KİTAP ÇIKARMAK İSTEYENLER İÇİN MİM

64

KİTAP ÇIKARMAK İSTİYORUM DİYENLER

Merhaba Arkadaşlar,

“Yazmak zamanı durdurmaktır. Yüzyıllar sonra hiç tanımadığınız biri, eserinize dokunduğunda sizin durdurduğunuz zamanda yaşayacaktır” diyen yayınevimin sloganına uyarak zaman makinesinin düğmesine bastım ve bir öykü kitabı (Solmayan Ümit) yazdım. Durdurduğum zamanda, serüvenime eşlik eden siz kıymetli okuyucularıma öncelikle çok teşekkür ederim.

Öykü kitabım çıktıktan sonra bu sürecin nasıl geliştiği ile ilgili gerek sosyal medyadan, gerek blog arkadaşlarımdan gerekse de kendi çevremden pek çok soru gelmeye başladı. Yayınevini nasıl seçtim? Süreç nasıl işledi, ne kadar sürdü, memnun kaldım mı vb. sorular… Ben de o yüzden kitap çıkarma niyeti olanlara belki katkı sağlar düşüncesiyle bu süreci anlatmaya karar verdim. Soru cevap şeklinde ilerlerken bir de baktım ki farkında olmadan bir mim formatına döndürmüşüm işi. Madem öyle kitap çıkaranları mimleyeyim de herkes farklı farklı kaynaklardan bu iş hakkında daha fazla bilgi edinsin istedim. Kitap çıkaran arkadaşlarımın en kıdemlilerinden ve en tecrübelilerinden sevgili Deep Tone ve yakın zamanda e-kitap çıkaran sevgili Düş Tasarımcısı geldi aklıma. Eminim ki Deep’in bu mime teşvik edeceği başka pek çok tanıdığı olacaktır. Düş Tasarımcısı ise yeni yeni gündemde olan e-kitap hakkında bizlere değerli bilgiler verecektir.

Blog yazısını gözleriyle cetvelledikten sonra okuyup okumamaya karar veren bir kısım okuru baştan kaybetmiş olacağımı düşünsem de kalan sağlar bizimdir deyip hemen sorulara geçiyorum;

1. Size göre yazmak ne demektir?

‘Yazmak’ kavramının altına öyle çok şey sıralanabilir ki:

Yazmak, öncelikle okumaktır, öğrenmektir, şifadır, terapidir, umuttur, özgürlüktür,  paylaşmaktır, çoğalmaktır, kucaklaşmaktır. İnsana ve insanca yaşama ait meseleleri önemsemektir, toplumsal sancıları hissetmek onlara çözüm üretmektir, empati geliştirmek, değer üretmektir, farklı zamanlarda, farklı mekanlarda yaşamaktır; deniz altında seyahat etmek, uzayda yolculuk yapmak, kral, kraliçe olmak, dilenci, öğrenci, oyuncu olmak, aşık olmak, yenmek, yenilmek, küllerinden yeniden doğmaktır yazmak...  

2. Ne kadar zamandır yazıyorsunuz?

Son sekiz yıldır çocuğuma ait duygularım ağırlıklı olmak üzere bir şeyler karalamaktaydım. 2017 yazında açtığım blogla birlikte düzenli içerik üretemesem de yazma işini sürdürdüm ve fark ettim ki blog yazmak, blog okumak beni bir hayli geliştirmiş ve geliştirmeye devam etmekte...

3. İlk Kitabınız mı?

Evet, ilk kitabım.

4. Kitabınız kaç sayfaydı?

13 x 19 cm ebatlarında, 172 sayfadan oluşan kitap, Word dosyası olarak 129 sayfa idi. Word dosyasında yazdıklarınızı kitap boyutuna indirgediğinizde içeriğinize yaklaşık bir 40-50 sayfa kadar daha ilave edebilirsiniz.

