BAYRAMA BEŞ KALA

18
RAMAZAN BAYRAM'INA BEŞ KALA

Merhabalar Sevgili Blog Ailem,

Bayrama çok az bir zaman kaldı. Küresel salgından dolayı alınan tedbir kararları gereği son iki bahardır çekirdek ailemizle birlikte, oldukça sade bir ramazan süreci geçiriyoruz. Toplu iftarlardan, kalabalık davetlerden kaçınıyoruz. Sıcak pide kuyruklarından, ramazan şenliklerinden, sahur davulcularından, teravihlerden bahsetmek de pek mümkün değil. Sosyalleşme sayılabilecek tek aksiyonumuz; iftara yakın saatlerde, maskenin altına hapsolan gülümsemelerimizi gözlerimizle pekiştirerek katlar arası cereyan ettirmeye çalıştığımız ikram trafiğimiz sanırım. Metropollerde büyük ihtimalle bu da yok. 

Bu süreçlerde alınması gereken pek çok ders alıp, öğrenilmesi gereken pek çok bilgiyle karşılaştık. Pek çok insani duyguyu bir arada yaşadık… Çıkarsamalar yaptık, gözlemledik, düşündük, üzüldük, şaşırdık: Gökdelenler inşa eden, uzaya araç gönderen, robot yapan, büyük veriyi, sanal gerçekliği, yapay zekâyı, simülasyonları yöneten modern insan, gözle görülemeyen bir virüse uzun zaman çaresizce boyun eğdi. Böyle muazzam bir teknoloji çağında, bilim deryasında kendi acziyle belki de ilk kez sınandı. Zengin ile fakir ilk kez aynı anda, eşit şartlarda ölüm korkusunu yaşadı. Bu virüs din, dil, ırk, mezhep, zayıf, güçlü ayrımı gözetmedi.  insanoğlu ilk kez kendi sağlığının yanı sıra hiç tanımadığı kişilerin enfekte olmaması için maske takmaya başladı. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Türker Kılıç bu durumu ‘Bağlantısal bütünlük’ kavramı ile izah ediyor. Kılıç’a göre; bu kültürün ilk öğretisi; ‘kendini geliştirmek istiyorsan işe yanındakini geliştirerek başla’ ilkesidir. Hastalanmak istemiyorsan önce yanındakini enfeksiyondan koru’ malısın.

Fedakârlık kavramının evrensel düzlemde ilk kez deneyimlendiğini ifade eden Profesör  Kılıç; yaşadıklarımızı “yaşamdaşlık” kavramıyla da örtüştürüp 'orman-yaprak' metaforuyla şu şekilde izah edebilirz diyor: ‘yaprağın’, ormanın kendisi için var olduğu zannından kurtularak, kendisinin ‘orman’ için olduğu gerçekliğini anlaması gerek.” (Kılıç 2020. Korona Salgınından Ne Öğrendik? Herkese Bilim Teknoloji, Sayı 218, 29 Mayıs 2020).

Seneye ramazanı eskiden olduğu gibi kalabalık sofralarda, özlemini çektiğimiz o güzel gelenekleri ifa ederek doya doya yaşayabiliriz, inşallah. Eski ramazanları yâd etmişken, biraz nostalji yapmak isteyenler, yıllar önce kısa film olarak çekilen ve TRT 1'de yayınlanan, benim de izlemekten hiç bıkmadığım “Kısa'ca Ramazan-5 Yaş Sendromu” adlı videoyu izleyip tazelenebilirler.  Koronasız, sağlıklı, huzurlu, sevdiklerimize sıkıca sarılacağımız o güzel bayramlara en kısa zamanda kavuşmak dileğiyle...RAMAZAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN... 



Yorum Gönder

18 Yorumlar
  1. Ne güzel yazmışsınız. Hayatımızda çok şey değişti. Ramazan sessiz sedasız geçti. Şimdiden iyi bayramlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Duygu. Sana da iyi bayramlar. Sevgiler selamlar 😊🌺🤚

      Sil
  2. Amin Müfred. Çok teşekkür ederim 🙏🤚😊

    YanıtlaSil
  3. Pandemi öncesi ramazanlar çok güzeldi. Kalabalık pide kuyrukları, mahalleli ile teravih namazına gitme ve cami çıkışı ayak üstü sohbetler. İnşallah yakın zamanda kurtuluruz şu pandamiden. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah🙏. İyi bayramlar, hayırlı kandiller dilerim 🙂🤚

      Sil
  4. Maskenin yoruculugu ama koruyuculuğu ardinda gecen gunler... Kis bahar ramazan bayram hepsi birbirinin ayni oldugu gunler.... Bir bitse su günler dostlaronizla sarilabilsek keske...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke Sevimciğim, keşke. Hayırlı kandiller, sevgiler selamlar 🙏🙂🤚

      Sil
  5. Pandemi sürecinin başında maske takılması, dezenfektan kullanılması, sosyal mesafe hususları çok ön planda ve dikkat edilen hususlardı. Hastalık sürecinin bu kadar uzaması bir yerden sonra insanlarda "ne olursa olsun" hissi oluşturmaya başlayacaktı ki sizin de yazı da belirttiğiniz "bağlantısal bütünlük" sayesinde kendisi dışında insanları da düşünme hissiyle bu tedbirler kendini canlı tutmayı başardı:-) Ama daha ne kadar daha gider orası meçhul..

    Kaleminize sağlık Sibel Hanım, sizlerin de şimdiden Ramazan Bayramı kutlu olsun, selamlar, saygılar:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim kıymetli yorumunuz için Sezgin Bey. Sizin de bayramınız kutlu olsun. Hayırlı kandiller🙏. Selamlar 🙂🤚

      Sil
  6. Orman için olduğumuzun farkına varabildik mi sence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu çok güzel bir metafor Cem. Keşke farkına varabilseydik...

      Sil
  7. İnşallah İlkaycığım...

    Teşekkür ederim. Sana da mutlu bayramlar, sevgiler, selamlar :))

    YanıtlaSil
  8. Korona virüs insanların hayatına bir çok yönden etki etti, umarım bu kasvetli hava biran önce dağılır ve normal günlere döneriz, güzel bir yazı idi kaleminize sağlık, geç oldu ama bayramınız mübarek olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, sağolun. Sizin de mübarek olsun 🙏😊🤚

      Sil
Yorum Gönder
Üst