MİM - 2018 KİTAPLARLA DÜNYA KUPASI

25


Merhaba arkadaşlar takip edenler hatırlayacaktır. Periodic Library (Esseve Rin) “Kitapların olduğu bir dünya kupası” mimi hazırlamıştı. Bu yıl okuduğumuz kitapları gruplara ayıracak ardından da final yapacaktık. Sevgili Girift mimlediği için şimdi ben de bir kupa yapacağım. Fatmanur’dan gecikme için özür diliyor hem de bu güzel etkinlikte bana da yer verdiği için kendisine çok teşekkür ediyorum.  


1. 12 kitabı rastgele seçtim.
2. Bu 12 kitabı 4'lü gruplara ayırdım.
3. Her grubun kazananını belirledim
4. Kazananları da kendi aralarında karşılaştırıp kupanın sahibini buldum.

A Grubu:

Mucizeler Dükkânına Dönüş  -  Debbie Macomber
Tanrının Formülü                   - Jose Rodrigues Dos Santos
Olasılıksız                               - Adam Fawer

B Grubu:
Geçmiş Şimdi Gelecek         - Hasan Ali Toptaş
Kuyucaklı Yusuf                   - Sabahattin Ali
Aşkın Gözyaşları                  - Sinan Yağmur
(Tebrizli Şems)

C Grubu
Huzursuzluk                        - Zülfü Livaneli
Üç Aynalı Kırk Oda              - Murathan Mungan
Elif Şafak                             - İskender

D Grubu:
Su Kanunu                             - Mustafa Kaya
Beni Ödülle Cezalandırma     - Özgür Bolat
Başarıya Götüren Aile            - Doğan Cüceloğlu

A Grubunda çok etkilenerek okuduğum ve birçoklarına da tavsiye ettiğim “Tanrının Formülü” kitabı ağır basıyor. Lizbon Üniversitesi’nde dersler veren Portekiz’li gazeteci yazar, oldukça güzel bir performans sergilemiş bu kitapta bana göre.

B Grubunda “Geçmiş Şimdi Gelecek”  Hasan Ali Toptaş diyorum. Yazar ve kitabı hakkında daha önceki bir paylaşımımda etraflıca bahsetmiştim zaten.

C grubunda da üç iyi kitap var. “Huzursuzluk” çok bilgilendiğim de bir kitaptı ancak okurken adı gibi huzursuz etti beni. Seçmek zor oldu gerçekten ama sanırım bir tık daha İskender – Elif Şafak kitabı öne çıktı.

D Grubunda ise;
Biraz kişisel gelişime yönelik bir gruplandırma yaptım. Hepsi de güzeldi. Doğan Cüceloğlu ile Özgür Bolat arasında bir süre düşündüm. Ancak “Beni Ödülle Cezalandırma” - Özgür Bolat at başı önde gibi.

Yani, yarı finalde:
“Tanrının Formülü”
“Geçmiş Şimdi Gelecek”
 “İskender”
 “Beni Ödülle Cezalandırma”

Finalde
Tanrının Formülü
Geçmiş Şimdi Gelecek


Geçmiş Şimdi Gelecek’i neden finale kadar taşıdığımı düşünüyor olabilirsiniz belki. Neden bilmem ama buradaki ifade biçimleri benim hep yazmaya öykündüğüm kalıba benziyor sanki. Herkese aynı lezzet geçmeyebilir elbette fakat dediğim gibi bendeki karşılığı oldukça büyük.

Ve Finaaallll

Tanrının Formülü - Jose Rodrigues Dos Santos; BENİM ŞAMPİYONUUUM.

Kalınlığı gözü korkutabilir. Ancak son derece akıcı, emek-yoğun, üzerinde düşündürücü ve de bilgilendirici olduğunu söyleyebilirim.

Kitaptan kısa bir alıntı: “Rab mahirdir ama zalim değildir. Doğa sırlarını sinsiliğinden değil özündeki yüceliğinden dolayı saklar.”

—Albert Einstein 1951 sonbaharı: İsrail’in ilk başbakanı David Ben Gurion, Albert Einstein’la tanışmak için Princeton’a gider. Ziyaretinin amacı nükleer silah elde etmektir. Atomla başlayan gizli sohbetleri hızla Tanrı’nın varlığına doğru yönelir. Einstein Tanrı’nın formülünün peşindedir. Dünya düzenini tepe taklak edebilecek bir önemde olduğu için CIA de bu belgenin izini sürmektedir. 

