GELECEĞİN MODASI METAVERSE

47


GELECEĞİN MODASI-METAVERSE

Merhabalar,

Geçtiğimiz günlerde Hürriyet Gazetesi stil yazarlarından modacı Neslişah Şatıroğlu’nun, dijital teknolojiyle tanışan giyim sektörünün gelmekte olduğu noktaya dikkat çeken yazısına denk geldim. Etkilenerek okuduğum yazının özetine geçmeden önce son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız “Metaverse” kavramından söz etmek istiyorum.

'Meta' ve 'universe' sözcüklerinin kısaltılması ile ortaya çıkan “metaverse” kelimesi en yalın haliyle “sanal evren” demek. Sanal ve gerçeğin bilim-kurgu vizyonunda birleştiği dijital bir dünya.

Farklı pek çok dijital ortamın birbirine bağlandığı sanal dünyaya veya yapay fiziksel bir ortama; bilgisayarlar, android cihazlar ve 3D cihazlar sayesinde yanı sıra yalnızca kulaklık ve gözlükten oluşan ekipmanla girmek mümkün. Bir başka deyişle hiçbir fiziksel efor sarf etmeden, evimizin koltuğunda otururken tamamen sanal bir ortamda teknik cihazlar sayesinde algısal evrende gezinti yapmak, aktivitelerde bulunmak olanak dahilinde. Bu sayede gidilecek destinasyonlar önceden deneyimlenebiliyor. Bu konuda seyehat acenteleri geleceğe yatırım yapmaya başladı bile. Oksijen Gazetesi yazarlarından Bahar Akıncı’nın bildirdiğine göre metaverse turizmi şimdilik iki alanda gerçekleşiyor: İlki; Özel etkinlik, düğün, şirket toplantı etkinlikleri planlamak isteyen marka ya da kişiler için özel tanıtım turları. İkincisi ise özel erişim gerektiren sergi ve sanal müze turları.  

Pandeminin hızlandırdığı bu tip teknolojiler sayesinde 'tüm evrenlerin ötesine geçeceğimiz' söylenmekte. Dijital marka ve pazarlama stratejisi danışmanı Hande Aydın’a göre; “Mekân, yolculuk, fiziksel dünyada sahip olduklarımız, fiziksel özelliklerimiz gibi pek çok kavram etkisini yitirecek. Hayatımıza yeni deneyimler girecek. İletişim kurma biçimimiz, günlük alışkanlıklarımız, işimiz, arkadaşlarımız, hatta hayallerimiz bile değişebilir.” Söz edilen dünyayı daha iyi anlamak için Netflix’teki ‘Ready Player One’ filmini izleyebilirsiniz.

Bir diğer önemli gelişme ise Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg’in, şirketinin ismini değiştirerek “Meta” yapması ve internetin geleceğinin de “metavers” olduğunu ilan etmesi. Böylelikle sanal dünya üzerinde arsa alım satımı, markaların bu sanal evrende mağaza açma dönemi, arttırılmış gerçeklikle ürün deneyimi, dijital seyahat süreçleri başlamış oldu.

Kullanıcı adaylarını şimdiden heyecanlandıran metaverse ürünlerinin 10 ile 15 yıl içinde fazlasıyla hayatımıza gireceği söyleniyor. Giyildiğinde kullanıcıların bu alternatif dünyadaki şeylere dokunmalarını sağlayacak dokunsal bir eldiven üzerinde çalışmalar devam etmekte.

Dijital dünyadaki değişim/dönüşümlerden moda dünyası da nasibini almakta hiç kuşkusuz. Artık defileler bile dijital ortamlarda yapılabiliyor. Sanal mağazalarda rahatlıkla dolaşılıyor. Sanal kıyafetler seçiliyor. Kişisel avatarlara giydirilebiliyor. 2019 yılında ‘The Fabricant’  markası, dünyanın ilk dijital couture parçasını tasarlayıp 9 bin 500 dolara satabiliyor örneğin.

