BİRAZ DA BİLİM TEKNOLOJİ

56
Türkiye’nin haftalık bilim, teknoloji ve kültür dergisi “Herkese Bilim Teknoloji” nin 28 Aralık tarihli kitapçığından öykünerek hazırladığım bu içerikte, hızla ilerleyen teknolojinin yakın zamanda bizlere daha ne gibi imkânlar sunacağına ya da bizleri daha ne kadar tedirgin edeceğine dair bir yazı kaleme aldım sizler için. 
Malumunuz, 2018 yılı yapay zekânın öne çıktığı bir yıldı, bundan sonraki yıllarda da bu tip araştırmaların giderek ivme kazanacağı düşünülmekte. Makineler daha işlevsel ve daha zeki bir hale gelmeye başladıkça insanların işsiz kalma sendromlarının da bu oluşuma eşlik edeceği tahmin ediliyor.
Eğitimcilerin pek çoğu bugün anaokuluna başlayan öğrencilerin yarın üniversiteyi bitirdiklerinde şimdiki mesleklerin %60'ı ile hiç karşılaşmayacaklarını söylüyor. Hatta bugünkü yaşam biçimimizin de yirmi yıl sonraki ile aynı olmayacağı öngörülüyor. Bütün bu hızlı değişim, dönüşümde bilişim teknolojilerinin yeri yadsınamayacak kadar büyük ve bizim bu duruma öğrencisi, sivili, genci, yaşlısı top yekün intibak etemiz gerekiyor. 
Üstün teknolojinin yakın zamanda sunacağı hizmetleri örneklendirmek için sanırım biraz “Artırılmış Gerçeklik” kavramı üzerinde durmak gerek.
-Artırılmış Gerçeklik (AR):
AR: Gerçek zamanda bilgisayar tarafından üretilen bilgilerin gerçek dünya üzerine yerleştirilmesi olarak tanımlanıyor. Bu iş için bir AR yazılımı ve bir kamera gerekiyor. Yani bir akıllı telefon, bir tablet ve yanı sıra bir kulaklık veya akıllı gözlük gibi cihazlar gerekiyor. Sisteme yüklü program, gelen video akışını analiz ediyor, sahneye ilişkin bilgileri indiriyor ve bunlar üst üste bindiriyor. Böylece bu teknoloji bizi kurgusal ve yalıtılmış bir evrene taşımış oluyor. Bu teknoloji sayesinde cerrahlar, mimarlar veya tasarımcılar, bir şeyi oluşturmadan veya müdahale etmeden önce neye benzeyeceğini görebiliyorlar. Örneğin, henüz inşa edilmemiş bir binanın tasarımını mükemmelleştirilmek mümkün olabiliyor. İnsanlar oturduğu yerden başka bir ülkenin sokaklarında dolaşabiliyor, tıp öğrencileri sanal bira hastaya ameliyat yapabiliyor.
Bugün yaklaşık 1,5 milyar dolar değerinde olan AR’nin pazar payının 2020'ye kadar 100 milyar dolara ulaşacağı belirtiliyor.
İlginizi çekeceğini düşündüğüm bir başka konu; Laboratuvarda üretilen et:
Şu anda 7.4 milyar civarında olduğu tahmin edilen dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyarı bulması bekleniyor. Hal böyle iken yeterli ve güvenilir gıdaya erişim de önem kazanıyor. Bilim insanları sürdürülebilir bir gıda sistemi kurmak için laboratuvarlarda et üretmeye başlamışlar bile. ABD’den İsrail’e kadar birçok ülkede; tavuk, et ve deniz ürünlerinin laboratuvar ortamında kök hücreden elde edilmesine yönelik çalışmalar son sürat devam ediyor. Fiyatı ve tadı ile ilgili kaygılar bertaraf edildikten sonra bu etin gerçek et ile rekabet edebilecek bir hale gelececeği öngörülüyor.
Ölümsüzlüğe atılan en önemli adım: Yaşlılığı durdurmak
Günümüz teknolojileri ile yaşlanma hızını yavaşlatma hatta durdurmanın yolları en çok araştırılan konulardan bir diğeri. Bilimsel araştırmalar devam ededursun bunun için en basit yol aslında bildiğimiz yolmuş. Yani Beyda’nın şimdilerde yapmaya çalıştığı şey. Kalori kısıtlaması yaptıran diyetler. Laboratuvar ortamında yapılan çalışmalar, kalori kısıtlamalı diyet uygulanan denek hayvanlarının, alışılagelen beslenme alışkanlıklarını sürdürenlere göre %65’e kadar daha uzun süre yaşadığını göstermiş. "Kısa ama lezzetli bir hayatım olsun" derseniz o da sizin tercihiniz elbette. 
Son yıllarda ileri teknoloji adına gerçekleştirilmiş olan, araştırılmakta olan, yakın zamanda hizmete girecek olan o kadar çok şey var ki, sayfalara sığmaz. Doz aşımına uğratmayayım diye yazımı burada sonlandırıyorum. Beğeni eşiğinize göre devam edebiliriz.
Hepinize sonsuz sevgi ve selamlarımla :))

