DERDİMİ KİM DİNLER?

36


Merhaba Canlar,
Ne zamandır yazmak istediğim bir konu vardı. Konuyla ilgili küçük bir araştırma yapınca aslında ne kadar da gündemin gerisinde kaldığımı anladım ama yazmadan da edemedim. Geçtiğimiz aralık ayında İzmir'in en işlek caddelerinden biri olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde gezerken yere oturan gençlerin önünde duran saman sarısı karton dikkatimi çekti. Kartonun üzerinde  " 5 TL'YE DERT DİNLENİR" yazıyordu.

Beni hem şaşırtan hem de gülümseten bu durumla ilgili ufak bir tarama yaptığımda gördüm ki bu işin patenti meğer 68 yaşındaki nam-ı diyar Nur Türkay'daymış. Ocak ayında hemen her gazteye boy boy haber olmuş, Zahide'nin programına bile konuk olmuş Nur Hanım. Yol kenarına koyduğu tabureye oturuyor derdi, tasası olanları 5 TL karşılığında dinliyormuş. 

Söylediğine göre insanlar işsizlik ve parasızlıktan daha çok  ayrılık ve aşk konularında dertleşiyorlarmış kendisiyle. Ona sevgililerini anlatıp akıl danışıyorlarmış.   O da kendi deneyimlerince  insanlara yardımcı oluyormuş. Her yaş grubundan insan gelip konuşuyormuş. Bazı günler 50 lira bazı günler 200 lira kazandığı oluyormuş. Ama para nasıl geldiyse öylece de gidiyormuş. Sokak hayvanlarına mama alıyormuş  örneğin.    [Müjde abla bunu okuduğuna çok sevindiğini görür gibiyim :)) ].  

Sonra araştırmamı derinleştirdiğimde gördüm ki yurdum insanı bu işe baya  bi kendini kaptırmış. Çaycısından öğrencisine pek çok ilde benzer uygulamalar varmış. Tespitlerime göre bu işe soyunan üniversite öğrencilerinin tarifesi biraz daha ekonomik. Semtine göre değişmekle birlikte büyük dertleri 1 TL'ye küçük dertleri 50 kuruşa dinliyorlarmış :))


Dertleşmeyi, dert dinlemeyi seven bir toplum olduğumuzu sanıyordum ben. Bu işi gönüllük esasına göre yapıyorduk nicedir. Hatta fazla gönüllü olduğumuz bile söylenebilir yerine ve konusuna göre. Dertlerimizi anlatacak tek bir yakınımız bile kalmamışsa durum çok vahim demektir. Yakınlarımızdan saklanması gereken bir derdimiz var ise durum daha  da vahim demektir. 

Her işi uzmanı yapmalı elbette. Parası ya da halden anlayan bir yakını olmayan, dertlerini yakınlarının bilmesini veya üzülmesini istemeyen  insanlar bu yola başvuruyorlar demek ki. Böyle bir durum karşısında söylenecek çok söz bulabiliriz elbette ama buna sadece sokak esprisi olarak bakmayı ümid ediyorum ben, bilmem siz ne düşünürsünüz? 

Okunma derdime çare olduğunuz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Tüm dertlerinizden kurtulmanız temennisiyle hayırlı kandiller diliyorum. 




Yorum Gönder

36 Yorumlar
  1. Ben de zaman zaman çok sıkıntılı oluyorum ve bu sıkıntıların birçoğu da dünyaya gereğinden fazla önem vermemizden kaynaklanıyor. Kitap okuduğum veya yazı yazdığım zamanlar ruhum hafifliyor, belki psikoloğa gitsem o kadar rahatlatamaz beni. Mesela son bir haftada Şeker Portakalı romanının üç serisini de okudum ve bu hafta benim için pek az sıkıntılı geçti diyebilirim. Okumadığım zamanlar stres de binince patlamaya hazır bomba gibi oluyorum. Bu nedenle bence en iyi dertleşme kitap okumak diye düşünüyorum ama bana katılan olur mu olmaz mı bilmiyorum :)

    YanıtlaSil
  2. En vazgeçilmez sığınaklarımızdan biri kitap okumak. Benim de başvurduğum bir yol. Teşekkür ederim bu güzel yorum ve katkı için Mücahit :))

    YanıtlaSil
  3. Ahahahahaha:)))baştan sona gülümseyerek hatta içimden kahkaha atarak okudum:)vay canına ya şaka gibi ama şaşırmamak lazım yani Güzin Abla filan vardı bu da aynısı, iyi fikir yani. Benim de kulağımı çınlatmışsın çok mutlu oldum ve evet, dediğin gibi çok sevindim, o kadıncağızın dilerim müşterisi bol olsun:))))ben de mi yapsam acaba?:)))))

    Eline, emeğine sağlık canım.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim, beğenilmişse ne mutlu bana o zaman :))

      Sil
  4. Ben çok güzel dert dinlerm. Yettigi kadariylada akil veririm. Ama gercekten dert anlatacagim zaman dinleyecek ailemden baska kimseyi bulamiyorum. Özellikle arkadaslarim hepsi ben daha deee demeden kendi dertlerini anlatiyor. Seninki umurlarinda bile degil :) dogru bir uygulama. Bir nevi rehabilitasyon diyebiliriz bence. Ama akıl alma kategorisine girmeseler daha iyi olur 😂 tanimadigi bilmedigi insanin aklina ne kadar güvenebilirsin ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle evet, akıl alma kısmını güvendikleri insanlarla ya da profesyonellerle çözmeliler. Teşekkür ederim yorumun için :))

