam kalitemizi bu iletişim tarzı belirlemektedir. Kendi ile iletişimi iyi olan insan diğer insanlarla da güzel bir iletişim kurabilir. Ayrıca kendimizle iletişimimizde bile başka insanların tepkilerine bakarak karar verdiğimiz tespiti de çok yerinde bir tespit. Yazıyı çok beğendim ve Yıldızlı kenar süsleri ile süsledim.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Fatih Bey. Sağ olun. Yıldızlı kenar süsünü hak etmişsem ne mutlu bana o halde :))

      Selamlar :))

      Sil
  5. bazen merhaba orada mıyım sorusunu sormam gerekiyor sanırım :) :) insan kendisiyle iyi iletişimde kalmalı gerçekten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Ozan. Bu soru gerçekten önemli. Kendimize ihtiyacımız var. Çok teşekkürler uğradığın için. Selamlar :))

      Sil
  6. Öncelikle çok güzel bir yazı olmuş Sibel Hanım, emeğinize sağlık, çok sevdim:))) 4 sene öncesine kadar kendimle iletişimim hiç iyi değildi; bunda yaşadığım sıkıntıların etkisi çok büyüktü. Sonra okuduğum bir kitapla farkındalığım arttı:))) Kendim mutlu olmayı öğrendim:) Kendime değer vermeyi öğrendim:))) İçinizdekini dışarı yansıtırsınız ve neyi büyütürseniz o çoğalır. Siz hayata öfkeyle yaklaşırsanız hayat size öfke verir, sevgiyle yaklaşırsanız sevgi, neşeyle yaklaşırsanız neşe verir:)))

    Şikayet ettiğiniz şeyden vazgeçene kadar aynı şeyleri yaşar durursunuz. ''Bu benim başıma neden geliyor?'' ''Niye bunu yaşıyorum?'' diye sorguladığınız zaman işin içinden hiç çıkamazsınız. Yaşadığımız her şey bize bir şey öğretiyor, O olayı kabullendiğimiz zaman her şey değişiyor. Kendisiyle iletişimi iyi olmayan kişiler hayatta bocalayıp duruyor. Öz eleştiri çok yaparım, bazen kendime çok acımasız davrandığım da oluyor:))) Elbette yanlışlarım oluyor, elimden geldiğince düzeltmeye çalışıyorum:))) Çok çabalıyorum hem de çok ama önce kendim için yapıyorum her şeyi:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar güzel özetlemişsin ki sevgili Kitapkeşfi üzerine bir şey söylemeyi gereksiz buldum. Pek çoğumuz zaman zaman zorlu sınavlardan geçiyoruz ve bazen yanlışlar da yapıyoruz. Önemli olan yanlışlarımızın farkına varmak ve yılmadan yola devam etmek, değerli olduğumuzu unutmamak. Kendine gösterdiğin özeni ve çabayı içtenlikle kutluyorum. Kal sağlıcakla. Sevgi ve selamlarımla :))

      Sil
  7. Sevgili Yıldız, çok güzel bir yayın olmuş. İlkokul çağlarında kendimle konuşmaları yapmaya başladığım için bana yabancı olmayan bir konu olduğunu söyleyebilirim. Kendimle baş başa kalmak sıklıkla tercih ettiğim ve uyguladığım bir şey. İnsan herkesden daha fazla kendini tanımaya çalışmalı, kendisiyle uzlaşmalı. Kendisiyle baş başa kalamayan çok fazla insan gördüğüm için bunun elzem olduğunu söylüyorum. :)

    Teşekkürler tekrar <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bir tespitte bulunmuşsun sevgili Momentos. Kendisiyle başbaşa kalamayan, kendinden kaçan çok insan var. İş bu noktaya gelmişse gerçekten üzücü. Osho der ki "Bir kişi bilinçlendiği anda yalnız olur. Bilinciniz ve farkındalığınız ne kadar artarsa o kadar yalnızsınız."
      Sevgilerimle :))