Öyle bir zamandan geçeceğiz/geçiyoruz ki kişinin kendiyle özdeşleştirdiği avatarının iyi görünmesi, kendisinin iyi görünmesi kadar önemli. Hediyeler fiziksel bir hediye olmaktan çıkıp avatarlara alınan konseptli, sanal kıyafetlere dönüşüyor. Dahası sanal kıyafetlerin modanın geleceği olacağı üzerinde konuşuluyor. 

Sanal kıyafetlerin fotoğraflarla ya da Snapchat gibi uygulamalarla üzerinize giydirilmesine izin veren bu uygulamalarla ‘kıyafeti satın aldıktan sonra fotoğrafınızın üzerine yerleştirerek, gerçekten giymiş gibi görünüyor ve sosyal medya hesabınızda paylaşabiliyorsunuz. Artık bir giyilenin bir daha sosyal medyada dahi giyilmediği bir ortamda moda sektörü de çevre kirliliğini vurgulayarak sanal modanın sürdürülebilir bir çözüm olduğunu ileri sürüyor. Zira meta veri tabanında fiziksel olarak hiçbir şey üretmeniz gerekmiyor.

“The Dematerialised” değişik markaların sanal kıyafetlerinin satın alındığı bir pazaryeri olarak biliniyor. Burada, oldukça sınırlı sayıda hazırlanan kıyafetlerin çoğunun anında tükendiği bildiriliyor. Satın alınan ürünler oyun karakterlerine, avatarlara, ya da kişinin kendi üzerine sanal olarak giydirilebiliyor. Koleksiyonerlerin yanı sıra ileride bu işin ticaretini yapmak için ürün satın alanların da var elbette.

Geçtiğimiz günlerde Paris Hilton’un metaverse’de ev sahipliğini yaptığı parti, dijital dünyanın milad sayılıyor. Malikanesinin metavers replikasında gerçekleşen partiye her ne kadar katılım ücretsiz olsa da katılımcılar, Roblox uygulamasını indirip avatarlarını hazırlamak için 3 dolardan başlayan fiyatlarla alışveriş yaptılar. VIP bölümüne girip ünlülere sadece “merhaba” demenin bedeli ise 30 dolardı.  

Bu gelişmelerin karanlık yüzü ise sanal gerçeklik oyunlarında sıkça karşılaşılan ve henüz denetlenemeyen zorbalık, taciz, saldırı ve nefret söylemleri. Dijital Nefretle Mücadele Merkezinin bildirdiğine göre popüler sanal gerçeklik oyunlarının bazılarında her yedi dakikada bir ihlal meydana gelmekte. Bu uygulamalara fazlaca itibar eden Z kuşağını nasıl koruyacağımız ise hala çok önemli bir sorun teşkil etmekte.

Biliyorum, kafamız biraz karışmış olabilir. Ortada fiziksel bir nesne yoksa, onca para dökerek biz tüketiciler ne satın alıyoruz o halde? Geleneksel pazarlama yöntemleri, özellikle dijital göçebe konumundaki tüketicileri bu tip ürünleri satın almaya ikna edilebilecek mi? Bütün bu soruların cevaplarını ilerleyen günlerde yaşayıp göreceğiz.

(Resim, Enrique Meseguer tarafından Pixabay'a yüklendi) 

Yorum Gönder

47 Yorumlar
  1. bu teknolojinin çok daha gelişeceğine eminim, gelişmiş hali insanları para harcamaya kendiliğinden sevk edecektir bence. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle görünüyor Ozan. Özellikle genç kuşak bu konuda daha hevesli gibi.

      Sil
  2. Şimdiden dinliyoruz Metaverse de arsa, ada alıp milyonlar akıtanları. NFT satışı gibi olmayan şeylere para yatırılan apayrı bir dünya ve teknolojisi. Sanal sanal yaşamaya çalışmak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evetttt gerçekten de inanılmaz şeyler oluyor ve daha da olacak Mehtap 😊🤚

      Sil
  3. Bu sanal alemden arsa falan alanlar varmış. İyice değerlenmeden bizde mi alacak acaba. :)

    YanıtlaSil
  4. annee sonunda robot filan olucaz yaniii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de okuyunca şok geçirdim, inanamadım:) Bütün bunlar gerçek mi? Galiba gerçek:)