Yorum Gönder

56 Yorumlar
  1. İlerde belki şöyle diyebilir insanlar 150 yaşındayım yolun yarısına geldim

    YanıtlaSil
  2. Teknoloji gelişimi çok sevindirse de biraz korkutuyor da sanki duyguların makineleşme süresi başlıyor gibi ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Aslı ortak duygulara tercüman oldun. Sevgiler selamlar

      Sil
  3. Güzel yazı teknolojideki yenilikleri merak ediyoruz. Eskiden gazetelerin bilim teknik Eki vardı. Bir derece teknolojiyi takip ediyorduk. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hala var bazı gazetelerin bu tür ekleri. Çokkkkk teşekkür ederim bu güzel yorum için. Sevgiler selamlar

      Sil
  4. Teknolojinin gelişmesi güzel ama bir çok şeyde değerini kaybettiriyor sanki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın İnciciğim. Eksileri de var artıları da. Sevgiler

      Sil
  5. yorumlara katiliyorum, teknolojinin ilerlemesi korkunc yerlere gidiyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım daha nelerle karşılaşacğız

      Sil
  6. Korkutucu bir gelişme sanki. İnsanların işlerini ellerinden alırsa teknoloji, bunun götürüleri ne olacak diye düşünmekten kendimi alamadım. Paylaşım için teşekkürler Yıldız kızım. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Ece ablacığım. Yaşayıp göreceğiz sanırım. Teşekkür ederim uğradığın için. Sevgiler selamlar

      Sil
  7. Bilim hakikaten aldı başını gidiyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Siboşum hızına erişemiyoruz gerçekten de. Selamlar

      Sil
  8. Bizim keçi bile benden iyi kullanmaya başladı teknolojiyi. Sade yaşamları çok özleyeceğiz sanırım. Teşekkürler sevgiler

    YanıtlaSil
  9. 2.500 yılında bir yeri hayal edeceğiz pat oradayız.. misal ben şu an miami de gunesleniyorun:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevkoz'um güldürdün beni. Yanında beni de hayal et😊🌷

      Sil
  10. İleride insanlarla yapay zekalı robotlar arasında bir savaş çıkmaz umarım.

    YanıtlaSil
  11. Sonumuz ne olacak merakla bekliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah teknolojiyi hayrımıza kullanmayı başarabiliriz İnci Selamlar 😊🤚

      Sil
  12. Teknoloji çok hızlı ilerliyor. Yapay zeka kavramını hayretler içerisinde takip ediyorum. Yaşam biçimimizin önümüzdeki 20 yılda çok değişeceğini öngörmek mümkün. Son 20 yılda yaşadığımız değişiklikleri şimdi sıralayamam bile.. Neredeyse uçarcasına değişiyor hayat.. Bakalım daha neler göreceğiz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gibi bakalım daha neler göreceğiz. Çokkkkk teşekkürler bu güzel yorum için. Selamlar 😊🤚

      Sil
  13. yaşlılığı durdurmak güzel olurdu bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Lerzan. İnşallah 😊👍🌷🤚

      Sil
  14. Umarım biz yaşlanmadan yaşlanmayı durdurmak için bir teknoloji üretirler ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah 😇😇😊🌷🌷🤚. Sevgiler selamlar

      Sil
  15. Jetgillerdeki gibi uçmak istiyorum please :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da olacak pek yakında. Blogger dayanışması için iyi olabilir böyle bir gelişme