5. Kitabınızı Yazmak Ne kadar Sürdü?

Çalışan bir kadın ve küçük çocuk annesi olarak kitabı üç yıla yakın bir zamanda yazdığımı söyleyebilirim. Başka meşguliyetlerim olmasa daha kısa sürebilirdi.

6. Kitabınızın İçeriği Hakkında Bilgi Verebilir misiniz?

Kitap 17 adet kurgu öyküden oluşmakta. Üçünün komedi tarzında, diğerlerinin ise biraz daha duygu yoğunluğu yüksek kıvamda yazıldığını söyleyebilirim. Bazı öykülerime minik minik şiirler de serpiştirdim. Son öykümde ise biraz daha uzun bir şiir var.  

7. Yayınevini Nasıl Seçtiniz?

Pandemi sürecinde evde izole olmak bana hız kazandırdı. Ama çok daha öncesinde sevgili Deep ile bu konularda uzun uzun mailleşmiştik. Onun güzel tavsiyeleri oldu. Beni cesaretlendirdi, kitap çıktıktan sonra da sayfasında paylaştı, duyurdu. Bu konuda kendisine gerçekten çok müteşekkirim. Kitabımı bloglarında paylaşan Sadece Yankım ve Gölgem’e, İçim Dışım Sobe’ye, İncilay’a, Konumuz Kitap'a, Blog Bey'ine, Blog Mahallesine de çok çok teşekkür ederim ayrıca (İnşallah unuttuğum olmamıştır.)

Yayınevi seçmek gerçekten çok ciddi bir konu. Bu konuda canı yanan çok insan var. O yüzden de çok dikkatli olmak, internet ortamındaki bazı tuzak sitelerden uzak durmak gerek.

Kitabı bitirdikten sonra dürüst ve ve ilkeli bir yayınevi arayışına girdim. Öncesinde dosyamı bilindik bazı yayınevlerine göndermiştim. Çünkü toplumda “Parası olan kitap bastırıyor” gibi bir algı var. Biliyorsunuz ülkemizdeki okuma oranı sadece ve sadece % 0.1, herkes şair, herkes yazar ama yazdıklarımızı okuyacak okur yok etrafta. Bu çok yaman bir çelişki aslında. (Milliyet yazarı Güngör Uras, Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı kitap okuma alışkanlıklarını da ortaya koyan araştırmanın detaylarını yazdı. Araştırmaya göre, günde 6 saat televizyon izleyen, 3 saat internete giren Türkiye, kitap okumaya sadece 1 dakika ayırıyor. Kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada yer alıyor. En fazla kitap okuyan ülkelerin başında yüzde 21 oranıyla İngiltere ve Fransa var. Bunu Japonya yüzde 14, Amerika yüzde 12 ve İspanya yüzde 9 ile izliyor. Türkiye, yüzde 0.1 (Binde bir) okuma oranıyla son sıralarda yer alıyor. Okuma alışkanlığında dünyada 86. sıradayız. Okuyanların yüzde 65’i aşk, yüzde 24’ü siyasi, yüzde 13’ü düşünce, yüzde 7’si kişisel gelişim kitapları okuyor. Türkiye’de her yıl 45-50 bin başlıkta kitap basılıyor. Elektronik ortamda da 4-5 bin kitap yayınlanıyor. Basılan kitapların yarıdan fazlası (yüzde 58’i) ders kitapları. Yılda 15 bin dolayında edebiyat, 1.500 kültür ve sanat kitabı, 3 bin kadar da dini kitap yayını var.)

Dediğim gibi “azıcık parası olan kolayca yazar unvanı alıyor” ön yargılarına maruz kalmamak, paranın gücüyle değil yazdıklarımın gücü ile yol almak  istediğim için dosyamı üç aydan önce cevap vermeyen bilindik iki farklı yayınevine yolladım. “Konjonktür gereği öykü kitabı basmadıklarını üzülerek bildirdiklerini” ifade eden geri bildirimlerini aldım. Ama sonradan bu yollardan geçmiş tecrübeli insanlardan/yazarlardan öğrendim ki işler öyle yürümüyormuş... 