      Sil
  8. bana göre, diye başlayan paragraf eveet :) iyi hissedersin kendini, böylece iyi şeyler gelir :)

    YanıtlaSil
  9. birkaç gün önce yazdığım, bedevian adlı yazıdaki kitap ilgini çekebilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok güzel bir tavsiye Deepsiii. Kesinlikle okumak isterim. Çok teşekkür ederim, dikkatin ve ilgin için. Aynı yazıdaki diğer tavsiyen de çok hoş; Bitki Adları Sözlüğü. Bu güzel paylaşımını kaçırmışım. Yoğun olduğum günlerden birine denk gelmiş olmalı. Tekrar teşekkürler. Sevgiler :))

      Sil
    2. rollo may in yaratma cesareti adlı kitabı yazmak konusunda çok aydınlatıcı, motive edici :)

      Sil
    3. Bir diğer çok güzel tavsiye. Çok teşekkür ederim Deep🙏😍💐🤗🤚🤚

      Sil
  10. Çevresel kodlar, baskılamalar çok fazla etkileyen olabiliyor. Ortadan tamamen kaldırmak mümkün değil zira insan bulunduğu çevrenin parçası ve ondan ayrı, bağımsız olması düşünülemez ama denge kesinlikle şart. Yer yer bu dengeyi kaybetmek duygusal açıdan zorlayabiliyor ne yazık ki.

    Kendimle aram , sanırım orta şekerli. Kıyas halini bir vakitler haddinden fazla yaşadım ve çoğu çevresel uyaranlar yüzündendi. Maddi kazanımlar çevrenin beklentisini karşılamadığından tüm olumlu söylevlerin sonu ama ile tamamlanıyordu. En tehlikeli ve acımasız olan kısmı bu ama'lar oluyor. Tabi akıl biraz kemale erince ve öz değer denilen şey yerli yerine oturunca bu nahoş duygu hali de kalktı ortadan. Toplum , bu kıyas hastalığını insanlara zerk etmeyi bir an önce terk etmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru tespitlerde bulnumuşsun Vakt-i Dem. Belli bir yaşa ve olgunluğa erişinceye kadar, birtakım hayat tecrübeleri kazanıncaya kadar, ekonomik özgürlüğe ulaşıncaya kadar kendi kendimizi gereksiz hırpalayabiliyor bazen de bizi hırpalamalarına izin verebiliyoruz.Yaş almanın en güzel taraflarından biri de kendimize hak ettiğimiz değeri vermeyi öğrenmemiz olsa gerek. Ama'sız, kıyas'sız, yanlarındayken özgürce kendimiz olabileceğimiz insanlarla daha çok karşılaşmak ümidiyle. Sevgiler, selamlar:))

      Sil
  11. Yıldız hanım yeni tema çok hoş olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Çok kıymetli bir kardeşimden yardım aldım :))

      Sil
  12. Kendimle çok konuşurum hatta bazen epeyce çok:))
    Böyle durumlarda ayar bazen kaçsa da çabuk toparlıyorum galiba:)
    Şefkatli olmak kısmı hepimiz için çok gerekli galiba canım♥️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 😊😊. Evet Sevilciğim hem kendimize, hem çevremizde özellikle buna ihtiyacı olanlara daha şefkatli olmayı başarabilirsek harika olur. Sevgiler canım 🤗🤚

      Sil
  13. Ben iç konuşmaları çok yaparım. Bazen kendime kızar bazen memnun kalırım. Gerekli bir şey mi bilmiyorum qma bana iyi geliyor 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi geliyorsa mesele yok Deryacığım. Sevgiler selamlar 🤗🤚

