DEĞİŞİM İÇERİDEN BAŞLAR

21

DEĞİŞİM İÇERİDEN BAŞLAR

Merhabalar Sevgili Blog Ailem,

Evlere hapsolduğumuz şu günlerde bile hayat hızlı ilerliyor öyle değil mi? Bir anda Ramazan ayının ortasına geliverdik.  Devamlı bir akışın içerisindeyiz. Asla durağan değiliz.  İstesek de kıpırtısız bir göl gibi olamıyoruz. Art arda geçirdiğimiz birkaç dakikalık zaman diliminde bile hiçbir şey aynı kalmıyor. Her şey deviniyor, değişiyor. Ünlü Yunan Filozofu Herakleitos, yüz yıllar önce evrende kalıcılığın olmadığını, mutlak bir değişmenin söz konusu olduğunu öne sürmüş. Nehir akıp gittiği için, aynı nehre iki kez giremeyeceğimizi belirten Herakleitos'a göre, “evrende hiçbir nesne, nesnellerin hiç bir özelliği yoktur ki, değişmeden kalsın.”

Evet, her şey değişiyor. Mevsimler değişiyor; kışlar yaz oluyor. Koyu karanlık sona erdiğinde gece gündüze dönüşüyor. Kuruyup yapraklarını döken ağaç bahar geldiğinde tekrar çiçeklenmeye başlıyor. Bizler ise bu ve bunun gibi doğa olaylarını bilgece kabulleniyoruz. Fakat aynı bilgeliği, aynı kabullenişi hayatımızdaki diğer değişimler için kolayca gösteremiyoruz. Etrafımızda olan bitenleri farklı gözle değerlendiremiyoruz. Ruhani olgunluğumuzun ve tekâmülümüzün bir gereği olarak gerçekleşmiş olabileceklerine dair bir sorgulama içerisine pek fazla girmiyoruz. Bizim hata yapma ihtimalimiz yok denecek kadar zayıf çünkü. En ufak bir çatışmada “suçlu olan o, o yüzden kendisini değiştirip düzeltmesi gereken de o” deyip çıkıveriyoruz işin içinden. Başka bir deyişle kolay olanı seçiyoruz. İyi yönde değişim göstermek, çabalamak, çok yönlü düşünmek, öz-eleştiri yapmak, olgunluk istiyor, efor istiyor, cesaret istiyor. Zaten son zamanlara değin bizlere hep dönüşümün, değişimin dışarıdan olduğu anlatıldı. Hâlbuki değişim; genel kabulün aksine içeriden dışarıya doğrudur. Değişim içeriden başlar. Sevgi mi istiyorsun? Karşındakine sevgi ver, saygı mı istiyorsun? Karşındakine saygı göster. Bunları yaptığında karşındaki insanların da değişmeye başladığını, değişmeyenlerin ise hayatından çıktığını göreceksin.

Değişimler bilincimizi de geliştirir ve değiştirir ve bir üst bilinç seviyesine bizi yükseltir. İstediğimiz şeyi karşı tarafa öncelikle biz vermedikçe onlara sahip olamayacağımız anlatılıyor pek çok kaynakçada. Nefesimizi bile vermeden alamıyoruz. Ver-al. Sev-sevil. Saygı duy, saygın ol. İyilik yap, iyilik bul.

Ruhani filozof, ünlü düşünür, Hintli guru ve büyük hatip Osho; “Niçin komşunu değiştirmeye çalışasın? O bundan hoşlanmayabilir, o bunu istemeyebilir, bununla ilgilenmeyebilir. Şayet dünyanın büyük bir değişime ihtiyacı olduğunu fark edersen kendine en yakın dünya sen olursun. Oradan başla. Sen dünyasın; o yüzden sen değişirsen, dünya değişir.” Diyerek her şeyi özetlemiş aslında.

Duruma uygun düşen antik bir Hint masalı ile konuyu noktalıyorum o halde ben de;

“Çok eskiden büyük ama aptal bir kral yaşarmış. Bu kralın en büyük derdi sert zeminin ayağını acıtmasıymış. Günlerden bir gün sert zeminin ayağını acıttığını söyleyip tüm krallığın sığır derisiyle kaplanmasını emretmiş. Herkes, kralın emrinin nasıl yerine getirileceğini düşünürken bir tek sarayın soytarısı bu fikre kahkahalarla gülmüş. Aslında o bilge bir adammış. Soytarı şunu söyleyip durmuş: "Kralın fikri komik!" Bunu duyan kral çok kızmış... Soytarıyı çağırtmış ve ona, "Bana daha iyi bir seçenek göster. Yoksa öldürüleceksin" diye buyurmuş. Soytarı hiç beklemeden cevabı vermiş: "Efendim küçük bir sığır derisi parçasını kesip ayağınızı kaplayın" demiş. Ve aslında ayakkabılar bu şekilde doğmuş.”