Evet, hepimizin yazdığı bize göre biricik ve eşsiz. Bunlar bizim güzel, pembe düşlerimiz. Ama bir de gerçekler var. O meşhur yayınevlerinden hiç birisi çıkıp size “Oooooo Yıldız Hanım, kitap mı yazdınız? Buyurun hemen basalım” demiyor. Hiçbir yayınevi daha önce kitabı çıkmamış bir yazarla, satıp satmayacağı belli olmayan bir kitapla maceraya girmek istemiyor. Onlar bizim baktığımız yerden bakmıyorlar, biraz daha ticari yaklaşıyorlar. Ayakta durabilmeleri için belki de öyle olması gerekiyor, bilemiyorum.  

Hala sorunun cevabına gelebilmiş değilim bu arada:))

Bir akşam alt kattaki komşumuzu ziyarete gittiğimizde bir kitap dostu olarak elimiz, masalarının üzerinde duran kitaba gitti. Ev sahibimiz, yazarı tanıdığını ve imza gününe katıldığını, kitabı da oradan edindiğini söyledi. Kitap Ateş Yayınlarından çıkmıştı. Yayınevi hakkında sitayişle söz eden yazarın ardından yayınevi sahibi Nurcan Ateş Hanım ile iletişime geçtik. Prensipte anlaştıktan sonra, sözleşmeyi imzaladık.

Ateş Yayınevi kurulalı henüz iki buçuk yıl oluyor ama çok hızlı büyüyen, ilkeli bir yayınevi. Kurumsallaşma yolunda da hızlı ve emin adımlarla ilerliyorlar. Yazarlarının ve kitaplarının arkasında duran bir anlayışa sahipler. Önlerine gelen her kitabı da basmıyorlar. 

8. Editöryal Hizmet Ne Kadar Sürdü? Kitap Ne Kadar Sürede Çıktı?

Kitabına göre değişmekle birlikte benim aldığım editoryal hizmet çok hızlı bir şekilde tamamlandı. İki haftada diyebilirim. Dosya temizse zaten çok kısa sürede bitiyor. Yayıneviyle martın başında iletişime geçtim, Mayıs'ın 29'unda kitap piyasadaydı. Editoryal hizmetler de dahil olmak üzere özellikle matbaa aşamasında pandeminin geciktirici etkisine rağmen 3 ay içerisinde kitap çıkmış oldu.

9. Kitabevlerine Dağıtımı Yapıldı mı?

Kitabevlerine ve kısmen kütüphanelere tanıtım amaçlı bir miktar kitap gönderildi. Kitabevleri daha fazlasını talep ettiği takdirde yayınevi tarafından tedarik edilmekte ve gönderilmekte. 

10. Kitabınız Çıktığında Neler Hissettiniz?

Çok mutlu oldum elbette. Uzun zamandır hayalini kurduğum bir şeydi. Başlangıçta insan biraz tedirgin olmuyor değil. İçinizi döktüğünüz, sizden izler taşıyan bir eserle görücüye çıkıyorsunuz sanki. Yazdıklarınıza güvenseniz de olumlu/olumsuz her türlü eleştiriye açık olmalısınız. Aksi halde gelişemezsiniz. Kitabımı okuyanlardan bugüne dek çok güzel geri bildirimler aldım ve emeklerimin boşa gitmediğini hissettim. 

Özetle şu an harika bir serüvenin tam ortasındayım. Okurlarımla birlikte aynı zamanda ortak bir hayır işi organize ediyorum. Daha önceki paylaşımlarımdan hatırlayacağınız üzere kitabın geliri yetenekli fakat dar gelirli çocuklarımızın eğitimine katkı sağlamak üzere köklü ve güzide eğitim kurumlarımızdan birine bağışlanacak.

11. Şu Anda Üzerinde Çalıştığınız Bir Eser Var mı?

