BİRAZ DA BİLİM TEKNOLOJİ

98

Merhabalar Sevgili Blog Ailem,
Bilimdeki hızlı gelişmeler, onları okuyup takip edebilme hızımızla eşdeğer neredeyse. 21-28 Aralık 2018, 4 Ocak 2019 ve 15 Şubat 2019 sayılı “Herkese Bilim Teknoloji” dergisinden derlediğim bazı ilginç başlıkları sizlerle de paylaşmak istedim. Umarım beğenir ve de şaşırırsınızJ
Artık hasta çocukların yerine derslere robotlar giriyor: Hasta öğrencilerin günler, haftalar, hatta ciddi rahatsızlık durumunda aylarca okula gidemedikleri dönemler olabiliyor, malumunuz. Geliştirilen yapay zekâ ürünü akıllı robotlar sayesinde artık öğrencilerin derslerden geri kalmaları önlenmiş oluyor. AV1 isimli robot sınıfta öğrencinin yerine oturuyor ve çocuğun hem gözü hem de kulağı oluyor. Çocuk robotu evden ya da hastaneden kontrol edebiliyor. İsterlerse roboto kendi başlıklarını giydirip, boyunlarına şal bağlayıp kendilerine benzetebiliyorlar. Norveç, İngiltere ve Holanda'da 807 adet robot sınıfta oturup ders takibi yapıyor.
İnsan dışkısından kömür üretimi: İsrail’deki Ben-Gurion Üniversitesi bilim insanları, enerji üretimi yapan bir tuvalet geliştirmeye çalışıyorlar. Vakumlu ortamda yüksek ısıya maruz bırakılarak kömüre dönüştürülebilen dışkı için ilk bulguları ümit vaat edici olarak değerlendiriliyor.
Elektrikli otomobiller: 3 dakika şarj ile 100 kilometre gidebilen otomobiller ve artan şarj istasyonları sayesinde elektrikli otomobillere yeşil ışık yakılmış gibi.
Mezar Hırsızları artık uzaydan takip ediliyor: Yüz yıllardan bu yana kültürel mirasa zarar veren mezar hırsızları, ölülerle birlikte gömülen silah, altın ve ziynetlerin peşindeler hala. Bern Üniversitesi’nden Gino Caspari, uydu tekniği kullanarak mezarların durumunun uzaydan görülebildiğini ve bu tür kötü niyetli insanlarla mücadelede  faydalı bir hizmet olabileceğini açıklamış. 

Sivrisinek sorunu sona erecek: Sıtma taşıyıcısı bir sivrisinek türü, laboratuvar ortamında gerçekleştirilen genetik müdahale ile 8-12 nesil içinde tamamen ortadan kaldırılabilmiş. 
Kadın beyni daha uzun süre genç kalıyor: En fazla enerji harcayan organımız olarak beynin günde yaklaşık 140 gram dikoz yaktığı biliniyor. Bu da aşağı yukarı 14 yemek kaşığı şekere karşılık geliyormuş. Bu enerjinin işlenme biçimi ise yaşa göre değişiyor. Kadın ve erkek beyni arasındaki farkın neden kaynaklandığı tam olarak ortaya konmamışsa da bu konu üzerindeki araştırmalar devam ediyor.

Uyurken Öğrenmek mümkün: Bern Üniversitesinde, 41 erkek ve 41 kadın denek üzerinde yapılan araştırmalara göre uyurken öğrenmek mümkün. Ancak bilim insanları istenmeyen sonuçlar doğurabileceği için uyku halindeyken beyne bilgi yüklemeyi şimdilik önermiyorlar. 

Yeşil alanlar kalbi koruyorAmerika’nın Kentucky eyalinde yer alan Lousville kentindeki Lousville Üniversitesi araştırmacıları, beş yıl boyunca kentin farklı bölgelerinde yaşayan 408 kişiden düzenli kan ve idrar örneği alıp analiz ediyorlar. Analiz sonucunda yeşil bölgelerde yaşayanların pek çok açıdan avantajlı oldukları ortaya çıkıyor.