      Sil
  5. Bu işi yapan kişinin dinleme yeteneğinin gelişmiş olması lazım bence. Bende mi yapsam diye düşünmedim değil yani:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısın :))

      Teşekkür ederim ziyaret için. Sevgiler :))

      Sil
  6. Gülsem mi ağlasam mı bilemedim valla...
    Dostu yok mu insanların derdini paylaşacak da yolda gördüğü birine anlatıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şaşılası ama gerçek Sevloz'cuğum :))

      Sil
  7. Belki de insanlar tanımadıkları kişilere daha rahat açılıyorlardır. Yargılanmadan, ilerde aleyhine delil olmadan , kırmadan kırılmadan yabancıya anlatması daha kolay.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediklerinde çok çok haklısın Handan :))

      Sil
  8. ha haaa, bizim ülkede iyi bi meslek benceeee :)

    YanıtlaSil
  9. Yabanciya anlatmak daha rahat oluyor genelde. Ama para verir miydim bunun icin bilmembilginc bir uygulama 😂😂😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarafsız bir gözlemciye ihtiyaç duyuluyor galiba Derya'cığım. Ya da fal baktırır gibi terapi olunuyor...... :))

      Uğradığın için teşekkürler. Sevgiler :))

      Sil
  10. bence bu ne kadar yanlızlaştığımızın bir özeti ... derdini paylaşacak biri bile olmaması ... sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle görünüyor canım. Teşekkür ederim uğradığın için. Sevgilerimle :))

      Sil
  11. İnsanlar en yakınındaki akrabalarının dostlarının kötü olmalarına sevindiklerini farkedince tarafsız birini bulma ihtiyacı içinde demek

    YanıtlaSil
  12. Canııım var öyle durumlar haklısın. Çok teşekkürler uğradığın için. Öpüyorum. Sevgilerimle :))

    YanıtlaSil
  13. Bu yazıyı kampüse giderken otobüste okumuştum ama sıkışıklıktan yorum yazamamıştım. Kampüse gidince de arkadaşlarıma anlattım hatta bayağı bir esprisi döndü aramızda :D biz de mi dert dinlesek falan diye oturup ciddi ciddi düşündük :D

    Yani insanlar nereden para kazanacaklarını şaşırmışlar ve türlü türlü yol bulmuşlar.. Hem şaşırtıcı hem gülümsetici bir yöntem.
    Senin sayende haberim oldu, bir gün beni Kızılayda Karanfilde falan oturup dert dinlerken görürseniz şaşmayın :D
    Ellerine sağlık Yıldız’cığım ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canııımmmm güldürdün beni. Öpüyorum seni. Sevgiler :))

      Sil
  14. Üniversiteliler bunu gırgır olsun diye yapıyor bence. Yine de 3-5 bir şey kazanırlarsa da kâr sayıyorlardır. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük ihtimalle dediğiniz gibi oluyor Recep Bey :))

      Sil
  15. Hahaha . 😂😂😂 Gerçekten ne desem bilemedim . Parayla Yasin okuyanlar varmış , mezarlıklarda okunmuş Yasin satıyorlarmış . Ben de bunu duymuştum . Daha neler neler . Gerçekten bazen çok tuhaf bir millet olduğumuzu düşünüyorum. Sevgiler .🌸

    YanıtlaSil
  16. Teşekkür ederim Zehra'cığım. Ben de parayla Yasin okumayı duymamıştım:))

    Sevgilerimle :))

    YanıtlaSil
  17. :))) Taksim Beyoğlunda bir çok kişide görmüş olduğum uygulama :) Benim gördüklerim tekel bayine koşturuyordu :) Hiç bir durum şaşırtıcı gelmiyor artık bana :)

    YanıtlaSil
  18. Evet şaşırmayı unutmak kötü olacak :((

    Sevgi ve selamlarımla :))

    YanıtlaSil
  19. Dinlemek tam benim işim. Keşke konuşmada da bu kadar iyi olsam :D Seni mimledim, umarım kabul ederek beni mutlu edersin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımmmm, teşekkür ederim "mim" için. En kısa zamanda dönüş yapmaya çalışacağım :))

      Sil
  20. Güzin Abla'nın canlı şubesi desene. Ama kazandığı parayı sokak hayvanları için harcaması güzelmiş.

    YanıtlaSil
  21. Vay canına :) Ben hiç denk düşmedim oralarda gezinirken.. görsem sanırım çok şaşırır, onların birer fotosunu çekerdim. Oysa biz hastanede, kuyruklarda, otobüslerde, dolmuşlarda, duraklarda hep sohbet eden, iki arada bir derede bir şeylerden yakınıp içini döken kişileriz. Paraya dökülmüşse ve anlatmak için para veriyorsa insanlar ilginç bir durum bu. Zira 2 saat önce Çeşme' den geldiğim otobüste yanımdaki kadınla bile bir sürü lafın belini kırdık rahatladık :)))
    İlginç konuymuş cidden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim, güldürdün beni. Teşekkür ederim bu sevimli yorum için :))

      Sil
  22. Bende başlayayım vizite 5,00.-TL deyip dert dinlemeye. Kafa dağıtmak için aslında iyi fikir. Kendi ortamından uzaklaşmak adına da güzel bir uygulama :)

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Üst