Sözün özü: Bütün dünyayı sığır derisiyle kaplamaya gerek yok, sadece ayağını kaplamak aslında tüm dünyayı kaplar. İşte bilgeliğin başlangıcı da budur.

Kalınız sağlıcakla.


Yorum Gönder

21 Yorumlar
  1. Aynı kaldığımızı sandığımız şu günlerde bile büyük bir içsel değişim içindeyiz...
    Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Herşey değişir değişir de,
    Ben değişmiyorsam dünya kırk deri değiştirse ne fark eder, değil mi..
    O yüzden cidden değişim içerde yani bireyde insanda başlar. Başlamalı.

    YanıtlaSil
  3. Günlerimiz hızlı hızlı geçiyor. Biz kendimiz için neler yapıyoruz? Etrafımızdakileri düşünüyor muyuz? Hep bir bencillik kaplamış içimizi ne yazık ki. Çok güzel bir yazı olmuş. Emeğine Sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten güzel bi metin olmuş elinize sağlık
    İnsanın kendini değiştirmesi önemli olan...

    YanıtlaSil
  5. oooo kişisel gelişimci oldun seeen bu kişisel gerilimli günlerde hihi. osho severiim :)

    YanıtlaSil
  6. Farkındalık yaratan bir yazı olmuş, beğenerek okudum. teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. Keyifle okudum bu yazıyı :) ihtiyacım vardı tam da

    YanıtlaSil
  8. Harika bir yazı. Gerçekten de bilgeliğin temeli kendimize dönebilmektir. ''Nefsini bilen Rabbini bilir.'' diye bir söz vardır ya... Ancak insanın kendisine dönebilmesi de belirli bir aşama gerektiriyor, herkese nasip olmuyor. Çok teşekkürler Yıldız Hanım. Yazınıza kocaman bir yıldız verdim.:)

    YanıtlaSil
  9. içinde bulunduğumuz an çok büyük değişimler yaşıyoruz

    YanıtlaSil
  10. Sondaki hikaye güzeldi:))
    Bilge soytarı :)

    YanıtlaSil
  11. Can sıkıntısından patlamak üzere olduğumuz şu karantina günlerinde ilaç oldu şu güzel yazınız. Fazlaca etkilendiğimi belirtmek isterim. Değişime direnen şu kadim ülkemin inatçı insanına ısrarla okutmakta fayda var. Ellerinize sağlık Yıldız hanım..

    YanıtlaSil
  12. Kendimize dair sorgulamalar yapmaya iten bir yazı. Bu tarz konularda yazmakta pek iyi değilim ama düşündürücü olması hoşuma gitti.Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  13. Hint masalına bayıldım, kalemine sağlık Yıldızcığım :)

    YanıtlaSil
  14. harika bir yazı olmuş canım :)
    değişmeyen tek şey değişim gerçekten de ve çok haklısın değişim içerden başlamalı..
    bu arada Osho çok severim ve O herşeyi özetlemiş :)

    YanıtlaSil
  15. Keyifle okudum gerçekten emeğine sağlık, ihtiyacım olan bir yazıymış :)

    YanıtlaSil
  16. Başta kendimizi değiştirmek gerekiyor. Ayakkabı bu kralın sayesinde bulundu galiba :)

    YanıtlaSil
  17. Degismeyen tek sey degisme kelimesinin kendisiymis...
    Yillar once profosor derdi zaman gelecek bir yerden ders anlatilacak ogrenciler uzaktan ders yapacak ...siz bu ogretmenligi sectiniz ama dedi en fazla 20 yil bu meslegi yapabilirsiniz ...dedi...tum sinif ogretmen adaylari gulduk hocamiza...
    Bakiyorum da dedikleri aynen cikti...
    Maalesef degisim bir sekilde oluyor..
    Zor da olsa degisin tam icindeyiz...
    DIJITAL CAG basladi....
    Bundan sonra sorgulama yerine ayak uyurmak en iyisi...
    Yoksa cagin disinda kalana tarih acimiyor maalesef..

    YanıtlaSil
  18. Değişim içimizde olur cok doğru. İnsanlar nedense hep karşısındakini değistirmeye çalışir.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Üst