Hastalıklarda kalıtım mı çevre mi daha etkili? ABD'de yapılan ve Nature Genetics'de yayınlanan araştırmalara göre hastalıkların yaklaşık %40'ı genetik faktörlerden, %25'i ise çevre ve sosyo-ekonomik faktörlerden kaynaklanıyor.
Harvard: Yaklaşan cisim uzaylılara ait olabilir: Harvard Üniversitesi’nden iki astrofizikçi, 2018 yılı sonlarına doğru yayımladıkları makalede güneş sistemimize giren bir uzay cisminin uzaylılar tarafından “araştırma yapmak için” gönderilmiş olabileceğini belirterek büyük şaşkınlık yarattılar.
Bilimde Çin şaha kalktı: Dünyada en kaliteli 100 araştırma kurumunun 51’i Çin’de imiş. Patent verilen ülkelerin başında da 2017 verilerine göre Çin geliyormuş. Onu ABD ve Japonya, Kore ve Almanya izliyormuş. Türkiye ise bu listede 19. sırada.
Dışarıya göç eden beyinlerin ülkeye maliyeti: 243 milyar dolar: 2017’de göç edenlerin sayısı bir önceki yıla göre % 42 oranında artarak 240 bini aşmış durumda. Bunun ülkemize maliyeti 243 milyar dolar. Bu göçü engellemek için Sanayi ve Teknoloji bakanlığı kesenin ağzını açmış ve bilim/teknoloji ile uğraşan nitelikli insanları geri getirmek için 24 bin TL maaş ve 1 milyon TL araştırma bütçesi önermiş.

Şimdilik havadislerim bu kadar. Üçüncü seride görüşmek dileğiyle :))


Etiketler: Bilim, Teknoloji



Yorum Gönder

98 Yorumlar
  1. Bu dergi harikaymış, her sayı da böyle ilginç başlıklara yer veriyorsa tam benlik :) Bu arada çocuklar okula gidemeyince robotları yönetmesi falan güzel düşünceler. Bakın bunu duymamıştım çok güzel oldu bu yayınnn :))) Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Beğenmene sevindim. Çokkkkk teşekkürler 😊🌷🤚

    YanıtlaSil
  3. Sinek Firavunu Öldürmek için yaratılmış.Firavun öncesi sinek yok..
    Sinek mübarek bir hayvan...Dünyada zalimler oldukça sinek neslinin sona ermeyeceğini düşünüyorum....

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler, Yıldız çok güzel bilgiler derlemişsin. Umarım bizim ülkemiz de bir gün bilimde şaha kalkar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Fatih. Teşekkürler uğradığın için. Selamlar :))

      Sil
  5. Buradaki bilimsel gelişmelerin her biri çok önemli ama ben kendi adıma sivrisineklerin yok olacağına çook sevindim. 8-12 nesil görür müyüz bilmiyorum ama yazın şöyle gıyyyy diye uçup kaşındırmıyorlar mı bir ömür kış olsun soğuk olsun razıyım diyorum. :) Bu arada bizim dert anası bloğuna giremiyor olman beni çok düşündürüyor. Yanlışlıkla engellemiş olabilir misin bloğu acaba. Bizde kontrol ettim hiçbir sorun yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benden kaynaklanıyorsa sorunu çözmeye çalışacağım Gülhan. Teşekkür ederim değerli yorumun için :))

      Sil
  6. hiç duymadığım bilgileri duydum sayende teşekkürler Yıldızcım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür edereim Lerzan'cığım. Sevgiler :))

      Sil
  7. Valla bu harika bir paylaşım olmuş gerçekten işte. Serinin devamını merakla bekliyoruz :) Uyurken beyne bilgi yükleme şeysi gerçek olursa hemencik denek olmak isterim bu arada süper ! Öğrenci robotlar da iyiymiş ah bizim zamanımızda olaydı ya ;) Sağolasın Yıldız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurt dışında gönüllü denekelere ciddi paralar veriliyor diye biliyorum. Sevgiler :))