Şu an yok fakat en kısa zamanda tekrar konsantre olup bir şeyler yazmaya başlasam iyi olur diye düşünüyorum. Yeni hedefim konusunu kafamda henüz tam olarak belirlemediğim bir roman yazmak. Her gün bir sayfa, bir paragraf da yazsam kârdır diye düşünüyorum. İnşallah muvaffak olurum.

Bu mimi benim mimlediklerim dışında kitap çıkaran arkadaşlarım varsa ve yaparlarsa çok mutlu olurum. Kocaman bir blog ailesi olarak birlikte daha anlamlı ve daha güzeliz diyor, sevgi ve selamlarımı sunuyorum.

Kalınız Sağlıcakla…

Yıldız

 



Yorum Gönder

64 Yorumlar
  1. Kaleminize sağlık. Uygun bir zamanda kitabınızı almak isterim. Kitap okumayı sevmeyen biri olsam da amacım size katkıda bulunmak. Kim bilir, bakarsınız sizin eserinizle kitap okumaya sevdalanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog yazan ve blog okuyan bir muhakkak ki kitap okumayı da seviyordur, bunun belki farkında değildir. Size bunu fark ettirebilirsem çok mutlu olurum. İlginize çok teşekkürler :))

      Sil
  2. Ahhhhh hayallerinizi gerçekleştirmiş olmanıza o kadar sevindim ki. Benimde en büyük hayalim, bir gün elimde kendi ismimin yazılı olduğu bir kitabımın olması. Tebriklerrrr :)

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim, çok isteyince ve kararlı adımlarla ilerleyince gerçekten oluyor. Sizin hayaliniz de bir gün gerçek olmasını can-ı yürekten diliyorum.

    YanıtlaSil
  4. Yıldız hanım romanı da yazacağınızdan eminim. O yetenek var sizde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah, çok isterim. Çok teşekkürler :))

      Sil
    2. Roman çıkmış popüler bir yazar olmuşsun bizde deriz ki blogger arkadaşımızdı.

      Sil
    3. Kim bilir 😇🙃☺️🙏🤚

      Sil
    4. İnşallah o günleri de görürüz

      Sil
  5. Çok tebrik ederim :) Yolunuz açık olsun.

    YanıtlaSil
  6. Tebrik ederim kitabınız için yazınız da çok keyifli ve bilgi verici olmuş :)

    YanıtlaSil
  7. Tebrik ediyorum. Bu yol meşakkatli bir yol, daha önce de bu konuda pek çok şey okudum,dinledim.Yazmak yetmiyor, hem maddi hem manevi uğraşıyorsunuz kesin.Yazar okunmak için yazsa da yayınevleri ticarı olarak bakıyorlar olaya.Dönem internet devri olduğu için kitap okuma oranlarının düşük olması normal geliyor bana.
    Umarım bol okuyucunuz, yeni kitaplarınız olur, tekrar tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bu güzel katkı ve güzel dilekler için :))

      Sil
  8. Ooo roman mı :) Hadi bakalım. Ünlü romancı Yıldız hanımın kitabı raflardaki yerini aldı :)

    YanıtlaSil
  9. Kitap çıkartmak isteyenler için çok yararlı bir yazı olmuş. Bence bir roman yazarsanız çok da güzel olur. Okuruz biz de. Zor ve meşakkatli olucak ama şimdiler başarılar diliyorum 😊😊
    Ne kadar kötü kitap okuma oranlarımız var ya..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Yankım :))

      Kitap okuma oranlarımız maalesef içler acısı :))

      Sil
  10. Evet, çok güzel kitaplar var, okumaya ömür yetmez Müfred :))

    YanıtlaSil
  11. Teşekkür ederim İlkaycığım. Evet, dediğin gibi zor ama mutlu sonla biten bir süreç

