KİTAP YORUMU - KEFEN GİYMİŞ KALE

45

 

KİTAP

Herkese Merhaba

Ateş Yayınları’nın kıymetli yazarlarından Sayın Yılmaz Ali’nin, usta kaleminden dökülen “Kefen Giymiş Kale” kitabı, adıma imzalı olarak gelmiş nadide bir eserdir. 

Etkilenerek zaman zaman da gözyaşı dökerek okuduğum kitapla ilgili söylenecek o kadar söz var ki nereden başlayacağımı bilemiyorum. Hani sinemada güzel bir film izlersiniz, film sona erer, jenerik akar, salon boşalır ve siz koltuğunuzda çakılı kalırsınız ya, işte okumam bittiğinde ben de bir süre elimde kitap, ruhumda minnet duygusuyla öylece kalakaldım. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Azap Osman’ı, Karayılan’ı, Tüfekçi Yusuf’u, Şahin Bey’i ve kitapta adı geçen daha pek çok isimsiz kahramanı büyük bir saygı, şükran ve rahmetle andım.

Yılmaz Bey bu çalışmasıyla daha önce de büyük beğeniyle okuduğum diğer iki kitabının (ben Soffie, Hanan Bey) daha da fevkinde bir performans sergilemiş, derin tarihi araştırmalara, bilgilere, belgelere dayanan eşsiz bir eser ortaya koymuştur. Gazianteplilere, vatan uğruna canını, kanını feda eden bütün Mehmetçiklere, cephenin önünde, arkasında çarpışan kadın-erkek bütün neferlere, gazilere vefa borcunu ödemeye çalışmış ve bence bunu başarmıştır. “Aziz Antep toprağının bir mensubu olarak atalarımın yapmaktan yazmaya fırsat bulamadığı tarihi, dilimin döndüğünce gönlünüzün yüceliğine sunuyorum,” derken de yazar, bu halis niyetini okuyucularıyla samimi bir şekilde paylaşmaktadır.

Kitap bakırcı çırağı Bahri’nin dilinden büyük bir ustalıkla ve akıcılıkla anlatılmıştır. Bahri’nin, Gaziantep’e gelen Halaskar Gazi Mustafa Kemal’i görmek ve çocuklarına uzaktan da olsa gösterebilmek için gösterdiği büyük gayreti ve onca kalabalığın içinde Gazi’nin, Bahri ve çocuklarıyla göz göze geldiği o büyülü anı yoğun bir hissiyatla okudum. Kitabın sonunda yer alan ve birisi yazara ait olan iki güzel şiirle de kitaba veda ettim. 

Ülkeyi emanet edeceğimiz gençlerin, yeni nesillerin; bağımsızlık ülkümüzü, kahraman ecdadımızın destansı mücadelesini bilmesi ve gereken hürmeti göstermesi gerektiğine inanan biri olarak şunu belirtmeliyim ki ‘Kefen Giymiş Kale’; kavrayacak yaşa geldiğinde çocuğuma okutacağım eserlerin başında gelecek bir kitaptır. 

Okumanızı şiddetle tavsiye ediyor ve arka kapak alıntıları ile sizi baş başa bırakıyorum.

Yıldızlı Sevgilerimle…


ALINTILAR

Uğruna en ağır bedelleri ödediğimiz hürriyet, ezelden beri milletimizin kırmızı çizgisi olmuştur.

Tarihin o en orantısız ve adaletsiz savaşında; Antep halkı hürriyeti uğruna, yeri geldiğinde cephede asker, hastanede doktor, mutfakta aşçı ve fabrikada işçi olmuştu. İşgalci Fransızlar, her seferinde karşılarına kefenlerini boyunlarına asmış, ölümü selamlayan Anteplileri görünce neye uğradıklarını şaşırıyorlardı.

Bu kitapta, iki asırdan uzun süren geriye çekilişimizi, sürgünleri ve tecavüzleri bertaraf eden; halkını uçurumun kenarından alıp dünyaya meydan okuyan Gazi Mustafa Kemal'in, Antep savunmasının perde arkasında kalmış katkısına tanıklık edeceksiniz.