      Sil
  8. ha haa kadınlar erkekleri erken götürüyo yaniiiii ha haa :) ay ben de bugün bilimli şey etmiştimdiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah biz kadınlar :))) Evet pişti olmuşuz seninle Deep :))

      Sil
  9. Güzel bilgiler... Öğrenci robotlar iyiymiş. Bizde yeşil alanlar azaldıkça kalp hastaları artıyor sanırım.Umarım biz de bir gün bilimde şahlanabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah canım. Çok teşekkürler. Sevgiler :))

      Sil
  10. Herşeyi Çinliler yapıyor zaten :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah biz daha iyilerine yapacağız :))

      Sil
  11. Entrasan bilgiler,sivrisineklerin yok olacağı ihtimali bile mutlu olmama yetti😊 Güzel paylaşımlarının devamını dilerim😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin bloguma. Teşekkür ederim ziyaret ve yorum için. Selamlar 😊🤚

      Sil
  12. Teknoloji güzel bişey aslında ama ruhu yok be sanki:) Çok güzel bir derleme olmuş, eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ruhu yokkk :)) Çok teşekkürler. Selamlar :))

      Sil
  13. Aaa! Hasta çocuklar yerine derslere giren robot harikaymış! Biz 3 yaşında bebeler amcalarının yanına donla çıkmasın, kızlar başını örtsün, wikipedia yasaklamakla meşgulken, elalem derse giren robot yapıyor. Dincilerin olduğu ülkeler asla bir arpa boyu yol almaz işte...:( bu arada dışkıdan yakıt üretimini biz daha önceden bulduk tezek:)))
    Şaka bir yana eline sağlık canım, harika bir derleme olmuş.

    YanıtlaSil
  14. Teşekkür ederim ablacığım. Daha sık ziyaretlerini bekliyorum 😍🌷😊🤚🤚

    YanıtlaSil
  15. Gelecek çok güzel gelecek gibi duruyor aslında ama ben en çok uyurken öğrenme işini sevdim. Sabah bir kalkıyorum aa Japonca konuşuyorum :) güzeldi teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. Harvard Üniversitesinin tespiti ilginçmiş,Alman bilimadamları da daha yeni "uzaya sinyal göndermeyin,uzaylıların saldırısına uğrayabiiliriz" diye bi açıklama yapmıs sanmıyosam, garip şeyler oluyo bu bilimadamlarına,insanlıktan bişi saklıyolar gibiler..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ilginç şeyler oluyor Ertuğrul. Teşekkürler uğradığın için. Selamlar 😊🤚

      Sil
  17. Uyuyarak öğrenmek, akla güzel geliyor :)

    YanıtlaSil
  18. Hasta çocukların yerine derse giren robotlar çok ilgimi çekti. Farklı ve faydalı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çokkkkk güzel bir alternatif evet 😊🤚

      Sil
  19. Ne kadar ilginç konular uyurken öğrenmek inşallah gerçekleşir

    YanıtlaSil
  20. En çok sineklerin yok oluşu benim ilgimi çekti🙈 hayvanları çok seviyorum ama sinekler değil yaaa vızzzz vıZzz sinir bozucu 😂

    YanıtlaSil
  21. Uyuyarak öğrenmek en güzeli bence tavsiye de ederim herkese :)

    YanıtlaSil
  22. Güzel bilgiler için teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
  23. Bu dergiyi okumamıştıım hiç :)) Sevdim :))

    YanıtlaSil
  24. A great post! I love your blog < 3
    I am following you and invite you to me
    https://milentry-blog.blogspot.com

    YanıtlaSil
  25. Okula gelemeyen öğrenciye nöbetçi öğrenci :))) çok ilginç bu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Yeşim :))
      Nöbetçi öğrenci iy bir yakıştırma :))