    YanıtlaSil
  12. Tebrik ederim, hayalini kurduğunuz bir şeyi gercekleştirmişsiniz.Çok güzel ve bir o kadar da zorlu bu süreçte kolaylıklar, başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil
  13. Sizi tebrik ederim. İnşallah devamı gelir. Yazınız çok faydalı olmuş Yıldız Hanım, çok istifade ettim. Teşekkürler. Aslında ben de bir öykü kitabı çıkarmayı düşünüyordum fakat ne hikmetse bir türlü projemi hayata geçiremedim. Belki de içimdeki entelektüel meyve oluşamadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah en kısa zamanda siz de bu hayalinize kavuşursunuz Fatih Bey :))

      Sil
  14. Çok sağlıklı ve faydalı bir yazı olmuş emeğinize sağlık ↖️

    YanıtlaSil
  15. İmza Kızın ve İmza Karın'da bir iki sayfa yazmış olmak bana nasıl keyif vermişti.
    Eminim yazma maceranız çok güzel ilerleyecek. Aynı zamanda blog yazan yazar arkadaşlarımın kitaplarını edinmeye önem veriyorum. Sizinkini de not alayım.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternetten araştırdım şimdi. Ne güzel bir projeye destek vermişsiniz, amacı da çok güzelmiş, tebrik ederim sizi Tülin Hanım. Kitabımın da benzer bir misyonu var. Edinir ve okursanız çok mutlu olurum. Sevgi ve selamlarımla :))

      Sil
    2. Kitabınızın misyonu onu daha bir özel kılıyor zaten :) Ayrıca bunun için tebrik etmeliyim sizi.

      Sil
    3. Çokkkkk teşekkür ederim 🙏😍🌷🌷😊🤚

      Sil
  16. tebrik ediyorum kitap yazdığınızı bilmiyordum. İlk fırsatta alıp okuyacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Lerzancığım. Alıp okursan çok mutlu olurum. Sevgiler canım 😊🌷🤚

      Sil
  17. Ne kadar güzel düşünülmüş bir mim.. Sizi tebrik ediyor ve yazınızı büyük ilgiyle okuduğumu belirtmek istiyorum. Allahım darısı başıma AMİN. :')))

    YanıtlaSil
  18. Amin Kübracığım, bu mutluluğu yaşamanı, en kısa zamanda bu hayaline kavuşmanı dilerim. 😊🌷🤚

    YanıtlaSil
  19. kitap istatistikleri ne kötü ama de mii :) hıhım ilginç ve faydalı bir mim olmuş :) bugün ağaç ev yarın feriha yazcam çarşamba mimi yapayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstatistikler çokkkkk kötü maalesef Deep. Çokkkkk teşekkür ederim mim için canım 🙏😍🤗🌷😊🤚

      Sil
  20. Kitap çıkarmak isteyen arkadaşlarımız için ne kadar faydalı bilgiler vermişsin canım ve çok güzel bir mim olmuş :) Bir kitabın çıkması için ne çok aşama gerekiyor.
    Beni de mimlemişsin teşekkür ederim,e-kitapla ilgili bana da epey soru geliyordu hepsini cevaplamış olurum hem de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu olurum. Çokkkkk teşekkür ederim ilgine canım 😍🌷😊🤚

      Sil
  21. Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, hepimizin yolu açık olsun, inşallah :))

      Sil
  22. Yıldız Hanım gerçekten de benim yazımla denk düşmüş bu :)
    Süreci çok güzel anlatmışsınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Mert, sen de son paylaşımında farkında olmadan benim mim'yapmışsın bile👍☺️🤚

      Sil
  23. Bu güzel yolculuğunuza bayıldım. İnşallah bir gün bende kitap çıkarırken bunlara dikkat edeceğim. Önerileriniz benim için değerli. Umarım bir gün bende kitablarımın başkalarına iyi geldiğini görürüm. Ayrıca Deep her zamanki gibi güzel bir hayata dokunmuş. İyi ki varsın tatlış kııız 😊❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah canım, bunu başarıcağına yürekten inanıyorum☺️🤚

      Sil
  24. süreci merak edenler açısından değerli bi yayın olmuş, umarım yazdıklarınız isteyene ilham olur.

