KİTAP / YAZAR ÖNERİSİ

23


Merhabalar,

Kitap kurtlarının merceğinde olduğunu tahmin ettiğim bir yazardan ve birkaç kitabından söz etmek istedim bugün size. Ben niye bu kadar geç kalmışım bu keşifte onu da bilemedim.  

Hasan Ali TOPTAŞ'tan bahsediyorum. Şu an iki kitabı da elimin altında. 


"Geçmiş Şimdi Gelecek" ve "Gölgesizler".




 "Gölgesizler" 1994'de  Yunus Nadi Roman Ödülü'nü almış. 


İlkini bir solukta okudum diyebilirim.  Üslubu çok çok hoş.


15.10.2016 Hürriyet / Kelebek Gazetesindeki röportajında öyle güzel anlatmışlar ki onu hoşuma gitti;


"Küçük bir Anadolu kasabasında yalnız, sessiz bir çocuktu. Bir gün omzuna Edebiyat Tanrısı dokundu. Kendine harflerden, kelimelerden bir dünya yarattı. Yıllarca köşesinde sessizce romanlar yazdı. Ve bir gün edebiyatımızın en büyük yazarlarından biri oldu. Kitapları İsveç’ten Güney Kore’ye pek çok ülkede yayımlandı. Ona “Doğu’nun Kafkası” diyorlar. Ama sanki o daha çok Marquez’le, Borges’le akraba"


Toptaş, okuma yazma bilmeyen annesinin Hatice kod adlı bir Şehrazad olduğunu ve çok iyi bir hikaye anlatıcısı olduğunu söylüyor. Babasının ise çok az konuştuğunu, yüz hatları ve göz rengiyle İrlandalı yazar Samuel Beckett’e benzediğini ifade ediyor. Ve ekliyor. “Ben, Beckett ve Şehrazad’ın evliliğinden doğmuş bir çocuğum.” 


Hasan Ali Toptaş’ı edebiyat eserleriyle tanıştıran, ilkokul 3. sınıfa giderken nahiyeye gelen emekli bir posta memuru Halil Ahmet Amca. Poğaça ve gazozun yanında kitap da satan bu amcadan "Konuşan Katır" isimli ilk kitabını satın alıyor. Hikaye kahramanlarından birinin isminin de Hasan olduğunu fark ediyor. "Sonsuzluğa Nokta" kitabının ilk bölümünde Toptaş'ın Halil Ahmet Amca’yı selamladığı görülüyor.

“Sadece Hasan Ali Toptaş okumak için bile Türkçe öğrenmeye değer.” demiş Alman yayıncı  STEFAN WEIDNER.


Zamanların iç içe geçtiği, düşle gerçeğin birbirine karıştığı, çok katmanlı  ama hikayesiz metinleri  ve büyülü diliyle dönemin yazarları arasında gösterilen yazarı kaçırmamanızı temenni ediyorum.


Daha önce keşfedemeyenler varsa benim gibi, zararın neresinden dönerseniz kardır diyor ve okunacaklar listenize almanızı şiddetle tavsiye ediyorum.


Sevgiyle kalınız :))

Yorum Gönder

23 Yorumlar
  1. Yazarın üslubunu beğeniyorum. Gölgesizler'i merak ediyorum. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. İyi okumalar diliyorum :))

      Sil
  2. merhabalar iadeyi ziyarete geldim. Bloğuma bıraktığınız güzel yorum için çok teşekkür ederim. Bundan sonra bende sizi takipteyim. Kitap yorumları okumaya bayılıyorum. Sanırım bu blogda da bol bol bulacağım. :)
    İyi bloglamalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim hem ziyaretiniz hem de güzel yorumunuz için. Daha
      birçok paylaşımda buluşmak dileğiyle :))

      Sil
  3. Kuşlar Yasına Gider'i okuyup sevmiştim, diğer kitaplarına da bakacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap kurtları belli oluyor :)) İyi okumalar dilerim :))

      Sil
  4. İsmini çok çok duyduğum bir yazar ama neden bilmiyorum okumaya gitmedi elim... Şimdi hata mı yapıyorum okusam mı dedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üslubu beni etkiledi. Biraz farklı gelebilir kişiden kişiye ama benim öykündüğüm bir tarzda yazıyor. Sen bilirsin yine de. Yorumun için teşekkür ederim. Sevgilerimle :))