      Sil
  5. Bu hızla giderse bakalım daha neler neler olacağız Deep 😀😀🤚

    YanıtlaSil
  6. Dünya bambaşka bir noktaya gidiyor. Daha neler göreceğiz merakla bekliyorum. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yaşayıp göreceğiz bakalım İbrahim. Epeydir yoktun, hoşgeldin :))

      Sil
  7. Her güzel uygulamanın mutlaka suiistimal edileceği alanlar olacaktır. Çok güzel bir bilgilendirme olmuş Sibel Hanım:) Benim aklıma ilk gelen (tabi çok ileride) obezite ve insanları gerçek ömürlerinin kısalması:) O seviyede hayatımıza girer mi, dediğiniz gibi göreceğiz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru bir tespitte bulundunuz Sezgin Bey. Bu riskler ne yazık ki mevcut. Teknoloji artısıyla eksisiyle, istesek de istemesek de giriveriyor hayatlarmıza. Şimdiye kadar hep olduğu gibi. Umarım bilinçlenerek, denetim mekanizmalarını işleterek olası riskleri en aza indirgemeyi başarabiliriz. Çok teşekkür ederim ziyaretiniz ve katkınız için 😊🤚

      Sil
  8. Merhabalar.
    1994 yılından 2000 yani Milenyuma kadar bilgisayar ve internet teknoloji, donanım ve yazılımlarını takip etmiştim. Söz konusu bu teknoloji öyle baş döndürücü bir hızla devam etmekteydi ki, baktım ben bu teknolojinin yarışına ayak uyduramayacağım, yarışmadan 2000 yılından itibaren çekildim.

    Yazınızdan alıntı yaptığım şu gelişmeye bakar mısınız?
    -Sanal evren dediğimiz "Metaverse", sanal ve gerçeğin bilim-kurgu vizyonunda birleştiği dijital bir dünya- Ben hiçbir şey anlayamadım. Ancak söz konusu o donanım piyasaya sürülüp, kullanmaya başladığımız da ne olduğunu anlayabileceğiz.
    Gerçekten çok yararlı ve güzel bir paylaşım hazırlamışsınız. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey, gerçekten de bu konudaki gelişmelerin hızı baş döndürücü. Takip etmekte, anlamakta, uyumlanmakta güçlük çekiyoruz. Yeni nesile "Dijital yerli" diyorlar. Onlar, içinde doğdukları için biz "Dijital göçebelere" oranla bu süreçlere daha kolay adapte olabiliyorlar. Netflix kanalındaki "Ready Player One" filmini izlemenizi tavsiye ederim. Umarım teknoloji hayra kullananlardan oluruz. Nazik ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim. Selamlarımla 😊🤚

      Sil
  9. Çok yabancı olduğum bir konu desem... Bugün NFT hakkında da bir paylaşım okudum. Yine aynı yabancılık hissini yaşadım. Paris Hilton anladığım kadarıyla bu oluşumun reklamını yapmış. Metaverseyi kullandığımızda bizi mutlu edecek mi? Saçılan paralara değecek mi? soruları geliyor aklıma. Avatar almak için 40 TL ödemek... Grafik öğrenip avatar ticareti mi yapmaya başlasak? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimizin kafasında çokça soru işaretleri var. Artısını, eskisini sanırım yaşayarak daha iyi öğreneceğiz. Çok teşekkür ederim ziyaret ve yorum için. İyi bir gün olsun. 😊🤚

      Sil
  10. Bu teknolojinin bu kadar fazla ilerlemesi umarım bizler için tehlikeli olmaz. bu konular hep ilginç geliyor bana. Youtube da rastlamıştım bu kavrama. Emeğine sağlık Yıldız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim canım. Sevgiler 😊🤚

      Sil
  11. Teknoloji çok fazla ilerliyor her geçen gün ve belli bir zaman sonra artık hiçbir şeye şaşırmayacağız gibi geliyor:))) Şirketin isminin değiştiğini biliyorum ama bu konu hakkında fikrim yoktu, yazınız sayesinde öğrendim:))) Emeğinize sağlık:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En teşekkür ederim yorum ve ziyaret için. Sevgilerimle😊🤚