    YanıtlaSil
  25. irem can, ateş yayınlarından basılcak galiba diyoo, ona yardım ediyon ama de miiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet onunla mailleşmiştik bu konularda Deep'im☺️. İsteyen herkese sonsuz destek benden. İletişim kutumda sıkıntı var. Sorusu olan, dileyen herkes
      "tneyzen.6152@gmail.com" adresine mesaj atabilir.

      Sil
    2. bakalım kitap yayınlamak isteyenler olursa sölerim o zaman sana danışırlar :)

      Sil
  26. Tamam canım, seve seve😍🤗☺️🤚

    YanıtlaSil
  27. Kitabın olduğunu bilmiyordum.En yakın zamanda okumak isterim.Paylastigin bilgiler eminim bir çok kişiye fayda sağlayacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımmm sen nerelerdesin, özlemişim...🙏😍 Severek okuyacağını ümit ediyorum İnciciğim. Çokkkkk teşekkür ederim ilgine, ziyaretine⭐⭐⭐⭐❤️❤️❤️🌷🌷🌷🤗🤗🤗🤗☺️☺️🤚

      Sil
  28. Sizce yazmak nedir sorusuna verdiğiniz yanıta bayıldım. Büyük bir cömertlik göstererek ilk kitabınızın basım serüvenini olduğu gibi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. Kolay bir iş olmadığını biliyordum, siz zoru başardınız, bir kez daha tebrik ederim. Ben kendimi bu iş için hazır hissetmiyorum. Ama belli olmaz belki bir anda heves edebilirim. O zaman yazdıklarınız bana ışık tutacaktır. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  29. Çok teşekkür ederim bu güzel yorum için🙏😊. Yazmak, yazarlık sizin mayanızda da var. Bunu hissesebiliyorum. İnşallah bir gün sizin kitabınızı da raflarda görürüz 😊🤚

    YanıtlaSil
  30. Güzel bir süreç olmuş. İşin nasıl geliştiğini , detaylarını bizde görmüş oluyoruz buradan. :) Bundan sonraki yazarlık çalışmalarınızda başarılar. :)

    YanıtlaSil
  31. Ben bir kitap çıkarmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum

    YanıtlaSil
  32. Kitap çıkarmak çoğu blog yazarlarının hayali ve benimde hayalim... Uzun süredir inanılmaz bir yoğunlukta olduğumdan kitabınıza başlayamadım. Ancak dün başladım, bir kaç öykü okudum, inanılmaz güzel zaten bitince blogumda da paylaşacağım. Güzel bir mim ve gösterdiğiniz yollar içinde çok teşekkür ederim.

    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  33. Kitabın baskıya alınmış olması çok güzel bir duygu olmuş olsa gerek, siz bu konuda muvaffak olmuşsunuz umarım devamı gelir. Yazarlık hayatınızda başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  34. Hayırlısı olun yazmak isteyenlere tavsiye ve örnek oluşturacak bir yazı olmuş sizede başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil
  35. Ben de mimi şimdi bitirip yayınladım canım 😊 haber vereyim dedim..

    YanıtlaSil
  36. Hepinizi tekrar tebrik ederim ☺️.

    YanıtlaSil
  37. merhabalar,buralarda yeniyim ve diğer bloglarda gördüm sizi,göz atmak istedim. bu yazınız çok dikkatimi çekti. Bir ara benim de çokça kitap yazma hevesim olmuştu ama iş yoğunluğundan unutuvermiştim. Ben o hayali henüz gerçek yapamadım ama bir arkadaşım yaptı. :) Umarım bana da kısmet olur. ;)
    sürecinizi o kadar güzel yazmışsınız ki, kitap çıkarmak isteyenlere rehber olabilir. :) Roman düşünceniz de inşallah en yakın zamanda gerçek olur.. :)

    sevgiler, görüşmek üzere..

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Üst