 


Yorum Gönder

45 Yorumlar
  1. Dünkü paylaşımınızda da okumuştum yorumunuzu ve gerçekten anlamı, değeri büyük bir eser. Listeme aldım bende kitabı 🙏☺️ Teşekkürler öneri ve tavsiye için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ilginize Sezgin Bey,
      Eminim sizde de benzer intibalar oluşacaktır.
      Selamlar :))

      Sil
  2. eh kitap yorumlarında bile gözler dolacak hale geldiysek ....
    eline diline kalemine sağlık..çok güzel alıntılar ve çok güzel anlatımdı.

    YanıtlaSil
  3. Aaa ne kadar güzel bir kitapmis yazayım o zaman listeme benim.de kalbim titresin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel söylemişsin Sevimciğim evet kalbin titresin 👍😍😊🤚🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷

      Sil
  4. Hürriyet atalarımızın canlarının çekinmeden feda ettikleri bir değerdi eskiden. Hazıra konan halkımızın çoğu bunun anlamını bilmiyor, bağımsızlıklarını kaybettiklerini göremiyorlar ya da görüyorlar ama menfaatleri için görmezden geliyorlar.

    YanıtlaSil
  5. Söz konusu vatansa hiçbir şey kişisel menfaatlerin önüne geçmemeli. Ama ne yazık ki bazı güzel hasletlerimizden, değerlerimizden uzaklaştık. Toplumsal hafızamız, tarih bilgilerimiz çok zayıf. Cumhuriyet hiç kolay kazanılmadı. Bunu sık sık hatırlamak ve yeni gelen nesillere de hatırlatmak, öğretmek durumundayız. Çokkkkk teşekkür ederim ziyaretiniz ve yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  6. Okunacaklar listeme ekledim ve kesinlikle okuyacağım. Böyle güzel bir kitabı önerdiğiniz için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Zeynepciğim, iyi okumalar dilerim 😊🌺🤚

      Sil
  7. bu kitabı duymamıştım okuyayım ben de. benim de annemin babaannesi çocukken görmüş at üstünde geçişini Atatürk'ün, gözleri parlayarak o anı anlatırdı bize, gözleri çakmak gibiydi derdi :) ne yazık ki o zamanlar verilen mücadelelerin anlamını zorluğunu şimdi çoğu insanımız bilmiyor bu çok üzücü

    YanıtlaSil
  8. Maalesef öyle bir gidişat var. İnşallah bu konuda daha fazla bilinçlenir ve ecdadımızın kemiklerini sızlatmayız🙏.

    YanıtlaSil
  9. Ben de okuyacağım kesinlikle. Atamızı görebilmiş, aynı havayı solumuş insanlar ne şanslı. Çok güzel bir his olsa gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok şanslılarmış gerçekten de. Kitabı okuduğunda bu duyguyu, bu özlemi daha da derinden hissedeceksin :))

      Sil
  10. Ben teşekkür ederim İlkaycığım. Kitap yeni çıktı, fazla bilinmemesi (şimdilik) normal😊

    YanıtlaSil
  11. Yazarı da ilk kez duyuyorum. Sevdiğiniz biri ise onu da yazabilirsiniz, bir sonraki yazınsal metninize.

    YanıtlaSil
  12. Yılmaz Ali Bey'le aynı yayınevinin (Ateş Yayınları) üyeleriyiz. Bir yazarın yoğun emek ve çabalar sonrasında yazdıklarını ete kemiğe büründürüp okurlarıyla buluşturması şüphesiz muhteşem bir duygudur. Bu heyecanı az çok bilenler, yeni eseri ile daha çok insana ulaşma arzusu taşıyan kalemdaşlarıyla empati kurup onu desteklemek isterler. Bu çok güzel bir dayanışma örneğidir. Üstelik bu yeni eser Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele yıllarından bahsediyorsa geçiş üstünlüğü vardır. Keyifli okumalar dilerim.

    YanıtlaSil
  13. Çok güzel bir kitaba benziyor konusu da çok anlamlı ve değerli..
    Listeme alıyorum Sibelcigim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de öyle Sevilciğim, sevgilerime :))

      Sil
  14. en kısa zamanda okumak istiyorum çok etkileyici

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Esracığım. Sevgi ve selamlarımla :))

      Sil
  15. Yazınızla kitaba ilgiyi arttırdınız doğrusu bende not aldım :))

    YanıtlaSil
  16. Vatana vefanın bir diğer örneği de milli mücadele yıllarını okumak, öğrenmektir. 😊🤚

    YanıtlaSil
  17. atatürk ile ilgili kitaplar okumak çok keyifli ve heyacanlı bişey yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Deep, kesinlikle çok haklısın.