      Sil
  12. yaaa bir tek ben miyim bu metaverse in tam bir saçmalık olduğunu düşünen acaba ya bilmiyorum saçma geliyor en başından beri dur bakalım ne olucak

    YanıtlaSil
  13. bence oyun oynayanlar için işe yarayacak bu metaverse geri kalan için pek bir ilgi çekmeyecek diye düşünüyorum ben

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rivayetler muhtelif😊😊. Yaşayıp göreceğiz bakalım. İnşallah iyi taraflarını alırız diyelim. Sizi sayfamda görmek çok hoş oldu uzun bir aradan sonra. Çok teşekkür ederim😊🤚

      Sil
  14. Hem ilginç hem ürkütücü geliyoe bana. Gerçek dünyayı tercih ederim gibime geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deryacığııımmm şu aşamada tıpkı dediğin gibi bir hissiyat içerisindeyiz. Çok teşekkür ederim ziyaretin ve yorumum için 😍🌷😊

      Sil
  15. Az önce Deli kızın bohçası ve şimdi sizin yazınızla,
    daha yeni netleştirmiş oldum şu Metaverse konusunu.
    Çok aydınlatıcı bir yazı olmuş, emeğinize ve kaleminize sağlık sevgili Yıldız🤗
    Dediğin gibi, ömrümüz olduğunca yaşayıp göreceğiz hep birlikte. Elbette artıları-eksileri, neler getirip- neleri götüreceği tartışılır ama şu pandemi süreciyle hayatımıza giren izolasyon, online iş - eğitim hayatı, sanal dünyanın hayatımızı hızlıca ele geçirmesine bakınca birşeylerin bu ortama hazırlık olduğunu düşünmeden edemiyor insan. Ve insanlığı götürmek istedikleri yeri hiç sevmedim ben hiç. Çocuklarımıza bırakmak istediğim dünyayı şimdi buraya sığdırmam zor tabii ama sanal bir evren olmadığı kesin🙄
    Off yaa oynamıyorum ben🤦‍♀️

    YanıtlaSil
  16. Biraz önce Derya'nın yazısını da okudum.Bakalım yaşayıp göreceğiz ne olacağını?Belki de iyi gelir bizlere.Özellikle uzaktan sevgilisi olanlar için (benim gibi)iyi olabilir :)

    YanıtlaSil
  17. Arsa fiyatları çok yüksek, özellikle metaverse coinler gelecek için iyi yatırım seçeneği olarak görünüyor. Yaşam evriliyor, bundan 30 yıl önce ev telefonu ile görüşme yapmayı beceremeyen, şehirler arası telefon bağlanmasını bekleyen kişilerdik. Özellikle son bir kaç yıldır uzmanlık alanım Endüstri 4.0, dijitalizasyon alanlarına kaydı şirkette aldığım yeni sorumluluklarla. Meslek hayatımın başından beri teknoloji ilgi odağım ve mesleğimin gereği olduğu için ben çok garipsemiyorum bu süreci. Uzun bir süredir toplantılarımızı dünyanın bir çok ülkesinden arkadaşlarla sanal gözlüklerle gerçekleştiriyoruz. Ciddi zaman ve maliyet kazancımız oldu. Hatta bu gözlükler ile Güney Afrika fabrikamızdaki bir arızayı Pakistan' dan arkadaşımla birlikte gözlükle destek olarak birlikte çözüyoruz meslektaşlarımızla. Beni ürkütmekten ziyade heyecanlandırıyor, keşke arsa alabilecek kadar naktim de olsaydı :)))

    YanıtlaSil
  18. ileride çok konuşulacak bir instagramdan öte trend bir şey olacak!