      Sil
    2. Bir de tam zamanlı robot ev işleri hizmetlisi yapsalar çok makbule geçecek :))))

      Sil
  26. Çok ilginç ve eğlenceli havadislerdi. Devamını merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  27. Bilim başlığında çok ilginç bilgiler paylaşmışsınız ufuk açıcı oldu benim için, teşekkürler. Daha dün elektrikli otomobillerle ilgili bir yayın izlemiştim. Güney Amerika'da bulunan Atakama çölünde su kaynaklarının tükendiği iddia ediliyordu. Atakama'daki kolay çıkarılabilir lityum nedeniyle yapılan çalışmalar neden oluyormuş suların kurumasına. Lityum da pillerde, dolayısıyla elektrikli araçların akülerinde kullanılıyormuş. Bir yandan iyi bir şey yapılırken bir yandan da dünyaya kötü etkileri oluyormuş yani. Naçizane bu bilgiyi paylaşmak istedim ben de. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çokkkkk güzel bir katkı sağlamışsınız yazıma. Çokkkkk teşekkür ederim. Selamlar 😊🤚

      Sil
  28. Evet Müfred hakikaten öyle. Teşekkür ederim uğradığın için. Selamlar 😊🤚

    YanıtlaSil
  29. Dedeme anlatıyım bunları daha neler göreceğiz der kesin :) Paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Furkan. Dedene hürmetler🤚

      Sil
  30. Zevkle okudum :) Fakat şu hastalık taşıyıcı sivrisinek türünün yok edilmesi,doğanın dengesini bozar mı bilemedim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu mümkün elbette Yurdagül. Doğru tespit 👍😊🤚

      Sil
  31. harika bilgiler bunlar süpersiniz çok teşekkürler sevgiler...

    YanıtlaSil
  32. çok yararlı ve bilimsel bilgiler bilim bile kanıtladı erkeklerin kadınlardan ne çekitiğini :)

    YanıtlaSil
  33. Teknoloji çok gelişmesin beni gerçekten korkutuyor geliştikçe doğayı insanlığı kaybediyoruz robotlaşıyoruz sanki:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Robotlar iç içe olunca kaçınılmaz son olarak biz de robotlaşabiliriz🤖🤖 haklısın canım 😀

      Sil
  34. Ama kalbimizi koruyacak yeşil alanlar her geçen gün azalıyor.
    Çok ilginç bir derleme olmuş. Tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, ziyaret ve yorum için. Selamlar :))

      Sil
  35. aynen elektrikli otomobiller çok önemli olacak artık güzel yazı olmuş

    YanıtlaSil
  36. Merhaba, Değerli Blog Arkadaşım; İnsana Davet sitesinde "Blog Keşif Etkinliği ve Önemli Duyuru" başlıklı yazımızda size de yer verdik. Hemde önemli bir duyuru içeriyor... Bakmak isterseniz beklerim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Furkan kardeşim. Sitene uğradım. Bizi derleyip toplamışsın, hepimiz için çok güzel bir hizmette bulunmuşsun. Çok teşekkür ederiz. Emeğine, yüreğine sağlık. Vatani görevinde kolaylıklar ve şimdiden hayırlı tezkereler diliyorum. Kal sağlıcakla :))

      Sil
    2. Ben teşekkür ederim ne demek sağolun güzel dilekleriniz için... Allaha emanet ol Abla :)... Selam ve Dua ile ...

      Sil
  37. işe de robotları göndersek ,hasta oldugumuzda tabiki.
    evde yardımcı robotlar olsa..düşününce ürkütücü biraz da..gelecegin dünyası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediklerin çok uzak değil, kısmen ve yer yer gerçekleşti bile :))

      Sil
  38. Yeni yazılarını merakla beklemekteyim Yıldız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh ahhhh ben de beklemekteyim, acaba ne yazacağım?