      Sil
  14. Bu güzel yazı için çok teşekkür ederim Yıldız. İnsanlar hep başkaları ile iyi iletişim derdinde ama kendilerini çok göz ardı ediyorlar. Zaman zaman ben de öyle. Bence kişinin kendisi ile dertleşip konuşması da delilik değil en büyük doğru diye düşünüyorum. Ben kendimle özgürce iletişim kurduğumu düşünüyorum.
    Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendimze ihtiyacımız var :))
      Ben teşekkür ederim Gamzeli KIz. Sevgilerimle :))

      Sil
  15. En sevdiğim iletişim şeklidir. İnsan kendini bildiği ve anladığı sürece en güzel dile ve anlayışa sahiptir :)

    Kendimizle kurduğumuz iletişim kadar varız..
    Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ziyaretiniz ve katkınız için 😊🤚

      Sil
  16. her ikili ilişkide olduğu gibi kendimle olan ilişkim de sorunlu dönemler oluyor ve fakat diğerlerinden farkı çekip gidemiyorsun, ya da sen gittim zannediyorsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kendimizden. kaçış yok sevgili Kitap Eylemi😇🙃😊🤚

      Sil
  17. Ne kadar güzel bir yazı olmuş böyle yahu okurken sonuna gelmişim bi anda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Yorumun, ziyaretin ve takibin için😊🤚

      Sil
    2. Rica ederim. Bizim bloğa da gelmişsiniz bende teşekkür ederim. Eşimle beraber açtık ufak defak sıkıntıları çözüp paylaşım yapmaya başladık. Her kategoride ürün paylaşıp deneyimleri ve fikirleri alacağız. Hep bekleriz ✋🤗

      Sil
  18. Bu konu aslında, insanların kendileriyle pasif iletişimidir. Birde aktif iletişim vardır, dışarıdan bakıldığında deli gibi görünebilir. Mesela gece yatarken sesli bir şekilde "iyi geceler yunusum" diye kendime dilekte bulunurum. Bunu başklarının önünde yapmam. Ama yapmam gerekiyor. El alem ne deri es geçmeli işte.

    Uyanınca kendine günaydın demek, güzel bir yemek yapınca ellerime sağlık demek, insanın kendine verdiği değeri gösterir. Bu değer şükür etmenin farklı bir yoludur.

    Kendini bilmek yegane amaçtır. Kendini bilmek için kendinle iletişimde olmak gerekir.

    Bu yazını kendime çok yakın hissettim iyiki yazmışsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de iyi ki okumuşsun Solo Bilge. Çok içten bir yorumdu. Çok teşekkür ederim. Kendini bilen erdemli insanlarla daha çok karşılaşmak dileğiyle 😊🤚

      Sil
  19. Harika bir yazı olmuş. Size tamamen katılıyorum. İnsan önce kendiyle barışık olacak ki hayata daha güzel bakabilsin. Çevresindekileri daha iyi algılayabilsin. Ara ara, özellikle bir şeylerin yanlış gittiğini hissettiğimde, oturur kendimle sohbet ederim. Yani düşünürüm. İç dünyamda bin bir türlü tartışmaya girerim. İç sesime kulak veririm. Mesela bir iç sesim avaz avaz bağırır, kızar bana. Diğeriyse onu sakinleştirir. Bir diğeri pat diye ortaya atılır olmayacak bir şey çıkartır ortaya. Derken derken en son hepsini toplar ortak bir karar alırım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Zeynep, kendini ne de güzel dengeliyorsun. Harikasın. Senin hep yaşının üzerinde bir olgunluğa sahip olduğunu düşünmüşümdür. Sevgi ve selamlarımla 😍🤗🤚

      Sil
  20. Kendi kendime baya bir konuşuyorum ve kendimle tartışıyorum bu yalnızlık değilde ne insan en çok kediyle kaldığı zaman sorguluyor bir şeyleri bu hayat oyalıyor bizi yalnız kalmamızı istemiyor. Hayatın gerçeklerini öğrenmemiz den korkuyor galiba

    YanıtlaSil
  21. Kıyaslayanlar grubuna dahilim ben :)

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Üst