    YanıtlaSil
  19. Teknolojinin gelişimi şaşırtıcı bir boyut aldı gerçekten. Heyecan verici olduğu kadar ürkütücü de. Bakalım neler olacak. :)

    YanıtlaSil
  20. Zaten küçük ölçekte sanal aleme kayma vardı, galiba bu durum daha da nitelikli hale gelecek. Teknolojinin götürdüğü yer burası ise yapacak fazla bir şey yok gibi: bu duruma ayak uydurmak en doğrusu. Yazınız ufkumu açtı, kafamda bir Yıldız çaktı. Teşekkürler Yıldız Hanım. Daha ne desem bilemedim:)

    YanıtlaSil
  21. Sanal arsa çok tutacak diyorlar. Ben fiziksel olmayan birşeye para yatırmam arkadaş. Neymiş sanalda arsam olacakmış vs.vs. Aman kalsın. Üç kuruş para koyamkıyoruz. Olanı da kaptırmanın anlamı yok canım :)

    YanıtlaSil
  22. gelecek beni korkutuyor açıkcası. Benim çocuklardan biliyorum karakterlerini giydirmelerinin önemini

    YanıtlaSil
  23. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  24. Oturuyorsun ama her şeyi yapıyorsun. Çok garip geliyor bana.

    YanıtlaSil
  25. Teknoloji her gün biraz daha şaşırtıyor yıldız. Daha neler göreceğiz kim bilir. ☺️

    YanıtlaSil
  26. geliyor gelmekte olan bizde orada yerimizi alalım sanal evrende

    YanıtlaSil
  27. sırf "siz bilmezsiniz eskiden buralar hep dutluktu " diyebilmek için biraz yer mi baksak Metaverse'ten :D şaka bir yana, dünyada işler değişiyor hem de çok hızlı, hayırlısı be gülüm diyoruz :)

    YanıtlaSil
  28. Doğadan ve gerçekten gittikçe uzaklaşıyor olunması korkunç bir his..

    YanıtlaSil
  29. İçinde olduğum bir durum; metaverse tabanlı tokenlere uzan vadeli yatırımlarım bulunmaktadır. Sanal evrenin insan hayatına enjekte olacağı o günü beklemeye başladım! :)
    Paylaşım için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  30. Merhabalar.
    METAVERSE'yi ben de incelemeye aldım. Gerçekten bu teknolojiyle çok işimiz olacak! "Sanal Evren" Emlakçıların da çok işine yarayacak bir gelişme. Bekleyip göreceğiz bakalım.
    Çok güzel, yararlı ve bilgilendirici bir konuydu. Çok teşekkür ederim. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  31. Merhabalar YILDIZ.
    Sizin zaten yazınızın içinde Netflix'te izlememizi önerdiğiniz filmi, Netflix'te izlemeye başladım, baktım olayı biraz anladım ama, bana hitap etmediği için filmin devamını getiremedim. Ben işin şu boyutunu anlayamadım. İnsan hiç gerçek olmayan bir araziye ya da konuta para öder mi? İşin şu boyutunu anlıyorum. Emlakçılar, turizmciler, modacılar, alış veriş merkezleri için çok güzel bir buluş olabilir. Sanal alemde gerçek ürünlerin üç boyutlu gerçek hareketli görünümleriyle ürünlerini tanıtmak için ideal olabilir.

    Ben her ne kadar (1955) bebek patlaması kuşağından olsam da teknolojiyle aram iyidir. Sadece teknolojinin baş döndürücü hızına yetişemedim, geriden takip edebiliyorum ancak.

    Paylaşım için tekrar teşekkür eder, sağlıklı ve hayırlı günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az çok fikir sahibi olmak için filmin baş kısmını izlemek yetiyor zaten Recep Bey. Pek çok uzman, bilinmezliklerle dolu sanal alışveriş için henüz erken olduğu kanaatinde. Birtakım yasal düzenlemelere, bilişim suçları için genişletilmiş kanun maddelerine ihtiyaç var sanırım. Ben de aslına bakarsanız kafamda net olarak oturtabilmiş değilim pek çok şeyi. Şimdilerde kavramakta güçlük çektiğimiz bu sanal ortam, ilerleyen zamanlarda şimdiki internet kullanımımz kadar sıradanlaşmış olacak, kim bilir? Ömrümüz varsa hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Ziyareiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim. Kalın sağlıcakla :))

      Sil
  32. Bu konu hem yeni hem ilginç aslında..Ama gelecekte bizi nasıl etkileyecek biraz kafam karışık bu konuda:)
    Umarım iyi olur herkes için canım:)

    YanıtlaSil
  33. Metaverse arsa satımı başladı bakalım nereye kadar gidecek bu olay

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Üst