      Ata'ya saygımız, sevgimiz sonsuz...

      Sil
  18. Sayenizde keşfettim ve yorumunuzu okuduktan sonra hemen listeye ekledim. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. İyi okumalar dilerim 😊🤚

      Sil
  19. Kitabı çok güzel anlatmışsın 👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel çünkü😊😊Çok teşekkür ederim Cem😊🤚

      Sil
  20. Kitaptan çok etkilendiğiniz belli oluyor, ben de etkilendim. Çok teşekkürler Yıldız Hanım.:)

    YanıtlaSil
  21. Rica ederim Fatih Bey 😊🤚

    YanıtlaSil
  22. Kitabın yazarı olduğum halde Sibel hocamın yorumu benim bile tüylerimi diken diken etti. Ben yazarların köprü görevi gördüklerine inanıyorum. Bu eseri yazmak için iki kez Gaziantep'e gittim. Öncelikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün nüfusuna kayıtlı olduğu Atatürk Anı Evi ve kitapta ismi geçen birçok kahramanın kabrini ziyaret ettim. Özellikle günümüzde Ataturk'ün ilkelerinin altını çizmek gerektiğini hissediyorum. Bu ve benzer çabalarım devam edecektir. Sibel hocama yüreklere dokunan bu kıymetli paylaşım için ne kadar teşekkür etsem azdır. Solmayan Ümit kitabından sonra hocamızdan yeni eserler de beklediğimi belirtmek isterim.
    Saygılarımla
    Yılmaz Ali

    YanıtlaSil
  23. Kıymetli Yılmaz Ali Bey,
    Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi kitap yazmak hele de milli mücadele yıllarına ışık tutan, derin tarihi araştırmalara dayanan bir dönem eseri ortaya koymak oldukça meşakkatli bir iş. Siz bu işi layığı ile kotardınız. Duygu ve emek yoğun bu eserinizin hak ettiği ilgiye göreceğine yürekten inanıyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum.

    Kitabın yazarı olarak paylaşımı tamamlayan değerli katkınız için de çok teşekkür ederim. En iyi dileklerimle :))

    YanıtlaSil
  24. Hürriyet ezelden beri milletimizin kırmızı çizgisi olmuştur. Ben de bu çizgiyi gelecek nesillere hatırlatmaya çalıştım. Sizin gibi değerli hocalarımın beğenmesi ise beni ziyadesiyle memnun etti. Kitabı çok iyi analiz etme şansı tanıyan bu paylaşım için bir kez daha teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  25. Yılmaz Ali hocam, herkesin zevk alarak okuyabileceği, sade, samimi kalemiyle gerçekten edebiyat dünyasındaki çıtasını Kefen Giymiş Kale romanıyla çok yükseklere çıkardı. Antep açlığa, silahsızlığa rağmen kaledeki Türk bayrağını indirmemek uğruna muazzam bir mucadele vermiştir. Yılmaz Ali hocam Ben Soffie kitabında kadınların çektiği zorluklara ışık tutmuş ve her kadının bir erkek bir kadını ancak bu kadar iyi tanıyabilir onun acılarına bu kadar ortak olabilir denecek kadar güzel bir dille edebiyat dünyasına güzel bir kitap bırakmıştır. Diğer bir kitabında Hanan Bey'de de yine Antep'in bağımsızlığı uğruna Hanan Bey ve bir avuç çocuğun verdiği eşsiz mücadeleyi yine o muhteşem anlatımıyla sunmuştur biz okurlarına. Kefen Giymiş Kale bu roman klasikler arasına girmesi gereken her Türk'ün ya da vatan nasıl savunulur öğrenmek isteyen her insanın okuması gereken muhteşem bir kitap. Bu romanı 3 kez okudum. Üç seferde de aynı gözyaşlarını döktüm. Gönderde sallanmaya devam eden ve devam edecek olan bayrağımız uğruna verilen mücadeleyi öyle içtenlikle anlatmış ki yazar. Herkese tavsiye ederim. Eline alıp bitirmeden bırakılmayacak bir kitap. Okuyun hak vereceksiniz. Saygılarımla Zeynep Erdoğan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynep Hanım kitabı okuyan herkesin sizinkine benzer bir duygulanıma girdiğini tahmin edebiliyorum. Bu güzel yorumunuz, değerli katkılarınız için çok teşekkürler. Sevgiler selamlar 😊🤚