      Sil
  5. Gölgesizler? Gel beni oku diyor:)Blogunuzu yeni keşfettim takipteyim bana da beklerim:=)

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar,
    Bloguma hoşgeldiniiizzz. Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Ben de takipteyim. Dolu dolu bir blogunuz var. En kısa zamanda daha detaylı okuyacağım :))

    YanıtlaSil
  7. Doğunun Kafka' sı denmesi çok ilgi çekici. Tanışmak bugüne kısmetmiş :) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Beğenildiyse ne mutlu bana :))

      Sil
  8. okumadığım için çok şey kaybettiğimi bildiğim ama bir türlü okuyamadığım yazardır kendisi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Emine'ciğim,
      İnşallah en kısa zamanda okuman dileğiyle :))

      Sil
  9. Edebi dünya çok geniş, yetmiyor, yetişemiyorum, birkaç ömür de olsa yine yetmeyecek.. Tanıtım iyi geldi.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, o zaman yakın zamanda bir kitapçıya gidip bu yazarın kitaplarını araştırıyorum. Tavsiye için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Belle. Ziyaretin, yorumun ve tavsiyeme verdiğin önem için teşekkür ederim :))

      Sil
  11. 10-11 sene önceydi. Yazarın Ben Bir Gürgen Dalıyım adlı kitabını babam pazardan almıştı. O zamanda bende bıraktığı etkiyi hala hissedebiliyorum. Bu kitaplarını da yakında elime alacağım. Tavsiye yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooooo siz çok daha öncelerden keşfetmişsiniz, tebrik ederim :))

      Ben de yorumunuz için teşekkür ederim :))

      Sil
  12. gölgesizleri daha yeni okuyup yazdım. soyut ve iyi edebiyat, sözcükler iyi, yazar gerçekten de edebiyat dilini seviyor yazıyor. ama hayran olmadım. buluşuna hayran oldum, diline de ama romanı yine de sıkıcı buldum. ve bir edebiyat eseri sıkıcı olmamalı. buna hakkı yok. gölgesizlerin filmini de izleseneee. filmi de soyut ve kitap filme uygun değil bence. toptaşın ikinci olarak kuşlar yasına gideri okuycam bakalım umarım onu daha çok severim. evet ama biraz atay kafka murakami havası var toptaşta soyutluk açısından ama marquez ve borgese bence hiç benzemiyor. soyut ve düşünsel biraz ama borges ve marquez destansı yaa. ama toptaşı sevdim yazılarını okudum roportajlarını dinledim. doğal yetenek herhalde ve polatlıda devlet memuruymuş. hem de maliyede. cemal süreya da öyleymiş. darphanede ankarada. edebiyat ve para, birbirine düşman iki şey yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Deep'ciğim haklısın, soyut ifadelere çok başvuran bir yazar ve doz aşımı olunca sıkıcı da olabilir kimine göre. Ama benim beğendiğim bir tarz. Belki bu ifadeler hikayenin genel akışının çok da önüne geçmemeli gibi de düşünülebilir, bilemiyorum. Anlatım tazı biraz ezber bozduğu için alışmak da zor gelebilir okuyucuya.

      Gölgesizler filmini izlemek istiyorum inşallah en kısa zamanda. Kuşlar Yasına Gider'i okuyan daha çok sanki :))

      Ve dediğin gibi yazma işi biraz da Allah vergisi özel yetenek sanırım. Edebiyatla ilgilenen insanların sağ beyin lob'larını daha aktif kullandıkları biliniyor :))

      Bu güzel yorumun ve katkın için teşekkür ediyorum canım, öpüyorum çok :))

      Sil
  13. Yakın geçmişte bir başka blogda da Hasan Ali Toptaş ile ilgili bir yazı okumuştum ve yazarı merak etmiştim. Bu paylaşımla okuma isteğim daha da arttı. En kısa zamanda ilk Hasan Ali Toptaş'ımı okuyacağım. Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ziyaret ve yorum için. İyi okumalar diliyorum. Blogunun adına bayıldım bu arada :)) Sevgiler :))

      Sil
Yorum Gönder
Üst