(Uluslararası alanda çok satanlar listelerine giren Tanrı’nın Formülü 2012’de Dublin Edebiyat Ödülleri IMPAC’e aday gösterilmiştir).

Bu mimi dileyen herkes yapsın. Son olarak şu an ne mi okuyorum. Hediye gelen Erkan ŞAMCI’nın “Ekolojik Temizliğin Kitabı” adlı eserini. Kim mi hediye etti? Sağlıklı bir evde yaşamamızı isteyen koca bir anne yüreği elbette J







Yorum Gönder

25 Yorumlar
  1. şampiyon aklımda olsun :) bu listede kuyucaklıyı seçerdim herhaldesiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklı olabilirsin Deep. Ama Kürk Mantolu Madonna'dan sonra Kuyucaklı Yusuf biraz daha geride kaldı sanki bana göre :))

      Sil
  2. Estağfirullah. Çok zevkliydi.:)) seçiminde tam yerinde olmuş.:))

    YanıtlaSil
  3. >Şampiyonu not aldım ben de merak ettim .:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah beğenirsin Birsen'ciğim. Okuduğunda görüşlerini öğrenmek isterim doğrusu:))

      Sil
  4. Sevgili Deep'in Bloglardan Seçmeler yazısı üzerine uzun zamandır uğramadığımı fark ettim ve gelip bir '' Merhaba '' demek istedim. Güzel bir mim olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Yeşim'ciğim. Benden de kocaman bir merhaba. Sevgi ve selamlarımla :))

      Sil
  5. Tanrının Formülü - Jose Rodrigues Dos Santos;merak ettim bakacağım.
    Güzel mimmiş..üşenmezsem yaparım ama bu aralar sahiden üşengeçim

    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Kadriye.Teşekkür ederim bu güzel yorum için. Eğlenceli bir mimdi benim için de. İnşallah sen de yaparsın, En derin sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  7. Yazılar küçülmüş ve bir okur olarak daha rahat okuyabildiğim için sevindim :) Kupayı kimin kazanacağını, gözümü alt satırlara bakmamaya tembihleyerek bekledim. Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazı karakterini beğenmene sevindim (Senin içindi). Umarım şampiyonumu da beğenmişsindir. Çok teşekkürler bu güzel ve samimi yorum için. Benden de neşeli sevgiler (sevdim bu "neşeli sevgiler lafını)

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim :) Naçizane düşüncem, daha iyi oldu böyle :) Şampiyonunu okumadım, ama madem şampiyon olmuş notlarım arasına alıyorum. O zaman bir kere daha neşeli sevgilerimi iletiyorum :)

      Sil
  8. çok güzel bir liste hemen notlarıma ekleyeceğim
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Benden de sevgiler selamlar :))

      Sil
  9. Şampiyonu ben de yazdım aklıma

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SecKoz, bu kitabı okuyup yorumlamanı çok isterim. Düşüncelerini merak ediyorum doğrusu:))

      Sil
  10. Güzel secimler yapmissin canim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Derya'cık. Sevgiler selamlar :))

      Sil
  11. Kitap listesi çok güzel:)Tanrının Formülünü duydum ama henüz okumamıştım,ilk fırsatta okuyayım😊Ben Murathan Mungan'ı pek severim.O nedenle Üç Aynalı Kırk Odayı seçerdim herhalde😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplarını ben de seviyorum ve çok yetenekli buluyorum. Teşekkür ederim kıymetli yorumun için :)) Sevgiler :))

      Sil
  12. Tanrı'nın Formülü ençok dikkatimi çeken kitap oldu, ismi bile yetiyor:) kitaptaki alıntıya katılamadım hani Tanrı'nın zalim olmadığını söylemiş yazar, bence eğer bir Tanrı varsa zalim çünkü dünyayı güçlünün güçsüzü yemesi prensibi üzerine yaratmış. Ama yok yok zalimlik değil bu sadece duyguları yok...diye karar verdim sonuça ay inşalla yorumumu radikal dinciler okumaz:)

    Eline sağlık Yıldız'cığım. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  13. Farklı bir yazı olmuş ama beğendim. Eğlenceli. Finale kalan kitabı çok görmüşlüyüm var ama şimdi anlatınca ilgimi çekti.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Üst