      Sil
    2. Yazımda sana minik bir jest yapmıştım. Gözünden kaçtı galiba🤔😇😊🤚

      Sil
  16. harika bilgilendirici bir yazı olmuş hemen ivedilikle bu dergiye abone olmalıyım keza evde büyümekte ve okumakta olan ve geleceğin bir yetişkin adayı olan bir öğrenci var...sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim. Evdeki bilinçli veliye teşekkür ediyor gayretli öğrenciye başarılar diliyorum. 😊🌷🤚

      Sil
  17. 20 yıl sonra kesinlikle herşey çokkkkk başka olacak...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah kolay intibak ederiz Yeşimciğim. Selamlar 😊🌷🤚

      Sil
  18. Yaşlılığı durdurma meselesine en çok Ajda Pekkan sevinir sanırım :) Bir de yeni nesil şairler Cahit Sıtkı'ya öykünerek "Yaş 135, yolun yarısı eder" diye şiir de yazabilirler. Robotlar aklıma geldi bir de. Şimdi Hollywood filmlerinde görüyoruz, uzaylılar geliyor ve ellerindeki lazerlerle insanları tarıyorlar, bu robotlar da gelecekte kontrolden çıkıp lazerlerle bizleri taramasınlar sakın! :) Bak tırstım şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güldürdün beni İbrahim. İyi düşünelim iyi olsun inşallah 😊🤚

      Sil
  19. hımm ilginç bilgiler. beyda ivit ivit :) yaşlanmak evet hepimiz genç kalalım hatta çocuk. o dergiyi seviyom. en çok da doğan kuban hocayı. ne yazıyor amaa yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle Deep müthiş yazıyor sana sonuna kadar katılıyorum. Cansın😊🌷🤚

      Sil
  20. Merhabalar.
    Bir zamanların bilim kurgu filmleri, artık günümüzde gerçek olmaya başladılar bile. "Biraz da Bilim Teknoloji" başlığı altında paylaştığınız bilimsel konular o kadar ilginç geldi ki, yazınızı büyük bir merakla okumaktan keyif aldım. Paylaştığınız konular, yıllar önce şöyle hafifçe kulağıma gelen bilimsel dedikodular gibiydi. Ama bu geçen süre içerisinde bu bilimsel konular, dedikoduluktan çıkmış ve artık gerçek olmuşlar. Bu güzel bilimsel paylaşım için teşekkür eder, kaleminize ve emeğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Recep Bey. Beğenmenize sevindim. Selamlar

      Sil
  21. Teknoloji değil insanlar korkunç bence :) Şu kök hücre olayları bence müthiş bir de sırt çantası gibi giyilerek uçmamızı sağlayan şeyler olsa harika olurdu :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Giyince ya da takınca uçmayı sağlayan aparat eminim şu anda araştırılıyordur. Çokkkkk teşekkürler katkı ve ziyaret için. Selamlar

      Sil
  22. Teknolojik gelişmeleri anlatmakla, okumakla peşinden yetişilmiyor. Çok hızlı ilerliyor..

    YanıtlaSil
  23. Yasliligin durdurulmasina hiiiic itirazim olmaz 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim Deryacığım👌😀🌷🤚

      Sil
  24. O etin tadı nasıl olur kim bilir. Yenmez yahu.

    YanıtlaSil
  25. Yaşamı uzatmak için yapılan çalışmalar ilgimi çekiyor. İleride insanlar daha uzun yaşayabilir belki. Çok bilgilendirici bir paylaşım olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çokkkkk teşekkürler Gülhan🙏😊🌷🌷🤚🤚

      Sil
  26. Ben bu yazıyı neden yeni gördüm kii :)) Emeğinize sağlık çok güzel ve açıklayıcı bilgiler vermişsiniz. Doğru tespitler, ciddi anlamda teknolojiyle birlikte yaşam tarzımız değişiyor. İleride fantastik bir Dünya bizi bekliyor gibi ama umarım faydalı işler adına kullanılır bu güç. Teşekkürlerr...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah 🙏. Teşekkür ederim bu güzel yorum için. Selamlar 😊🤚

      Sil
  27. bazen bokunu çıkarıyorlar her şeyin daha ışınlama gelmedi ben onu bekliyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güldürdün beni yaaaaa :))
      Işınlanmayı ben de bekliyorummm :))

      Sil
  28. Teknolojiden kaçış yok, avantajları olduğu gibi dezavantajları da var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle oluyor Fatih her iki durumla da karşı karşıyayız.

      Sil
Yorum Gönder
Üst