      Selamlar :))

      Sil
  39. Bu hasta öğrencilerin yerine derse giren robotlar keşke bizim öğrencilik donemimize denk gelseymiş ☺ Bu arada dergi tam benlikmiş. İlginç ve güzel bilgiler öğrendik, çok teşekkürler ☺

    YanıtlaSil
  40. Hasta çocukların yerine derse giren robot fikri kulağıma çok hoş geldi ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yüz yılın icadı gibi değil mi?
      Teşekkür ederim ziyaret ve yorum için Filiz. Sevgiler :))

      Sil
  41. Kadin beyninin uzun süre genc kalmasi kismini sevdim 😃😃😃

    YanıtlaSil
  42. iyisin de miiii çok mu meşgülsun ayolcuum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyiyim cannnn. Yakında döneceğim aranıza😍❤️😊🌷🤚

      Sil
    2. Web page blocked yazıyor. sayfana giremiyorum. Tıpkı Dert ANası'nda olduğu gibi. E-mailine özelden yazmak isityorum Deep.

      Sil
  43. Çok ilginç bilgiler gerçekten.Robotlarin derse girmesi oğlumun çok hoşuna gitti,çünkü okula gitmekten pek hoşlanmıyor 😃

    YanıtlaSil
  44. Hangisi hoşlanıyor ki :))

    YanıtlaSil
  45. alla alla yaa hiç duymadım ki böyle bişi. telden bilgisayardan. baksana, deryaya sorsanaaa o bilir, üstte yorumu var yaa, deli kızın bohçası, deryanın spor günlüğü derya. bu işlere o bakıyo hihihi. herşeyi ona soruyom ben teknik şeysilerii. deep gönderdi diyebilirsin yanii :)

    YanıtlaSil
  46. deryaya da söyledim dert anasına da bakalım gelir bir çözüüm :)

    YanıtlaSil
  47. derya cevap verdii. ona sormuşsun zaten yaa. diyo ki, gokhan tekin'e sorsun :) bak son yazımın yorumlarındaaa :) sen bir sor ona, sonra söle ama bana. olmazsa her bilene sorarıız :)

    YanıtlaSil
  48. dert anası da sana bişiler dedi bak bendeki yorumlardaaa :)

    YanıtlaSil
  49. heeey bak oku bendeki yorumlarııı, dert anası da bişiler düşündüü. sonra da ama bak çözüm olmazsa söle banaaa. bi de kiremithanem'e de, sevgi ye yanii sor unutmaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam cansınnn😍🙏❤️🌷😊🤚🤚

      Sil
    2. cansın bebe kullanıyooom hihihi :)

      Sil
    3. Ne çok derdin varmış diyeceksin ama bir konuda fikrini almak istiyorum Deep'im.

      "tneyzen.6152@gmail.com"a boş bir mesaj atarsan sana mail yazacaktım.

      Sil
  50. sen kiremithanem ve gökhan tekine bir sor tamam mııı :) deep gönderdi de olmazsa veya derya da olur yanii. çözüm olunca söyleee, olmazsa başkalarına da sorarız, çözeriz bre hele hele :)

    YanıtlaSil
  51. önümüzdeki yıllarda etten kemikten kimse kalmayacak mı ya :( ben robotları sevmiyorum, duygu yok :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten artık kestiremiyoruz varacağımız noktayı :))

      Sil
  52. Ellerinize sağlık emeginize sağlık .

    YanıtlaSil
  53. Merakla ve bazı maddeleri hayretle okudum. Bu konularda verdiğin bilgiler çok değerli Yıldız'cığım. Çok teşekkür ederiz. Yazının başındaki seslenişine hayran oldum. "Blog Ailem," Sizler de benim blog ailemin çok değerli evlatlarısınız. Sevgilerimle yavrum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çokkkkk teşekkür ederim Ece ablacığım 🙏😍🤚

      Sil
Yorum Gönder
Üst