      Sil
  26. KEFEN GİYMİŞ KALE

    Kaderine terk edilmiş yorgun, biçare şehrim
    Yok elimde ne bir tüfeğim, ne de mermim
    Vatan uğruna dökülen oluk oluk kanım, terim
    Hakkım sana helal olsun gazi memleketim

    Erkekler cephede mücadele ederken
    Kadınlar ve çocuklar umutla beklerken
    Çaresizlik arasında kahramanlar belirirken
    Umudun yolunu gözlerim Ayıntabım

    Yürekli Antepliler geçit verir mi düşmana
    Kadın, erkek, çocuk kol kanat gerdiler vatana
    Her mevzi sıvansa da şehitlerin kanıyla
    Vermeyiz bir karış toprağını bile, düşmana

    Türk anaları nice yiğitler verdi yurduma
    Heybetiyle kaçacak yer arattılar düşmana
    Şahin Bey’den, Kara Yılan’a, Azap Osman’a
    Ne yiğitler geçti Antep topraklarında

    Yiğitlerimin adı yeter düşmanı korkutmaya
    Hiç bir silah, top, tüfek karşı duramaz bu canlara
    Yeri göğü inletirler Allah Allah nidalarıyla
    Can fedadır aziz vatanımın Ayıntabına

    Geçit vermezken yiğitlerim hain düşmana
    Açlık esir aldı halkımı en acılı zamanında
    Yiyecek bir avuç nimet kalmadı ambarda
    Ayıntabım düşmana değil, esir oldu açlığa

    Atatürk’üm batı cephesinde savaşıyor düşmanla
    Çaresiz kalmış yardım gönderemiyor Ayıntaba
    Çıkmazlarda kaldı halkım, düşman köşe bucakta
    Halk son bir umut bekliyor gelir diye ufukta

    İnsanoğlu her şeye razı olur da, dayanamaz açlığa
    Çaresiz Antepliler teslim oldu acımasız düşmana
    Hain düşman son bir darbe vurur vatansever halkıma
    Al bayrağını indir, beyaz bayrak çek kale surlarına

    Ey düşman, bu halk teslim olur mu bayraksızlığa
    Hiçbir insanoğlu, vermez bezini çekilsin diye surlara
    Çaresiz kalıp kefen bezi asarlar bayrağımın yanına
    Teslim olsa da Antep'im, indiremez bayrağımı surlarda

    Gün gelir bir can doğar Islahiye topraklarında
    Kalemi kılıçtan keskin, Yılmaz Ali’yi doğurur Elif Ana
    Geçmiş acıları kalemiyle taşır günümüz okurlarına
    Ayıntap şehitlerine vefa borcunu öder romanıyla

    Zeynep Erdoğan

    Kitabı okuyunca öyle duygulandım ki, şiir bile yazdım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel, çok duygulu, çok dokunaklı yazmışsınız Zeynep Hanım. Şiirinizi okurken sanki kitabı bir kez daha okudum. Emeğinize, koca yüreğinize sağlık. Tüm kalbimle kutluyorum sizi🧿🧿👏👏👏🙏😊🤚

      Sil
  27. keşke okullarda zorunlu olarak bu kitabı okutsalar. Evlatlarımız bu güzel vatanın nasıl kazanıldığını bilmeli ki kıymetini bilsinler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke, keşke Lerzancığım 🙏🌺🤚

      Sil
  28. Çok etkileyici bir kitaba benziyor, yorumunuz da aynı derece etkileyici kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Gül bu güzel yorum ve ziyaret için 😊🤚

      Sil
  29. Güzel bir kitap duruyor ama işte birde okuma alışkanlığım olsa keşke :)

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Üst